Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Ο ΠΣΑΣ είναι το μέλλον;


Τρίτη, 28 Ιουνίου 2011 13:47
Γράφει ο Ευάγγελος Γ. Σπύρου*,



Πραγματοποιήθηκε η ετήσια εκδήλωση Βράβευσης των Κορυφαίων Ασφαλιστικών Συμβούλων της χώρας από τον ΠΣΑΣ (Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ασφαλιστικών Συμβούλων) στο Ζάππειο Μέγαρο Αθηνών.

Ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή κ. Σπυράκος Δημήτριος επεσήμανε ότι το νέο οικονομικό περιβάλλον απαιτεί υπεύθυνους και καλά εκπαιδευμένους ασφαλιστικούς συμβούλους μέσα σ’ ένα κλίμα διαφάνειας όπου οι καταναλωτές θα έχουν αυξημένες απαιτήσεις.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Χατζηβασίλογλου έδωσε έμφαση στην τεράστια ηθική ζημιά εκτός της οικονομικής για τον κλάδο εξαιτίας του κλεισίματος ομίλου ΑΣΠΙΣ. «Το κράτος άργησε να επέμβει», είπε.

Οι τρεις πρώτοι βραβευθέντες ο Διον. Μωραΐτης (για τα Αμοιβαία-ALLIANZ), ο Ευάγ.Φραγκιαδάκης (για πρωτιά στις Γενικές-ΕΘΝΙΚΗ) και η κ. Αρακά Ελευθ. (πρωτιά στη ζωή από INTERAMERICAN) χειροκροτήθηκαν «χαλαρά» από ξένους και όχι τους δικούς τους που απουσίαζαν από την εκδήλωση όπως και σχεδόν όλοι αυτοί που υποτίθεται είναι πάντα μαζί κοντά στους ασφαλιστές και τους τιμούν… ίσως να έλλειπαν στον «πόλεμο για δουλειές»…

«Έχουν προσκληθεί στελέχη της Ασφαλιστικής αγοράς από όλη την ιεραρχία πωλήσεων, εκπρόσωποι τύπου του Υπουργείων, Επιμελητηρίων, Σωματείων κλπ», έγραφε Δελτίο Τύπου του ΠΣΑΣ στις 14.6.2011 αλλά δεν είδαμε την κύρια δύναμη των εξουσιών να τιμά τους ασφαλιστές, τη ΜΟΝΗ λύση για έξοδο από την κρίση… Με εκπροσώπους απρόσωπους δε «σηκώνεται ο ήλιος»… Υπήρχαν και κάποιες εξαιρέσεις επωνύμων… όπως και παντελείς-μηδενικές απουσίες εταιρειών... Γιατί; (Σίγουρα και ο σύλλογος πρέπει να ανατρέψει κάποιες λάθος επικοινωνιακές του τακτικές). Άσχετο, αλλά δεν είναι δυνατόν να έχει στην ιστοσελίδα του τη φράση «απαγορεύεται η αντιγραφή ή αναδημοσίευση μέρος ή όλου κειμένου ή ομιλίας χωρίς τη συναίνεση του ΠΣΑΣ!». Σαν να απαγορεύει η Εκκλησία να γράφουμε επιστολές του Αποστόλου Παύλου! Δηλαδή; Τι να κάνει ένας δημοσιογράφος που θέλει να προβάλει το σύλλογο; Και ατολμία στο άνοιγμα συμμαχίας με τον κλαδικό Τύπο και το έργο του. Χάριν ισορροπιών; Τι είναι τούτο για ανεξάρτητο σύλλογο; Και η τοποθέτηση του ΔΣ ότι οι εταιρείες έχουν «την ευθύνη για την πρόταση βράβευσης και επεξεργασία στοιχείων κλπ, κλπ» τι σημαίνει; Ποιος βραβεύει ποιον και γιατί; Και ως πότε αυτές οι φοβίες των ισορροπιών μην κακοκαρδίσουμε κάποια εταιρεία; Και αυτό το MDRT; Τι είναι αυτή η προβολή και η παραχώρηση τόσου χρόνου; Δεν είναι δα και το πρότυπο καταξίωσης η ιδιότητα μέλους. Για να μη θυμίσουμε πού είναι και τι έγινε με βραβευμένα μέλη του MDRT στο παρελθόν. Η ιστορία είναι γραμμένη και ας μην είμαστε τόσο «συναισθηματικοί» σε όλα… Τα βραβεία τα δίνουν οι πελάτες και η αγορά έν πάσει περιπτώσει και όχι οι ιδιότητες μέλους Α εταιρείας ή Β οργανισμού. Καλοί ασφαλιστές είναι αυτοί που ασφαλίζουν σωστά τους πελάτες τους λαμβανομένων όλων των παραμέτρων (συμβόλαιο, service, εταιρεία, μέλλον κλπ). Η ποιότητα δεν βασίζεται στον αριθμό συμβολαίων ούτε σ’ ένα κλάδο ούτε στις προδιαγραφές ενός οργανισμού… Υπάρχουν αρκετοί καλοί και σωστοί αφανείς ασφαλιστές σε πολλούς κλάδους ασφαλειών που δεν είναι μέλη του MDRT όπως και αρκετά μέλη μεγάλων οργανισμών που είναι γνώριμοι σε εισαγγελείς και φυλακές (και στην Ελλάδα).

Τιμή και συγχαρητήρια ανήκουν σε όλα τα μέλη του ΔΣ του ΠΣΑΣ που «δίνουν την ψυχή» τους για το σύλλογο. Αγνά, απονήρευτα, εθελοντικά, προσφέρουν στο σύλλογο τον πολύτιμο χρόνο τους για μια καλύτερη τύχη των μελών και μη μελών που τους γυρίζουν την πλάτη. Δεν είναι σε «παιγνίδια», δεν προδίδουν τα ιδανικά τους, δεν νοιάζονται για τα δικά τους αλλά για τους «πλησίον» συναδέλφους. Φορτώνονται λάθος κριτικές, στενοχωριούνται για πράγματα που δεν ευθύνονται και δεν «υποψιάζονται» ότι είναι πολλοί αυτοί που τους βάζουν «τρικλοποδιές»…

Τα «παράπονα» της Μαίρης Κιουρτσίδου απ’ την Θεσ/νίκη έβγαιναν απ’ τα τρίσβαθα της καρδιάς της κι έφταναν στ’ αστέρια όταν μιλούσε για την τύχη των ανάπηρων πελατών που αδικήθηκαν απ’ την ΑΣΠΙΔΑ. Ακούει κανείς; Πόνος, θλίψη και πίκρα στα χείλη της η κάθε αναφορά για αυτούς που πίστεψαν στο θεσμό και εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους απ’ την εταιρεία του Ψωμιάδη και την Πολιτεία.

Ένα αγνό μέλος που δακρύζει καθώς μιλά για αυτούς που γκρεμίστηκαν τα όνειρά τους για το αύριο. Πίστευε ως την τελευταία στιγμή στο θαύμα αλλά προδόθηκε και μπήκε στον ΠΣΑΣ να αγωνιστεί. Με ιδανικά προσφοράς και η Ελένη Γρυπάρη και ο Μάρκος Χαμολάκης και ο Γιάννης Ρούσσος και ο Χρήστος Σάκαρης και η Θεοδώρα Γουργούλη και ο Τσακιρίδης Σεραφείμ και Γιάννης Στασινόπουλος με το Θόδωρο Χαραλαμπίδη. Όμως κάπου-κάπου ξεχνούν ότι οι σύλλογοι στο μενού τους έχουν και συγκρούσεις σκληρές και καταγγελίες και μάχες εναντίον όλων εκείνων που πολεμούν την τύχη των μελών τους. Οι πόλεμοι δε γίνονται με ισορροπίες, δελτία, συζητήσεις και δημόσιες σχέσεις… Έχουν τραυματίες και νεκρούς… Δύναμη των συλλόγων δεν είναι οι χορηγοί… Είναι τα συμφέροντα των μελών. Και τα συμφέροντα των μελών έχουν «κουρελιαστεί» στις συμβάσεις, στις ομαδικές, στις συμφωνίες, στην καριέρα, στα «συμφωνημένα», στις συντάξεις, στα «κεκτημένα» συμφωνημένα… Κύρος και σεβασμός είναι μαζί… Και κάποτε ο σύλλογος καλόν είναι να κάνει διαχωρισμό προσώπων και εταιρειών. Άλλο Γενικός, άλλο εταιρεία… Άλλο προσωρινά ζητήματα, άλλο μόνιμα και καριέρας… Οι σύλλογοι «συμμαχούν» με όσους εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μελών και για όσο συνεχίζουν να το κάνουν… Δυνατοί σύλλογοι διαμεσολαβούντων σημαίνει και δυνατή ασφαλιστική αγορά και επαγγελματισμό και μέλλον… Όπως δύναμη για τα περιοδικά είναι το «πόσοι τα διαβάζουν» και παίρνουν γνώμη έτσι και για τους συλλόγους δύναμη είναι η παρουσία μελών, η οργανωμένη εγγραφή, η πυκνή συμμετοχή. Σύλλογοι που περιμένουν να γεμίσουν την εκδήλωση «αγορασμένες θέσεις» εταιρειών-χορηγών δεν είναι «λαϊκή συμμετοχή». Ποιοι άκουσαν τα μηνύματα του ΠΣΑΣ χθες;
Εκεί είναι και το επίπεδο στρατολόγησης νέων. Τόσοι άνεργοι και οι εταιρείες δεν βρίσκουν ασφαλιστές. Εκεί και το επίπεδο φήμης του κλάδου. Εκεί και η διαφορά με τους συνδικαλιστές της Δημόσιας Ασφάλισης.

Εκεί τα πάντα. Στη δύναμη αυτών που έχουν κοινά οράματα και συμφέροντα. Έτσι οικοδομούνται οι κοινωνίες… Με ομάδες κοινών συμφερόντων είτε είναι έθνη, είτε κράτη, λαοί, θρησκείες, κόμματα, εκκλησίες, επαγγέλματα, τάξεις κλπ…
Ευτυχώς υπάρχουν αγνοί άνθρωποι, εθελοντές ξεχωριστοί για υπηρεσίες στον συνάνθρωπο και οι κοινωνίες εξελίσσονται…
Και στον κλάδο μας είναι αρκετοί. Είναι η αισιοδοξία μας. Φιλαράκια του ΠΣΑΣ το www.nextdeal.gr , το Ασφαλιστικό ΝΑΙ, η εφημερίδα Next Deal, η εφημερίδα «Παιδικός Σταθμός για Γονείς» σας προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΥΛΗ του για να την διαθέσετε στα μέλη σας μέσω της ιστοσελίδας σας www.psas.gr.

Επί πλέον ευχαρίστως θα δημοσιεύσουμε τις απόψεις του ΔΣ για κάθε θέμα που σας αφορά στα παραπάνω μέσα και θα ενώσουμε τη φωνή μας με τη δική σας μέσα από την εκπομπή μας στο Κανάλι 9, ΩΡΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ κάθε Πέμπτη ώρα 9-10 μμ που αναμεταδίδεται και από το www.nextdeal.gr σε όλη την Ελλάδα ταυτόχρονα και σε επανάληψη κάθε Σάββατο 9-10 το πρωί και Κυριακή 6-8 το απόγευμα.
Συγχαρητήρια για τη γιορτή σας.



*Ο Ευάγγελος Γ. Σπύρου είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Από το 1989 έως σήμερα εκδίδει το περιοδικό "Ασφαλιστικό ΝΑΙ" και  από το 2000 έως σήμερα την εφημερίδα NEXTDEAL. Από το 2007 προΐσταται του www.nextdeal.gr. Παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο του παιδιού ως ιδιοκτήτης του Νηπιακού Κέντρου "ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ" και της εφημερίδας "Παιδικός Σταθμός για Γονείς". Σήμερα είναι μέλος του ΔΣ της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου -ΕΔΙΠΤ και μέλος του ΔΣ του Ενιαίου Ταμείου Ασφαλίσεως Προσωπικού-Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης-ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.  Είναι βασικός πρωτεργάτης στην τηλεοπτική εκπομπή «Ώρα Ασφάλισης» στο Κανάλι 9.
Διάδωσε το

Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2011 19:00  
Συντάκτης:
Ιωάννα   Μελάκη *

 
Ευτυχώς υπάρχουν αγνοί άνθρωποι, εθελοντές ξεχωριστοί για υπηρεσίες στον συνάνθρωπο και οι κοινωνίες εξελίσσονται…
Πιανόμενη από τις παραπάνω φράσεις του γράφοντος, οφείλω να τον συγχαρώ, για την φωτιά της πένας του, που πραγματικά διαβάζοντας το κείμενο ο αναγνώστης συμετέχει ενεργά στην εκδήλωση διότι όχι μόνο, απλά φωτογραφίζει με την δεξιοτεχία της πέννας του,που μόνο εκείνος ξέρει πως να την χειρίζεται, την απουσία εκείνων που θα έπρεπε να είναι παρόντες στηνεκδήλωση, αλλά συμπερασματικά αιτιολογεί τήν μη παρουσία νέων ασφαλιστών στηνασφαλιστική αγορά,παρά την ανεργία των νέων.Βλέπει χάσμα ο κ.Σπύρου αγεφύρωτο,σέρνει το" κρυφό του μιρολόι " γιατί πονεί για το σήμερα, δεν του δύνεται η δυνατότητα να δεί ανάπτηξη στην ασφαλιστική αγορά, εν αντιθέσει ξεπερνά το επιθυμητό όραμα, και βλέπει την λυπητερή πραγματικότητα της
Αποζητώντας την λύτρωση της κατάστασης ,αλλά και του εαυτού του, ο συγραφέας, από όλο αυτό το γκρίζο χρώμα,που τα μάτια του βλέπουν, αλλά και όλη η ύπαρξή του είναι επιρεασμένη, θέλει να δει καλύτερες μέρες όχι πλέον από τους διαχειριστές επαγγελματίες του κλάδου της Ασφαλιστικής Αγοράς αλλά από άλλους ανθρώπους που την προσφορά την θεωρούν όχι εργασία, αλλά αξία, γιατί είναι άνθρωποι ξεχωριστοί, είναι εκείνοι που προσφέρουν επειδή το νοιώθουν,χωρίς πρέπει αλλά με πυξίδα ,παράγω ,γιατί μου αρέσει, αυτούς έχει στην άκρη του μυαλού του ο αξιαγάπητος φίλος Ευάγγελος Σπύρου, αυτοί του γεμίζουν την ψυχή του, αυτούς αποζητά και τους θέλει δίπλα του, και δεν είναι άλλοι από τους ¨εθελοντές"
Συγχαρητήρια Βαγγέλη, μας τιμά η σκέψη σου, η πορεία σου και είμαστε τυχεροί που ανήκουμε στους φίλους σου!!
*Πρόεδρος Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: