Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Από το 2011 υποχρεωτικά οι αποδείξεις από περίπτερα - ταξί



ΟΙ ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ συσκέψεις του Σαββατοκύριακου ώστε να κλείσει το φορολογικό και να κατατεθεί για κοινοβουλευτική διαβούλευση την Τετάρτη στη Βουλή οδήγησαν σε μικρές διορθώσεις σε πόθεν έσχες, καθιέρωση ταμειακών μηχανών, τεκμήρια και αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη σταδιακή εφαρμογή του πόθεν έσχες για όλους, αρχής γενομένης από τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι ήδη από φέτος θα έρθουν αντιμέτωποι με τη δικαιολόγηση της χρηματοδότησης των περιουσιακών τους στοιχείων (ακίνητα ακόμα και για την πρώτη κατοικία, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, πισίνες αλλά και μετοχές και εταιρικά μερίδια), ενώ η γενίκευση του πόθεν έσχες για το σύνολο των φορολογουμένων μεταφέρεται για το 2011.

Και στο θέμα της επέκτασης των ταμειακών μηχανών σε όλη την αγορά, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να κάνει έναν διαχωρισμό ανάμεσα σε όσους τηρούν βιβλία εσόδων- εξόδων και σε όσους τηρούν βιβλία αγορών, όπως για παράδειγμα οι περιπτεράδες. Για τους τελευταίους, η υποχρεωτική έκδοση αποδείξεων μεταφέρεται για το 2011 ενώ για τους υπόλοιπους (των βενζινάδικων συμπεριλαμβανομένων) η καθιέρωση ταμειακών μηχανών θα γίνει εντός του έτους.

Για τους ταξιτζήδες
Για τους ταξιτζήδες παράλληλα, που θα υποχρεωθούν όπως όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε προσδιορισμό του εισοδήματός με λογιστικό τρόπο, θα δοθεί η δυνατότητα προσαρμογής από το επόμενο έτος αλλά φέτος το ύψος του τεκμαρτού εισοδήματός τους για το οποίο φορολογούνται θα είναι αυξημένο κατά 50%.

Για τα τεκμήρια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ίδιας τεκμαρτής δαπάνης μιας κατοικίας στην Εκάλη και μιας κατοικίας ίδιων τετραγωνικών στο Ζεφύρι, εξετάζεται η σύνδεση των τεκμηρίων διαβίωσης με την αντικειμενική αξία του ακινήτου.

Τέλος, για την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να εξαιρέσει τα εισοδήματα των ναυτικών και τα πτητικά επιδόματα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: