Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

«Κλείδωσαν» τα νέα μέτρα
«Κλείδωσαν» τα νέα μέτρα
Αναγκαία για την ανάκτηση της εθνικής μας αξιοπιστίας και τη διαμόρφωση προϋποθέσεων για μία πιο αποτελεσματική διαπραγμάτευση, δηλώνει ο κ. Ευ. Βενιζέλος
Αργά χθες το βράδυ, της Πέμπτης, «κλείδωσαν» μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα τα νέα μέτρα που προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Reuters, «Μόλις μίλησα με τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος ανέφερε ότι ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα και θα προχωρήσουμε στην έγκριση από τη Βουλή την επομένη εβδομάδα των μεσοπρόθεσμων στόχων και του πρώτου εφαρμοστικού νόμου».

Νωρίτερα πηγή είχε πει στο Reuters ότι το κλιμάκιο της ΕΕ και του ΔΝΤ έδωσε το πράσινο φως στην κυβέρνηση για να προχωρήσει με τα νέα μέτρα, λέγοντας ότι κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες που απομένουν θα διευθετηθούν την Παρασκευή.

Από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός, κ.  Γιώργος Παπανδρέου, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στην εφαρμογή του οικονομικού της προγράμματος.

«Πρώτα απ 'όλα, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να συνεχίσει ένα πολύ δύσκολο αλλά σημαντικό πρόγραμμα για μεγάλες αλλαγές, ριζικές αλλαγές, για να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Οι Έλληνες έχουν επιδείξει τεράστια δέσμευση, δύναμη και προσπάθεια», συμπλήρωσε.

«Πορευόμαστε και είμαστε αποφασισμένοι, και αναμένουμε ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την πλευρά της, θα δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης».

Σε κοινή ανακοίνωσή τους από τις Βρυξέλλες, όπου συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα την Παρασκευή η σύνοδος κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναγνώρισαν την σημαντική δημοσιονομική πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα τον τελευταίο ένα χρόνο και χαρακτήρισαν επείγον ζήτημα την υιοθέτηση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων από την Βουλή τις επόμενες ημέρες.

Τι προβλέπουν τα νέα μέτρα
Βαθύτερα το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προκειμένου να εγκριθεί - επιτέλους - από την τρόικα το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο και να ξεκλειδώσουν οι διαδικασίες, τόσο για την καταβολή της πέμπτης δόσης όσο και για την οριστικοποίηση της συμφωνίας χορήγησης νέου δανείου προς την Ελλάδα.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος θα επιβαρύνουν περισσότερο τους φορολογουμένους, δεδομένου ότι επιβάλλεται συγχρόνως εισφορά αλληλεγγύης, μείωση του αφορολογήτου ορίου, τέλος άσκησης επιτηδεύματος, εξίσωση φόρου καυσίμων για τις επιχειρήσεις και αύξηση του φόρου του πετρελαίου θέσμανσης για όλους.

Σε αυτά προστίθενται και οι ήδη ειλημμένες αποφάσεις για μετάταξη των ειδών εστίασης από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, εισφορά υπέρ ανέργων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αύξηση των τελών κυκλοφορίας και έκτακτη εισφορά σε ακίνητη και κινητή περιουσία.

Ρεπορτάζ: Δ. Τσουπαρόπουλος - Γ. Τριανταφύλλου

Βαθύτερα το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις προκειμένου να εγκριθεί επιτέλους από την τρόικα το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο και να ξεκλειδώσουν οι διαδικασίες τόσο για την καταβολή της πέμπτης δόσης όσο και για την οριστικοποίηση της συμφωνίας χορήγησης νέου δανείου προς την Ελλάδα.

Αντί για μερική άμβλυνση των μέτρων που εκκρεμούσαν, όπως θα περίμενε κανείς μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, αυτά που τελικώς ανακοίνωσε χθες ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος θα επιβαρύνουν περισσότερο τους φορολογουμένους, δεδομένου ότι επιβάλλεται συγχρόνως εισφορά αλληλεγγύης, μείωση του αφορολογήτου ορίου, τέλος άσκησης επιτηδεύματος, εξίσωση φόρου καυσίμων για τις επιχειρήσεις και αύξηση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης για όλους.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και όσα σκληρά μέτρα παραμένουν, έτσι κι αλλιώς, στο μεσοπρόθεσμο όπως η μετάταξη των ειδών εστίασης από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, η εισφορά υπέρ ανέργων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, η αύξηση των τελών κυκλοφορίας και η επιβολή έκτακτης εισφοράς σε ακίνητη και κινητή περιουσία.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι όταν ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα εξακολουθούσαν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα ποσά ύψους 5,5 δισ. ευρώ από τα 28,6 δισ. ευρώ του μεσοπρόθεσμου, για τα οποία θα έπρεπε να βρεθούν λύσεις δίκαιες και αποδεκτές από τους εταίρους μας. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι τα μέτρα που τελικά προκρίθηκαν δεν συνάδουν με το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης ούτε με την ανάγκη ενίσχυσης των αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, είναι ωστόσο αναγκαία για την ανάκτηση της εθνικής μας αξιοπιστίας και τη διαμόρφωση προϋποθέσεων για μία πιο αποτελεσματική διαπραγμάτευση.

Δεδομένου ότι το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο ξεπερνά χρονικά τη θητεία της παρούσας Βουλής, ο κ. Βενιζέλος έσπευσε να οριοθετήσει κάποιες θετικές δράσεις προαναγγέλλοντας ότι το φθινόπωρο θα επιχειρηθεί μία «αντιρρόπηση» των μέτρων προς μία κοινωνικότερη και πιο αναπτυξιακή κατεύθυνση εφόσον όλα τα άλλα «πάνε καλά».

ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΡΟΚΑΖΙΝΟΥΝ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

Στο μεταξύ, όμως, κάθε φορολογούμενος θα δει το ετήσιο εισόδημά του να ροκανίζεται σημαντικά αν λάβει κανείς υπόψη ότι:

- Η μείωση του αφορολογήτου από τα 12.000 ευρώ στα 8.000 ευρώ συνοδεύεται από την επιβολή φόρου 10% για το κλιμάκιο από 8.000 - 12.000 ευρώ που σήμερα ήταν αφορολόγητο. Αυτό σημαίνει αυτομάτως μία επιβάρυνση της τάξης των 400 ευρώ για όλους. Εξαιρούνται οι νέοι μέχρι 30 ετών, οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών με εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

- Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά σε όλα τα εισοδήματα με βάση συγκεκριμένη κλίμακα και συντελεστές από 1% έως 5%, που κλιμακώνονται ως εξής:

Για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ: 1%
Από 20.000 - 50.000 ευρώ: 2%
Από 50.000 - 100.000 ευρώ: 3%
Από 100.000 και άνω: 4%

Στο 5% οριοθετείται η εισφορά για βουλευτές, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μετακλητούς υπαλλήλους (όπως οι γενικοί γραμματείς υπουργείων).

Η εισφορά θα υπολογίζεται σε όλο το εισόδημα από το πρώτο ευρώ και όχι κλιμακωτά, όπως συμβαίνει με τον φόρο εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι ένας μισθωτός με 25.000 ευρώ εισόδημα θα κληθεί, με βάση μόνον τα παραπάνω μέτρα, να καταβάλλει επιπλέον 900 ευρώ! (400 ευρώ από τη μείωση του αφορολογήτου και άλλα 500 ευρώ από την επιβολή της εισφοράς 2% στις 25.000 του εισοδήματός του).

- Επιβάλλεται αυτοτελές τέλος άσκησης επαγγέλματος, σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ανεξαρτήτως οικονομικού αποτελέσματος, αλλά με κάποια γεωγραφικά κριτήρια. Μεσοσταθμικά υπολογίζεται ότι το τέλος θα ανέρχεται στα 300 ευρώ.

- Αυξάνεται ο φόρος του πετρελαίου θέρμανσης στα 60 ευρώ ανά 1.000 λίτρα, κάτι που οδηγεί σε επιβάρυνση της τάξης των 5 λεπτών το λίτρο.

- Εξισώνεται ο ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης για τις επιχειρήσεις. Το μέτρο αναμένεται πάντως να επιβληθεί μέχρι το 2013 και στα νοικοκυριά, αφού πρώτα όμως δημιουργηθεί μηχανισμός για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους κατοίκους των βορείων και κρύων περιοχών της χώρας

- Μειώνεται το αφορολόγητο του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας στις 200.000 ευρώ από 400.000 ευρώ που είναι σήμερα, χωρίς ωστόσο να εφαρμοσθεί έκτακτη εισφορά μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Το σύνολο των μέτρων του μεσοπρόθεσμου πλαισίου παραδίδεται σήμερα στα κόμματα προκειμένου να το μελετήσουν και να έρθει τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και να ψηφισθεί μαζί με τον εφαρμοστικό νόμο το αργότερο μέχρι την Πέμπτη. Αξιοσημείωτο ότι μέχρι αργά χθες το βράδυ συνεχιζόταν οι διαβουλεύσεις παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών με στελέχη της τρόικας για την απόλυτη συγκεκριμενοποίηση της εξοικονόμησης 400 εκατ. ευρώ από το σκέλος των δαπανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: