Τρίτη, 28 Ιουνίου 2011

Κύριε Υπουργέ είμαστε απέναντι

νέο - 28 Ιουνίου, 2011
Ας ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα ευθύς εξαρχής: Λιγνίτης, καύση σκουπιδιών, πετρελαιοκίνηση, άντληση πετρελαίου σε Αιγαίο και Ιόνιο, νομιμοποίηση αυθαιρέτων δεν έχουν καμιά σχέση ούτε με Πράσινη ούτε με Ανάπτυξη. Πρόκειται για υπανάπτυξη βγαλμένη από το μαύρο παρελθόν και μάλιστα με τεράστιο οικονομικό κόστος. Πρόκειται για συνταγή που προσομοιάζει σε αυτή του Σουφλιά!
Κι όμως, αυτή είναι η συνταγή που προτείνει ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση, στο θέμα της ενεργειακής πολιτικής της χώρας! Και μάλιστα στο όνομα της Πράσινης Ανάπτυξης!!! Μάλλον όμως εννοεί το κουφάρι της ή ότι θα μείνει από αυτό, μετά από τη λαίλαπα που προανήγγειλε ο υπουργός.
Τη στιγμή που εκδηλώνεται ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για την αξιοποίηση του ήλιου και του αέρα της Ελλάδας (καθαρό εθνικό προϊόν) η κυβέρνηση φαίνεται «αδικαιολόγητα κολλημένη στο λιγνίτη».
Τη στιγμή που υπάρχουν συγκεκριμένες, υλοποιήσιμες, προτάσεις για διαχείριση των απορριμμάτων φιλική προς το περιβάλλον, με κοινωνική αποδοχή, σύμφωνα και με τη σύγχρονη ιεράρχηση που επιβάλει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία, ο υπουργός μιλάει ακόμη για την καύση. Πανάκριβη και επικίνδυνη η εφαρμογή της. Αλήθεια, που θα χωροθετηθεί η χωματερή τοξικών για τα υπόλοιπα της καύσης; Ποιος να πει στους πολίτες ότι μια τέτοια επιλογή μπορεί να οδηγήσει ως και σε τριπλασιασμό τα δημοτικά τέλη για τα απορρίμματα; Μήπως τελικά εννοείτε ως Πράσινη Ανάπτυξη την εισαγωγή των σκουπιδιών της (μαφίας της) Νάπολης και την καύση τους; Θα πληρώνουμε – όλοι οι καταναλωτές – «τέλος ΑΠΕ» για να καίγονται τα σκουπίδια; Πράσινη Ανάπτυξη από σκουπίδια και για τα σκουπίδια λοιπόν!
Τη στιγμή που ο τουρισμός αποτελεί την πιο «βαριά» βιομηχανία της χώρας – και με νωπές ακόμα τις εικόνες από το ατύχημα στον Κόλπο του Μεξικού – ο υπουργός προαναγγέλλει εξορύξεις πετρελαίου στις θάλασσές μας. Ταυτόχρονα, δείχνει να αγνοεί ότι στα νησιά μας, που μαστιγώνονται από τον αέρα και καίγονται από τον ήλιο, παράγεται ηλεκτρική ενέργεια με … πετρέλαιο, οδηγώντας σε επιπλέον έλλειμμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
Τη στιγμή που το φωτοχημικό νέφος μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά 9-12 μήνες στα αστικά κέντρα, ο υπουργός μας υπόσχεται περισσότερη ρύπανση με τη νομιμοποίηση της πετρελαιοκίνησης. Η ζωή και η υγεία των πολιτών, θυσιάζονται για την πρόσκαιρη εισροή εσόδων στην εμπορία αυτοκινήτων.
Η προσπάθεια για περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης, φεύγει από το παράθυρο. Οι κραυγές βουλευτών εναντίον της αύξησης της αρτιότητας, εντός προστατευόμενων περιοχών, πιάνουν επιτέλους τόπο και επιστρέφουμε στη realpolitik των νομιμοποιήσεων αυθαιρέτων. Θα προβλέπεται άραγε αποζημίωση όσων δεν έχτισαν αυθαίρετο;
Πιστέψαμε από την πρώτη στιγμή ότι η έξοδος από την κρίση περνάει μέσα από την προστασία του περιβάλλοντος και την αξιοποίηση των τεράστιων ευκαιριών που αυτή προσφέρει. Κάνετε ακριβώς το αντίθετο! Με μια στροφή, η υπόσχεση της Πράσινης Ανάπτυξης μετατρέπεται σε Μαύρη Υπανάπτυξη βγαλμένη από τα παλιά. Σε αυτή τη στροφή θα είμαστε απέναντι. Κάθε στιγμή και με κάθε αφορμή.

Νίκος Χαραλαμπίδης
Διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace

Δεν υπάρχουν σχόλια: