Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

 

 

 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Το κράνος σώζει ζωές

Ο ένας στους τρεις μοτοσυκλετιστές, που εμπλέκονται σε τροχαίο δυστύχημα, χάνει τη ζωή του επειδή δεν φορούσε  κράνους.
Η  επισήμανση αυτή έγινε στην εσπερίδα με θέμα 'Η μοτοσυκλέτα ως μέσο μεταφοράς στην υπηρεσία του καταναλωτή. Προστασία και συμπεριφορά στον δρόμο', που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕ) Χανίων.
Την εσπερίδα οργάνωσαν η Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων (Ε.Π.Κ.ΧΑΝ.), σε συνεργασία με τη Μοτοσυκλετιστική Ενωση Καταναλωτών (ΜΟΤΕΚ) και τον Σύλλογο Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (ΠΡΟ.Τ.Α.).
Στην ομιλία του ο εκπρόσωπος του Συλλόγου ΠΡΟ.Τ.Α., Ευτύχης Μαυρογένης, αναφέρθηκε σε σχετική έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σύμφωνα με την οποία το ένα τρίτο των νεκρών σε τροχαία δυστυχήματα είναι μοτοσυκλετιστές.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 80% των μοτοσυκλετιστών, που χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο, δεν φορούσε κράνος με αποτέλεσμα να θανατώνονται από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
Ο κ. Μαυρογένης πρόσθεσε ότι με βάση τις διαπιστώσεις της συγκεκριμένης έρευνας είναι σημαντικό οι μοτοσυκλετιστές να είναι σωστά ντυμένοι, δηλαδή με την ειδική ενδυμασία και να φορούν κράνος.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι οδηγοί των οχημάτων, όταν βλέπουν μια μηχανή μπροστά ή πίσω τους, θα πρέπει να σκέφτονται ότι πάνω τους υπάρχει ένας άνθρωπος 'διότι ανά πάσα στιγμή αυτό το μηχάνημα από εργαλείο δουλειάς, εκπαίδευσης και εξυπηρέτησης, μετατρέπεται σε φονικό εργαλείο'.

Η ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Στην εισήγησή της η πρόεδρος της Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών, Ιωάννα Μελάκη, υπογράμμισε ότι 'για την Ενωση η ασφάλεια στο οδικό δίκτυο είναι προτεραιότητα ζωής. Δεν θέλουμε θανάτους, δεν θέλουμε τραυματισμούς, δεν θέλουμε άλλο πόνο, δεν θέλουμε να κοιμόμαστε με εφιάλτες για τους ανθρώπους μας, μα ιδιαίτερα για τα νέα παιδιά, τα δικά μας παιδιά. Ο πόνος για τα θύματα και τις οικογένειές τους είναι ανυπολόγιστος. Οι συνέπειες τόσο για τα θύματα που χάνουν τη ζωή τους όσο και γι? αυτούς που επιζούν και τις οικογένειές τους δεν είναι μόνο βραχυπρόθεσμες αλλά και μακροχρόνιες. Η απώλεια ποιότητας ζωής, οι αναπηρίες που προκύπτουν, αποτελούν μια κατάσταση που προκαλεί συχνά μόνιμη οδύνη σε πολλούς'.
Η κυρία Μελάκη πρόσθεσε: 'Θέλουμε την πολιτεία μαζί μας, δεν πάμε χώρια, γιατί μπορεί ο πόνος να έχει διαιρέσεις, αλλά η οικονομία τόσο του Συστήματος Υγείας όσο και των Ασφαλιστικών Ταμείων καταρρέει. Είναι θέμα που σαφώς αφορά την κοινωνία, μα προ πάντων την ίδια την πολιτεία. Το τεράστιο οικονομικό κόστος που προκύπτει από την κατάσταση αυτή αποτελεί μια τροχοπέδη στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, ιδιαίτερα τώρα που οι οικονομικές δυνατότητες είναι μειωμένες σε επίπεδο περιφέρειας και η Κεντρική Πολιτεία με τον νόμο του «Καλλικράτη», σταματά να παρέχει πόρους προς την περιφέρεια, σε σημείο μάλιστα που τα φαρμακεία αναστέλλουν να παρέχουν φάρμακα στους ασφαλισμένους, και οι Κλινικές του Νοσοκομείου μας αδυνατούν να αντέξουν επιπλέον οικονομικά βάρη. Η συνδιοργάνωση αυτής της εσπερίδας μεταξύ τριών κοινωνικών φορέων δεν είναι τυχαία, είναι μια κοινωνική ένωση κραυγής και αγωνίας για το αύριο που θα θέλαμε για τον τόπο μας. Στον υπολογισμό της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας να  δείχνει σε αριθμούς, με ελάττωση θανάτων από τροχαία και εάν είναι δυνατό να βλέπαμε το απόλυτο μηδέν. Οφείλουμε να αναφερθούμε στις αιτίες. Τελικά ποιοι είναι υπεύθυνοι για τα τροχαία ατυχήματα. Φταίει το όχημα, φταίει ο οδηγός, φταίει ο δρόμος, φταίει η πολιτεία; Εμείς λέμε ότι φταίνε όλοι, ο καθένας έχει το μερίδιο που του αναλογεί, όταν συμβαίνει το ατύχημα γίνεται ο καταλογισμός των ευθυνών'.
Επίσης, στην εσπερίδα μίλησε εκπρόσωπος της Μοτοσυκλετιστικής Ενωσης Καταναλωτών. Παρέμβαση έκανε και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε κυκλοφοριακά θέματα Βασίλης Χάμπας κ.ά.

ΠΗΓΗ: ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: