Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΚΑΠΝΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΚΑΚΟ;



Γράφει η
MD, PhD ΜΑΛΛΙΟΥ ΣΑΒΒΟΥΛΑ
ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ – ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ
Γ.Γ. Ελληνικής Μαστολογικής Εταιρείας
Φύλλα καπνού κατά καρκίνου
Τα φύλλα καπνού, υπεύθυνα για εκατομμύρια περιστατικά καρκίνου, ενδεχομένως να προσφέρουν μία νέα θεραπεία... κατά του λεμφώματος σύμφωνα Αμερικανούς ερευνητές, οι οποίοι χρησιμοποίησαν το φυτό για να δημιουργήσουν τα συστατικά ενός εμβολίου κατά του καρκίνου.

Για την ακρίβεια οι ερευνητές του πανεπιστημίου Στάνφορντ των Ηνωμένων Πολιτειών χρησιμοποίησαν τον καπνό σαν εργοστάσιο παραγωγής συγκεκριμένων αντισωμάτων κατά του κυττάρων που προκαλούν ένα non – Hodgkin’s λέμφωμα.

Αυτά τα αντισώματα χορηγούνται σε ασθενείς που μόλις έχουν διαγνωσθεί με τη νόσο για να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα στην επίθεση κατά των καρκινικών κυττάρων. Αν η έρευνα κριθεί επιτυχής, αυτό θα σημαίνει ότι ο οργανισμός θα μπορεί με ένα εμβόλιο να αναγνωρίζει και να καταστρέφει τα κύτταρα του λεμφώματος.

Η ιδέα της παραγωγής ενός εμβολίου που ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα κατά των καρκινικών κυττάρων δεν είναι καινούργια, αφού ήδη έχουν γίνει προσπάθειες να παραχθούν αντισώματα σε κύτταρα ζώων, οι οποίες όμως δεν ήταν πάντα επιτυχείς. Όμως ένα φυτικό εμβόλιο θα ήταν φθηνότερο στην παραγωγή του και θεωρητικά θα μπορούσε να είναι πιο ασφαλές για τον ασθενή.

Η τεχνική παραγωγής του εμβολίου είναι απλή. Μόλις απομονωθούν τα καρκινικά κύτταρα του ασθενούς στο εργαστήριο, το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή των συγκεκριμένων αντισωμάτων μεταφέρεται από τον ασθενή στο φυτό. Τότε τα φυτά «μολύνονται» με τον ιό, ο οποίος όταν εξαπλωθεί στα κύτταρα, το γονίδιο ξεκινά την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων του αντισώματος. Μετά από μερικές ημέρες, οι ειδικοί παίρνουν μερικά φύλλα και εξάγουν τα αντισώματα. Η παραγωγή ενός εμβολίου για έναν ασθενή απαιτεί μόλις μερικά φυτά για να πραγματοποιηθεί.

Η πρώτη δοκιμή σε 16 ασθενείς με λέμφωμα ήταν ενθαρρυντική καθώς το 70% εμφάνισε την επιθυμητή αντίδραση του ανοσοποιητικού, ενώ κανένας τους δεν παρουσίασε παρενέργειες. Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Ρόναλτν Λέβι αναφέρει ότι «στόχος είναι να κινητοποιήσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα να πολεμήσει τον καρκίνο. Γνωρίζουμε ότι εάν το ανοσοποιητικό διεγερθεί, μπορεί να επιτεθεί και να σκοτώσει τον καρκίνο». Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος για τα αποτελέσματα των επόμενων δοκιμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: