Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Μεσογειακή Διατροφή



Γράφει η
PhD, MD Σαββούλα Μάλλιου
Παθολόγος-Όγκολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Γ.Γ.Ελληνικής Μαστολογικής Εταιρείας

PREDICT
"PREVENTION, EARLY DETECTION AND INDIVIDUALIZED CANCER THERAPY"
ΠΡΟΛΗΨΗ, ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΙ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ


Μεσογειακή Διατροφή
Είναι σήμερα το ιδανικό μοντέλο διατροφής για μια καλή σωματική κατάσταση και για υγεία. Προέρχεται από τις διατροφικές συνήθειες των περιοχών της Μεσογείου που χρησιμοποιύν στις σωστές αναλογίες όλες τις τροφές, πάντα σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο. Κανένα τρόφιμο δεν αποκλείεται αρκεί να χρησιμοποιείται με σύνεση σύμφωνα με την πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής.
Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε βιταμίνες, ενώ η κύρια μορφή λίπους που χρησιμοποιείται είναι το ελαιόλαδο. Οι συνταγές της, μπορούν να προσαρμοστούν στις προσωπικές γευστικές προτιμήσεις του κάθε ανθρώπου. Έχουν γίνει πάρα πολλές έρευνες που έχουν αποδείξει ότι η Μεσογειακή διατροφή θεωρείται ο πλέον υγιεινός και προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα και στεφανιαία νόσο, καρκίνο, παχυσαρκία, απώλεια μνήμης και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την γήρανση. Αυτό που καθιστά τη Μεσογειακή Διατροφή τόσο ευεργετική είναι ο συνδυασμός των τροφών και οι χημικές αλληλεπιδράσεις των συστατικών τους.
Η Μεσογειακή Διατροφή, βασισμένη στις ελληνικές διατροφικές συνήθειες, συμβάλλει καθοριστικά στην προστασία της υγείας, στον έλεγχο του σωματικού βάρους και στην ευεξία. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε τη συστηματική σωματικά άσκηση και το άφθονο νερό.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ
Κόκκινο κρέας
4 μερίδες το μήνα

Αυγά, γλυκά, παγωτά, αναψυκτικά
4 μερίδες το μήνα

Πατάτες, όσπρια, ξηροί καρποί, ελιές
3-4 μερίδες την εβδομάδα

Πουλερικά
3-4 μερίδες την εβδομάδα

Ψάρια
5-6 μερίδες την εβδομάδα

Γαλακτομικά Προϊόντα
2 μερίδες την ημέρα

Ελαιόλαδο
Καθημερινά

Φρούτα και λαχανικά
3-6 μερίδες την ημέρα

Δημητριακά
καθημερινά

Δεν υπάρχουν σχόλια: