Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2011

“Οχι” του Αρείου Πάγου αλλά και “ναι” του Συμβουλίου Επικρατείας για τους συμβασιούχους


Δεν μπορεί να γίνει μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου, εισηγήθηκε προς την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Ιωάννης Τέντες. Έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί περί τους 3.000 συμβασιούχους και προς στιγμήν επικράτησε ένταση, ενώ για αρκετό χρονικό διάστημα αστυνομικές δυνάμεις είχαν κλείσει τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Η υπόθεση αφορά καθαρίστριες με σύμβαση ορισμένου χρόνου που εργάστηκαν στον ΟΠΑΠ από το 1991 έως του 1998 και διεκδικούν να μονιμοποιηθούν.
Στην εισήγησή του προς την Ολομέλεια ο κ. Τέντες ανέφερε ότι η μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου δεν είναι επιτρεπτή από το Σύνταγμα, ενώ επικαλέστηκε σειρά αποφάσεων του 2007 της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου με τις οποίες είχε κριθεί ότι η μετατροπή των συμβάσεων είναι αντισυνταγματική.
«Δεν νομίζω ότι θα ωφελήσουν άλλες παλινωδίες» ανέφερε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και προσέθεσε: «Και αυτό το λέω με σεβασμό στους εργαζόμενους που είτε αναιτίως είτε συνυπαιτίως με το πολιτικό σύστημα έχουν ταλαιπωρηθεί»!
Ανάλογη ήταν και η εισήγηση που είχε κάνει προς την Ολομέλεια και ο αρεοπαγίτης
Ανδρέας Δουλγεράκης, ο οποίος είχε επισημάνει ότι «μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος και ενόψει της διατύπωσης του άρθρου 103 του Συντάγματος, απαγορεύεται η μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, όπως και η μετατροπή των απασχολουμένων με σύμβαση έργου».
Η απόφαση της Ολομέλειας αναμένεται σε περίπου δυο μήνες.
Την ίδια στιγμή όμως που ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αλλά και ο αρεοπαγίτης κ. Δουλγεράκης τάσσονταν κατά της μετατροπής των συμβάσεων των εργαζομένων στον ΟΠΑΠ, το Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας απόφασή του (147/2011) επικύρωσε τη μονιμοποίηση 17 συμβασιούχων καθαριστριών της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενες είχαν δικαιωθεί με παλαιότερη απόφαση του ΣτΕ του 2008 αλλά η ΑΤΕ είχε ασκήσει τριτανακοπή κατά της αποφάσεως που τις δικαίωσε.
Το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμη την τριτανακοπή της ΑΤΕ και επανέλαβε τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 164/2004 (γνωστό ως «διάταγμα Παυλόπουλου») σύμφωνα με τις οποίες είναι «συνταγματικώς ανεκτές όλως ειδικώς, ως μεταβατικές διατάξεις «τακτοποίησης» εκκρεμών εργασιακών σχέσεων του Δημοσίου και των άλλων νομικών προσώπων του δημοσίου τομέα με εργαζομένους που συνέχισαν, ακόμη και μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος με το από 6.4.2001 ψήφισμα της Ζ’ Αναθεωρητικής Βουλής, να απασχολούνται με διαδοχικές συμβάσεις ή σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου».

Οι συμβασιούχοι στο Ηράκλειο

Η απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που πλήττει 15 συμβασιούχους του πρώην Δήμου Αλικαρνασσού ενεργοποίησε χθες τους συναδέλφους τους δημοτικούς υπαλλήλους στον τομέα της καθαριότητας που συναντήθηκαν χθες με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ.Κλάδο. Οι εργαζόμενοι εξήγησαν στον αντιδήμαρχο ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος για την στήριξη όλων αυτών των ανθρώπων που σηκώνουν στους ώμους τους το βάρος της καθαριότητας της πόλης κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες. Στη συνέχεια ζήτησαν την παρέμβαση του δημάρχου Ηρακλείου ο οποίος αντιλαμβανόμενος τη διάσταση του προβλήματος, ανέλαβε μια μεσολαβητική προσπάθεια προκειμένου να βρεθεί λύση στο σοβαρότατο πρόβλημα που έχει ανακύψει.
Ο ίδιος έδωσε εντολή στη Νομική Υπηρεσία της Λότζια να προσβάλλει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία μπλοκάρει την πληρωμή των συμβασιούχων. Ο δήμαρχος υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει νομικά την προσπάθειά τους για να εισπράξουν τα χρήματα που τους οφείλει ο δήμος την οποία είχαν μέχρι σήμερα χρεωθεί οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.
Αξίζει να σημειωθεί η χαρακτηριστική ευσυνειδησία των εργαζομένων οι οποίοι παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ανταποκρίνονται υποδειγματικά στα καθήκοντά τους, εκτελούν τις βάρδιες τους κανονικά και ξεκινούν από τις 4.00 τα ξημερώματα για να καθαρίσουν την πόλη.
Πηγή Εφημερίδα "Πατρίς"

Δεν υπάρχουν σχόλια: