Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου 2010

Αυξήσεις “φωτιά” “καίνε” το καλάθι της νοικοκυράς Από την 1η Ιανουαρίου13% από 11% ο συντελεστής για είδη διατροφής, ηλεκτρικό, νερό, τηλέφωνο, καφές, εστιατόρια, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, συναυλίες και σινεμά, κόμιστρα ταξί, παρεχόμενες υπηρεσίες, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα

20 λεπτά πάνω τα τσιγάρα, αρχής γενομένης από τα λεγόμενα φθηνά

6,5% από 5,5% ο συντελεστής για εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, θέατρα


Νέο κύμα ανατιμήσεων στο καλάθι της νοικοκυράς, αλλά και στους λογαριασμούς για φως, νερό, τηλέφωνο, εισιτήρια και εστιατόρια φέρνει από την 1η Ιανουαρίου 2011 η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13%.

Οι αυξήσεις των συντελεστών περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο-σκούπα που εγκρίθηκε την Πέμπτη από το Υπουργικό Συμβούλιο. Από τις αρχές του έτους το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει σε τρεις διαδοχικές αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ.

Η αύξηση του συντελεστή 11% σε 13% αφορά όλα τα είδη διατροφής, αλλά και λογαριασμούς για ηλεκτρικό, νερό, τηλέφωνο και φυσικό αέριο, σερβιριζόμενα προϊόντα σε καφέ και εστιατόρια, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς αλλά και εισιτήρια σε σινεμά και συναυλίες.

Επίσης, αφορά το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών από ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές και γενικότερα ελεύθερους επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες ανακαίνισης παλαιών ακινήτων, κόμιστρα ταξί, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα.

Η αύξηση του συντελεστή στο 13% συμπαρασύρει ανοδικά και τον μειωμένο συντελεστή που αυξάνεται από το 5,5% στο 6,5% (αφορά εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία και εισιτήρια θεάτρων και βιβλία με εικόνες για παιδιά), ενώ αμετάβλητος παραμένει ο υψηλός συντελεστής 23%.

Για τα νησιά του Αιγαίου, που ισχύει μειωμένος συντελεστής κατά 30%, οι συντελεστές που θα ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2011 διαμορφώνονται σε 9% και 5% (από 13% και 6,5% αντίστοιχα για την υπόλοιπη Ελλάδα).

Εν τω μεταξύ, κατά 20 λεπτά το πακέτο εκτιμάται ότι θα ακριβύνουν τα τσιγάρα, αρχής γενομένης από τα φθηνά σήματα, κυρίως τα ελληνικά, μετά την αύξηση του πάγιου φόρου από το 10% στο 15%, που ανακοίνωσε προχθες η κυβέρνηση.

Έτσι, ένα πακέτο ελληνικής καπνοβιομηχανίας που σήμερα κοστίζει 2,40 ευρώ θα πωλείται, μετά την επιβολή του φόρου, στα 2,60 ευρώ.

Οι περιπτερούχοι εκτιμούν ότι δεν θα μείνουν ανεπηρέαστα ούτε τα ξένα σήματα, καθώς οι πολυεθνικές δεν είχαν περάσει την προηγούμενη αύξηση της φορολογίας στις τιμές λιανικής, κάτι που εκτιμάται ότι αυτή τη φορά θα κάνουν. Σε μια τέτοια περίπτωση, ένα πακέτο από τα 3,80 ευρώ θα φτάσει να πωλείται στα 4 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: