Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

ΣτΕ: Νόμιμο το σχέδιο ΠΔ για τον οργανισμό της περιφέρειας Κρήτης

NAFTEMPORIKI.GR Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010 19:38
Νόμιμο έκρινε το Ε' Τμήμα του ΣτΕ με την υπ' αριθμ. 233/2010 γνωμοδότησή του το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στον οργανισμό της περιφέρειας Κρήτης, κάνοντας ορισμένες μόνο παρατηρήσεις σχετικά με το προσωπικό των νέων περιφερειών και την κάλυψη των θέσεων των προϊσταμένων.
Πιο συγκεκριμένα, το ΣτΕ έκρινε πως νόμιμα ορίζεται ότι στις Διευθύνσεις της περιφέρειας προΐστανται υπάλληλοι κλάδων και κατηγοριών Π.Ε. ή Τ.Ε., όπως νόμιμη είναι και η πρόβλεψη ότι στα «Τμήματα των Διευθύνσεων προΐστανται, κατά κανόνα, υπάλληλοι κλάδων των κατηγοριών Π.Ε. ή Τ.Ε., καθώς και ότι σε ορισμένα Τμήματα προΐστανται των ανωτέρω κατηγοριών και εν ελλείψει της κατηγορίας Δ.Ε.».
Επιπλέον, στη γνωμοδότηση σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας στη «δημόσια διοίκηση είναι, κατά αρχήν, επιτρεπτή η πλήρωση θέσεων προϊσταμένων οργανικών μονάδων από υπαλλήλους της κατηγορίας Δ.Ε. μόνον όμως εφόσον δεν είναι δυνατή η πλήρωση των θέσεων αυτών από υπαλλήλους των κατηγοριών Π.Ε. ή Τ.Ε., οι οποίοι κατέχουν τουλάχιστον τον ίδιο βαθμό».
Κατόπιν αυτών, συνεχίζει η γνωμοδότηση του ΣτΕ, όπου στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος ορίζεται ότι «σε ορισμένα Τμήματα Γραμματειών Διευθύνσεων προΐστανται υπάλληλοι μόνο της κατηγορίας Δ.Ε. πρέπει να συμπληρωθεί καταλλήλως με τις κατηγορίες Π.Ε. και Τ.Ε. και να οριστεί ότι εν ελλείψει αυτών προΐστανται υπάλληλοι της κατηγορίας Δ.Ε.».
Παράλληλα, αναφέρεται πως με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος προβλέπεται ότι με απόφαση του περιφερειάρχη είναι δυνατή η σύσταση κτηνιατρείων και γραφείων αλιείας υπό μορφή γραφείων ως αποκεντρωμένων υπηρεσιών των αντίστοιχων τμημάτων κτηνιατρικής και αλιείας.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το Ε' Τμήμα του ΣτΕ, «αν με τις ρυθμίσεις αυτές του σχεδίου διατάγματος επιδιώκεται η παροχή στον περιφερειάρχη της δυνατότητας να συνιστά οργανικές μονάδες της περιφέρειας επιπέδου γραφείου, οι διατάξεις αυτές είναι διαγραπτέες, διότι με την έννοια αυτή περιέχουν ανεπίτρεπτη υπεξουσιοδότηση» (σ.σ: προς τον περιφερειάρχη).
Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν σκοπός της επίμαχης ρύθμισης είναι «να μπορούν, όταν συντρέχει σοβαρός λόγος δημοσίου συμφέροντος, να ασκηθούν οι αρμοδιότητες των τμημάτων κτηνιατρικής και αλιείας με παροχή των σχετικών υπηρεσιών από υπαλλήλους των εν λόγω τμημάτων που υπηρετούν και εκτός της έδρας των οργανικών μονάδων, οι ρυθμίσεις είναι νόμιμες». Πρέπει όμως, καταλήγει το ΣτΕ, «να αναδιατυπωθούν καταλλήλως, ούτως ώστε να καθίσταται σαφές ότι με τις αποφάσεις του περιφερειάρχη δεν συνιστώνται νέες οργανικές μονάδες».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: