Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Τεχνολογία Bluetooth στην υπηρεσία διαβητικών

Τεχνολογία Bluetooth στην υπηρεσία διαβητικών


«Νέες τεχνολογίες τίθενται στην υπηρεσία ασθενών με διαβήτη, καθώς και φάρμακα που δρουν με διαφορετικό τρόπο από ό,τι μέχρι σήμερα. Πρόκειται για νέους, αναίμακτους μετρητές ζαχάρου, 24ωρης καταγραφής της γλυκόζης στον οργανισμό και νέες αντλίες συνεχούς χορήγησης ινσουλίνης από απόσταση, βασισμένες στην τεχνολογία Bluetooth των κινητών, που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά με σκοπό να απλουστεύσουν τη νοσηλεία των διαβητικών. Οσον αφορά τη φαρμακευτική υποστήριξη, η νέα αγωγή που θα κυκλοφορήσει στο μέλλον θα στοχεύει στη λειτουργία των νεφρών, δηλαδή στη ρύθμιση της παραγωγής ζαχάρου από αυτό και της αποβολής γλυκόζης μέσω των ούρων». Τα παραπάνω τόνισε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο επίκουρος καθηγητής νοσηλευτικής του ΤΕΙ-Θ, Κυριάκος Καζάκος, με αφορμή το 24ο ετήσιο συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (25-27/11) στη Θεσσαλονίκη.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΒΕ, επίκουρο καθηγητή Παθολογίας - Διαβητολογίας ΑΠΘ, Τριαντάφυλλο Διδάγγελο: «Τα νέα φάρμακα θα πληρούν της προϋποθέσεις ασφάλειας, ώστε να μην αυξάνουν τους κινδύνους νοσημάτων της καρδιάς (στεφανιαία νόσος), όπως συνέβη με την ροσιγλιταζόνη, που πρόσφατα αποσύρθηκε από την αγορά. Μεγάλη είναι και η σπουδαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης της νεφρικής νόσου και των καρδιακών προβλημάτων, καθώς επίσης της πρόληψης μέσω της διατροφής και της άσκησης. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που ασκούνται κατά μέσο όρο 150 λεπτά εβδομαδιαίως και ακολουθούν τη μεσογειακή δίαιτα, με κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εκδήλωσης του ζαχαρώδη διαβήτη τύπου 2, σε ποσοστό 40% - 60%. Ακόμη θα πρέπει οι πάσχοντες να αποφεύγουν τη φρουκτόζη στη διατροφή τους εξαιτίας της αύξησης των τριγλυκεριδίων και της πίεσης».
(Το Σάββατο [27/11], η ΔΕΒΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, θα πραγματοποιεί δωρεάν εξετάσεις μέτρησης ζαχάρου, στην πλατεία Αριστοτέλους. Ομάδα φοιτητών του ΑΠΘ, με ειδικά μηχανήματα, θα παίρνει αίμα από τους ενδιαφερόμενους και θα κάνει δωρεάν μετρήσεις, 11π.μ. - 4μ.μ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια: