Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2010

Η ασπιρίνη προλαμβάνει τον καρκίνο του εντέρου

H γνωστή σε όλους μας, ασπιρίνη, μπορεί να ανακουφίσει από τον πυρετό και το κρυολόγημα, καθώς και να λειτουργήσει, όχι...



 μόνο σαν αναλγητικό αλλά και σαν πρόληψη για τον καρκίνο του εντέρου.
Σύμφωνα με νέα, βρετανική επιστημονική έρευνα, η λήψη μικρών δόσεων ασπιρίνης κάθε μέρα και για μεγάλο χρονικό διάστημα, που συνήθως γίνεται με στόχο να μειώσει τον κίνδυνο για εμφράγματα και εγκεφαλικά, μειώνει επίσης την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

Η μελέτη, υπό τον Πίτερ Ρόθγουελ, καθηγητή του τμήματος κλινικής νευρολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και γιατρό του νοσοκομείου ''Τζον Ράντκλιφ'', διαπίστωσε ότι η ασπιρίνη μειώνει τα περιστατικά ορθοκολικού καρκίνου, κατά το ένα τέταρτο και τους θανάτους από καρκίνο του κόλου (παχέος εντέρου) κατά το ένα τρίτο.

Η προστατευτική δράση της, πιστεύεται ότι οφείλεται, στο ότι καταστέλλει ένα ένζυμο (COX-2) που βοηθά στον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Η ανακάλυψη των επιστημόνων, θα μπορούσε πλέον να γείρει την πλάστιγγα υπέρ της ασπιρίνης, ως προτιμώμενου προληπτικού φαρμάκου για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, παρόλα αυτά το ζήτημα είναι πιθανό να παραμείνει διαφιλονικούμενο μεταξύ των γιατρών.

Προηγούμενες μελέτες, έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που παίρνουν υψηλές δόσεις ασπιρίνης, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου, καθώς και πολύποδες, που μπορεί κάποια στιγμή να μετατραπούν σε καρκινικούς όγκους.

Όμως η ίδια η ασπιρίνη μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη για μερικούς ανθρώπους, ειδικά σε μεγάλη δοσολογία, προκαλώντας αιμορραγία στο στομάχι και τα έντερα.

Οι Βρετανοί ερευνητές, στη νέα έρευνά τους, μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 14.000 ανθρώπων, οι μισοί εκ των οποίων έπαιρναν ασπιρίνη για την καρδιά τους σε χαμηλή δόση και οι άλλοι μισοί εικονικό φάρμακο (πλασέμπο).

Σε διάστημα 20 ετών, διαπιστώθηκε ότι το 2,8% αυτών των ατόμων είχαν εμφανίσει καρκίνο του εντέρου.

Όσοι έπαιρναν ασπιρίνη, είχαν 24% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο και 35% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αυτήν.

Κάθε χρόνο περίπου 600.000 άνθρωποι πεθαίνουν παγκοσμίως, από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνο.



contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: