Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Σύμφωνο ρευστότητας υπογράφουν οι τράπεζες


Σύμφωνο ρευστότητας υπογράφουν οι 
τράπεζεςΜε σύμφωνο ρευστότητας έληξε η συνάντηση που είχαν σήμερα οι αρμόδιοι υπουργοί, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και κ. Μ. Χρυσοχοϊδης με το προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Η κυβέρνηση πιέζει τις τράπεζες να διοχετεύσουν ρευστότητα στην πραγματική οικοονομία, ιδίως μετά τη χορήγηση των νέων εγγυήσεων του δημοσίου ύψους 25 δισ. ευρώ. Για τον λόγο αυτό οι τράπεζες συμφώνησαν τελικά να υπογράψουν κάθε μια χωριστά ένα σύμφωνο στο οποίο θα περιγράφονται οι δεσμεύσεις τις οποίες αναλαμβάνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Η υλοποίηση του συμφώνου θα ελέγχεται από την ΤτΕ και τους επιτρόπους του Δημοσίου προκειμένου να διασφαλιστεί ότι πράγματι διοχετεύονται πόροι στην πραγματική οικονομία.

 Οι τραπεζίτες συμφώνησαν, επίσης, να χορηγήσουν δάνεια προς τις επιχειρήσεις τα οποια και θα διευκολύνουν την κατάθεση των ποσών που απαιτούνται για περαίωση.

Αλλο αίτημα της κυβέρνησης το οποίο δέχθηκαν αφορούσε στη δημιουργία της ηλεκτρονικής κάρτας για όλους του πολίτες, η οποία θα χρησιμοποιείται σε κάθε συναλλαγή, ώστε το υπουργείο Οικονομικών να έχει πλήρη εικόνα κάθε συναλλαγής και ΦΠΑ. Ετσι οι πολίτες θα απαλλαγούν και από την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων. Προς την κατεύθυνση αυτή, συμφωνήθηκε να υπάρξει στενότερη συνεργασία για τη λειτουργία επαγγελματικών λογαριασμών ώστε να μειωθεί η χρήση μετρητών, όπως προβλέπουν και οι διατάξεις του φορολογικού νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: