Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

“Παγώνουν” τα τιμολόγια της ΔΕΗ, αλλά τα δύσκολα έρχονται




Αν και «παγώνουν» από την 1η Αυγούστου και μέχρι και τον Σεπτέμβριο τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, καθώς δεν θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές με την επιβολή ρήτρας καυσίμου στα τιμολόγια της επιχείρησης τα δύσκολα έρχονται όπως όλα δείχνουν αμέσως μετά.

Τσουχτερές αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν μέχρι και το 40% σε σχέση με το σημερινό κόστος, συνεπάγεται για τα περισσότερα νοικοκυριά στην Ελλάδα η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και η αναδιάρθρωση των τιμολογίων ρεύματος που προβλέπεται από το Μνημόνιο και θα ξεκινήσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ωφελημένοι από τον «εξορθολογισμό» των τιμολογίων θα είναι κυρίως οι έμποροι και οι επιχειρήσεις (καταστήματα, σουπερμάρκετ), που σήμερα πληρώνουν συγκριτικά ακριβά το ρεύμα επιδοτώντας ουσιαστικά τη φθηνή ενέργεια άλλων καταναλωτών, και θα είναι η πρώτη κατηγορία από την οποία θα ξεκινήσουν οι αλλαγές.

Φυσικά, κερδισμένη θα είναι και η ΔΕΗ, που σήμερα χάνει συνεχώς πελάτες από ιδιωτικές εταιρείες εμπορίας ρεύματος, οι οποίες προμηθεύουν καταναλωτές όπως μεγάλα σουπερμάρκετ και εταιρείες παροχής υπηρεσιών σε τιμές μέχρι και 20% φθηνότερες.

Αντίθετα, είναι πολύ πιθανό να κληθούν να βάλουν πολύ βαθύτερα το χέρι στην τσέπη τους οι περίπου 4,9 εκατ. οικιακοί καταναλωτές που καταναλώνουν μέχρι 2.000 κιλοβατώρες και οι αγρότες, δύο πολυπληθείς κατηγορίες καταναλωτών που, σύμφωνα με τη ΔΕΗ αλλά και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, πληρώνουν εδώ και πολλά χρόνια το ηλεκτρικό ρεύμα σε τιμές κάτω του κόστους.

Από τις μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι οι αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια θα κυμανθούν ανάλογα με την κατανάλωση μεταξύ 15%-40% (θα επιβαρυνθούν περισσότερο οι χαμηλές καταναλώσεις μέχρι 800-1.000 κιλοβατώρες), στα αγροτικά τιμολόγια θα φτάνουν ώς 60%, στα βιομηχανικά τιμολόγια η αύξηση αναμένεται ότι θα είναι αρκετά μικρότερη (περίπου 7%-8%), ενώ το κόστος ρεύματος για τα σουπερμάρκετ και τα εμπορικά καταστήματα θα κυμανθεί από 10% έως 25%.

“Πάγωμα”

Δεν θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές στο δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου με την επιβολή ρήτρας καυσίμου στα τιμολόγια της ΔΕΗ, καθώς το υπουργείο αποφάσισε να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό αναστολής της.

Έτσι, οι επιβαρύνσεις που έχουν προκύψει από την αύξηση των διεθνών τιμών των καυσίμων θα απορροφηθούν τελικά από την επιχείρηση.

Στη σχετική απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι κρίθηκε αναγκαία η λήψη κοινωνικών μέτρων προστασίας των καταναλωτών έναντι του αυξημένου κόστους διαβίωσης, μέρος του οποίου αποτελεί και το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Η απόφαση ελήφθη ύστερα από γνωμοδότηση της ΡΑΕ και ενημέρωση από την Διοίκηση της ΔΕΗ για τις επιπτώσεις στα βασικά τιμολόγιά της από την εφαρμογή της ρήτρας καυσίμων, κατά το τρίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου – Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, κατά το τρίτο τρίμηνο εφαρμογής του μέτρου υπήρξε σημαντική επίδραση στη διαμόρφωση υψηλών τιμών προμήθειας φυσικού αερίου, κυρίως λόγω των μεταβολών στην ισοτιμία του ευρώ-δολαρίου, με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί σημαντική αύξηση των αντίστοιχων χρεώσεων.

Η μοναδιαία τιμή της Ρήτρας Καυσίμου που αντιστοιχεί, ανέρχεται σε:

- 0,00166€/KWh στην Υψηλή Τάση

- 0,00171€/KWh στη Μέση Τάση

- 0,00180 €/KWh στη Χαμηλή Τάση και εφαρμόζεται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που εκδίδονται από 20-7-2010, για την κατανάλωση που αντιστοιχεί στην περίοδο από 16-7-2010.

Οι επιπτώσεις στα βασικά τιμολόγια της ΔΕΗ Α.Ε από την εφαρμογή της ρήτρας καυσίμου κατά το τρίμηνο Ιούλιου -Αύγουστου – Σεπτέμβριου, εκτιμούμενες επί της μέσης αξίας ηλεκτρικού ρεύματος προ φόρων, ανέρχονται:

• Για ένα τυπικό οικιακό καταναλωτή με κατανάλωση 1200KWh ανά τετράμηνο, σε 1,70%.

• Για ένα αγροτικό καταναλωτή με παροχή Χαμηλής Τάσης, σε 3,89%.

• Για ένα αγροτικό καταναλωτή με παροχή Μέσης Τάσης, σε 4,29%.

• Για ένα βιομηχανικό καταναλωτή με παροχή Χαμηλής Τάσης, σε 1,48%.

• Για ένα βιομηχανικό καταναλωτή με παροχή Μέσης Τάσης, σε 2,23%.

• Για ένα βιομηχανικό καταναλωτή με παροχή Υψηλής Τάσης, σε 2,58%.

• Για ένα εμπορικό καταναλωτή με παροχή Χαμηλής Τάσης, σε 1,43% και.

• Για ένα εμπορικό καταναλωτή με παροχή Μέσης Τάσης, σε 1,79%.

Η απόφαση αναστολής του μηχανισμού διαχείρισης μεταβολών διεθνών τιμών καυσίμων, ισχύει μέχρι τη διαπίστωση μεταβολής των δεδομένων που ελήφθησαν υπόψη στην υπ΄αρ. 338/2010 γνωμοδότηση της ΡΑΕ.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι η ΔΕΗ θα επιβαρυνθεί με μερικά εκατομμύρια ευρώ, καθώς δεν μπορεί να περάσει στους καταναλωτές τις αυξήσεις στο κόστος καυσίμων για το συγκεκριμένο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: