Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Τι προβλέπεται για την εξαγορά μιας 7ετίας

Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟΥ

Ενσημα ενός έτους με εξαγορά, για τους «εκδιωχθέντες» εργαζόμενους με συμβάσεις stage από τους δημόσιους φορείς, δίνει τώρα η κυβέρνηση με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας για τα πλασματικά χρόνια (μέχρι 7) που μπορούν να αναγνωρίζουν όλοι όσοι πρόκειται να εξέλθουν του εργασιακού βίου και τους λείπουν τα απαιτούμενα χρόνια για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, το σχέδιο της οποίας όπως πληροφορείται ο «ΑΤ», είναι έτοιμο και παραδίδεται στην ηγεσία του υπουργείου για δημοσίευση και εφαρμογή, θα παρέχεται το δικαίωμα στους πρώην “stagers” να αναγνωρίσουν ως «συντάξιμο» έναν χρόνο από το διάστημα που προσέφεραν υπηρεσίες είτε στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα. Αυτοί οι 12 μήνες θα εξαγοράζονται και θα «πιάνονται» για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος αλλά και για προσαύξηση της σύνταξης.
Τα «ένσημα» που εξαγοράζονται θα προσμετρώνται και στον υπολογισμό της σύνταξης, με εξαίρεση τρείς περιπτώσεις: Ο χρόνος επιδοτούμενης ασθένειας, ο χρόνος επιδοτούμενης ανεργίας, και οι 119 μέρες πριν και μετά τον τοκετό.
Επίσης θα παρέχεται το δικαίωμα εξαγοράς και του χρόνου μη επιδοτούμενης ανεργίας. Αυτός ο χρόνος θα πιάνεται και για θεμελίωση (25ετία, 35ετία, 40ετία) και για την προσαύξηση σύνταξης.
Το κόστος όμως της εξαγοράς, είναι υψηλό. Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος που θα θελήσει να αναγνωρίσει 2 χρόνια σπουδών, θα πληρώσει (με σημερινές τιμές) 5.150 ευρώ. Αν τώρα «κολλήσει» και 1 χρόνο από stage θα δώσει άλλα 2.574 ευρώ. Σύνολο: 7.722 ευρώ για να εξαγοράσει 3 πλασματικά χρόνια. Αν όμως δεν του φτάνουν, και θελήσει να βάλει και άλλα 3 χρόνια λόγω τέκνων, (με 2 παιδιά, αναγνωρίζονται 3 χρόνια) τότε θα πρέπει να δώσει 5.643 ευρώ επιπλέον. Για 6 πλασματικά χρόνια ασφάλισης δηλαδή, θα πρέπει να πληρώσει (με σημερινούς υπολογισμούς), 13.365 ευρώ. Αυτό το ποσό θα το «αποσβέσει» μέσα σε ένα χρόνο, αν πάρει σύνταξη 1.130 ευρώ. Αν η σύνταξή του είναι κάτω από 1.000 ευρώ, τότε η «απόσβεση» επιμηκύνεται και φτάνει μέχρι και τους 18 μήνες (για σύνταξη 750 ευρώ).
Μπορεί λοιπόν, η πλασματική 7ετία να είναι ένα «κοινωνικό μαξιλάρι» στο «σκληρό» ασφαλιστικό που μειώνει συντάξεις και αυξάνει έτη ασφάλισης και όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, πλην όμως αυτό το μαξιλάρι, κοστίζει πανάκριβα (λες και είναι από… μεταξένια πούπουλα).
Γι’ αυτό οι ασφαλισμένοι δε θα πρέπει να κοιτάξουν ποια χρόνια θα αναγνωρίσουν, αλλά πόσο θα πληρώσουν, μια που τα ίδια έτη αναγνώρισης (π.χ. 2 έτη σπουδών, ή 2 έτη στρατού, ή 2 έτη λόγω τέκνων) έχουν διαφορετικό αντίτιμο. Οπότε εκείνο που πρέπει να δουν όσοι θέλουν να εξαγοράσουν πλασματικό χρόνο, είναι να συγκρίνουν πόσο λιγότερο θα τους στοιχίσουν τα χρόνια που θέλουν να αναγνωρίσουν.





Από 4-7 έτη στο διάστημα 2011-2014

Ο συνολικός χρόνος ο οποίος, συνυπολογίζεται ή αναγνωρίζεται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, είναι:

α) τέσσερα έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2011,
β) πέντε έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2012,
γ) έξι έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2013 και
δ) επτά (7) έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1.1.2014 και εφεξής.

Τι αναγνωρίζεται:

α) ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας (θεμελίωση και προσαύξηση σύνταξης).
β) ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών (θεμελίωση και προσαύξηση σύνταξης).
γ) ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας και μέχρι 300 ημέρες, ο χρόνος επιδότησης τακτικής ανεργίας και μέχρι 300 ημέρες (συνυπολογίζεται για θεμελίωση. Εξαγορά μόνο για όσους δεν έχουν επιδότηση).
δ) ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών και μέχρι 2 έτη (θεμελίωση και προσαύξηση σύνταξης).
ε) ο χρόνος σπουδών για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης σχολής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, καθώς και ο χρόνος σπουδών, μετά τη συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας, σε μέσες επαγγελματικές σχολές, ο οποίος είναι ίσος με τα κατά το χρόνο αποφοίτησης επίσημα ακέραια χρόνια σπουδών της οικείας σχολής, (θεμελίωση και προσαύξηση σύνταξης).
στ) ο χρόνος ανεργίας, μετά την υπαγωγή στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο, (θεμελίωση και προσαύξηση σύνταξης).
ζ) ο προβλεπόμενος από την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. χρόνος απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας, (θεμελίωση)
η) ο χρόνος απεργίας (θεμελίωση και προσαύξηση σύνταξης).
θ) ο πλασματικός χρόνος του άρθρου 141 του ν. 3655/2008 που αναγνωρίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές και ανεξάρτητα του χρόνου γέννησης των παιδιών, ο χρόνος μαθητείας όπως ορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις και μέχρι 1 έτος, και ο χρόνος αποδεδειγμένης άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας πριν την εγγραφή στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Ε. και μέχρι 5 έτη εφόσον δεν είχαν πληρωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές (θεμελίωση και προσαύξηση σύνταξης).

Δεν υπάρχουν σχόλια: