Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Τα κεράσια σώζουν από καρκίνο και διαβήτη


Τα κεράσια, όπως πρόσφατα ανακάλυψαν ερευνητές περιέχουν μια ισχυρή ένωση, γνωστή ως ελλαγικό οξύ, η οποία εξουδετερώνει τα συνθετικά και φυσικά καρκινογόνα πριν αυτά επιτεθούν στα υγιή κύτταρα και τα μετατρέψουν σε καρκινικά, ενώ σύμφωνα με άλλες μελέτες (University of Michigan) βρέθηκε πως αυξάνουν κατά 50% την παραγωγή ινσουλίνης από τα κύτταρα του παγκρέατος. Επομένως, η κατανάλωση κερασιών πιθανόν να βοηθά εκτός από την πρόληψη του καρκίνου και στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη. Πιο συγκεκριμένα, οι ανθοκυανίνες, λόγω αυξημένης έκκρισης ινσουλίνης θα μπορούσαν να προδίδουν ένα καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο αποτρέποντας την υπερ- ή υπό-γλυκαιμία και κατά συνέπεια το διαβήτη. Παράλληλα, αυξάνουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού προς τις ασθένειες, ενώ διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες, ενάντια σε φλεγμονές και λοιμώξεις. Μία έρευνα σχετικά με τη θεραπευτική αξία των κερασιών υποστηρίζει ότι ο χυμός τους αποτελεί ένα ισχυρό αντιβακτηριακό παράγοντα ενάντια στην τερηδόνα των δοντιών. Όπως διαπιστώθηκε, ο χυμός κερασιών καταστέλλει κατά 89% τη δραστηριότητα των ενζύμων εκείνων που οδηγούν στο σχηματισμό πλάκας, δηλαδή, το αρχικό σύμπτωμα της τερηδόνας.
Άλλη μια σημαντική δράση των κερασιών είναι το ότι μειώνουν αισθητά την πνευματική κόπωση και είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τους μαθητές σε περιόδους εξετάσεων. Αντίστοιχη δράση έχουν και στη σωματική κόπωση, κυρίως λόγω της τέφρας των μεταλλικών αλάτων που περιέχουν, αυξάνοντας τα αλκαλικά αποθέματα του οργανισμού. Ενδείκνυνται όμως και στην αναιμία, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο, καθώς προάγουν την αιμοποίηση. Ακόμη, είναι πολύτιμα και σε όσους κάνουν δίαιτα αδυνατίσματος, γιατί οι υδατάνθρακες που περιέχουν, ικανοποιούν την αίσθηση του γλυκού, χωρίς να προσδίδουν πολλές θερμίδες. Συγκεκριμένα τα κεράσια είναι πλούσια σε βιταμίνες B, C και σε κάλιο, ενώ κάθε ένα έχει μόλις 4 θερμίδες. Ταυτόχρονα, δρουν αποτοξινωτικά, για το ήπαρ, τη χολή, τους αδένες και γενικότερα τον οργανισμό, ευνοούν την καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, είναι διουρητικά και χωνευτικά. Επιπρόσθετα, λόγω των μεταλλικών αλάτων και ιχνοστοιχείων, που περιέχουν, δρουν, ανακουφιστικά, σε ρευματικούς πόνους και την ουρική αρθρίτιδα. Τέλος, είναι πλούσια σε φυτοστερόλες και έρευνες έδειξαν ότι η πρόσληψη επαρκών ποσοτήτων φυτοστερολών οδηγεί στη μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερόλης στο αίμα.
Σημειώνουμε ότι η Ελλάδα κατέχει τη 10η θέση στον κόσμο σε παραγωγή κερασιών με 43.000 τόνους το χρόνο, ενώ στον Δήμο Έδεσσας παράγεται περίπου το 60% των κερασιών του νομού Πέλλας. Δικαιολογημένα, λοιπόν, η πόλη γιορτάζει κάθε Ιούνιο το γλυκό αυτό φρούτο!

* ΚΕΡΑΣΙΑ ΜΕ… ΚΟΥΡΙΕΡ!!!

Μάλιστα με ένα απλό τηλεφώνημα και με τη βοήθεια ενός κούριερ, τα φημισμένα κεράσια "Βοδενών" της Έδεσσας μπορούν να παραδοθούν -μέσα σε λίγες ώρες- στην πόρτα του σπιτιού σας! Οι λάτρεις του συγκεκριμένου φρούτου έχουν πλέον τη δυνατότητα, μέσω της ιστοσελίδας www.cherriesonline.gr, να έρθουν σε άμεση επαφή με τον αγρότη και να παραγγείλουν τα κεράσια, τα οποία μεταφέρονται, με ταχυμεταφορά, σε όλη την Ελλάδα.
«Τα κεράσια κόβονται από το δέντρο και το αργότερο σε 48 ώρες βρίσκονται, τραγανά και γευστικά, στο σπίτι σας. Υπήρξαν παραγγελίες μέχρι από Κύπρο και Αγγλία, όμως μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των ενδιαφερομένων διότι είναι υψηλό το κόστος της μεταφοράς», δήλωσε ο υπεύθυνος τουρισμού του δήμου Έδεσσας, Ε. Κυριακού.

ΤΑΝΙΑ ΜΥΛΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: