Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Έκθεση-Καταπέλτης του Συνηγόρου του Πολίτη: Αντισυνταγματικό το κριτήριο της εντοπιότητας στις προσλήψεις !

Σας ενδιαφέρει ;
64
12
Quantcast

Με αφορμή τις προκηρύξεις Δακοκτονίας που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες η “Τσουκνίδα” σας παρουσιάζει την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για την “εντοπιότητα”.

Καταρχήν να θυμίσουμε ότι για όλες τις προκηρύξεις Δακοκτονίας ισχύει ως πρώτο κριτήριο πρόσληψης η εντοπιότητα .

Στη σελίδα 14 , στην έκθεση του, ο Συνήγορος τους Πολίτη αναφέρει :

“Το κριτήριο της εντοπιότητας για προσλήψεις προσωπικού μπορεί να αιτιολογηθεί ως κοινωνικό κριτήριο για την ενίσχυση του πληθυσμού που διαμένει σε περιοχές που χρήζουν μέτρων ενίσχυσης, ως κίνητρο για τη συγκράτηση του πληθυσμού εκεί και την αποτροπή της εσωτερικής μετανάστευσης. Μια τέτοια χρήση του όμως μπορεί να γίνει δεκτή, εφόσον παραμένει η εξαίρεση για ιδιαίτερους λόγους και δεν μπορεί να γενικεύεται ως κριτήριο επιλογής σε κάθε διαδικασία πρόσληψης.

Το κριτήριο της εντοπιότητας που φαίνεται να παρεισφρέει όλο και περισσότερο στις διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού, δεν ικανοποιεί αλλά αντίθετα ανατρέπει τον κανόνα της αξιοκρατικής επιλογής υποψηφίων. Το γεγονός μάλιστα ότι χρησιμοποιείται τόσο εκτεταμένα το φέρει ενδεχομένως σε αντίθεση και με κοινωνικά κριτήρια, δεδομένου ότι εισάγει ένα κριτήριο μεροληψίας υπέρ των κατοίκων μιας περιοχής.”

Δηλαδή η εντοπιότητα έχει νόημα μόνο σε παραμεθόριες περιοχές. Στην πράξη όμως ΟΛΕΣ οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις κάνουν κακή χρήση της “εντοπιότητας” ώστε να προσληφθούν άτομα από το Νομό τους !!!


Στη σελίδα 20 η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη αναφέρει :

“Όσον αφορά το κριτήριο της εντοπιότητας, η οποία ταυτίζεται με την ιδιότητα του δημότη, για τις προσλήψεις σε θέσεις προσωρινής απασχόλησης (άρθρο 21 παρ. 11 Ν. 2190/1994), άποψη της Αρχής είναι ότι ενόψει των προβλημάτων που ανακύπτουν θα πρέπει να καταργηθεί. Υπέρ αυτής της άποψης συνηγορεί άλλωστε και η νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων σχετικά με την αντισυνταγματικότητα της απόλυτης πρόταξης του κριτηρίου της εντοπιότητας έναντι άλλων.”

Η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη στις σελίδες 14 και 15 αναφέρεται σε δεδικασμένο και καταλήγει :

“Να επισημανθεί επίσης ότι, σύμφωνα με τη νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων, το κριτήριο της εντοπιότητας με την απόλυτη μορφή της πρόταξης των δημοτών ενός δήμου έναντι των μη δημοτών συνυποψήφιων, έχει κριθεί ότι αντίκειται στα άρθρα 4 παρ. 1 και 5 του Συντάγματος (Διοικ Εφ ΑΘ 3028/2005)

Δηλαδή υπάρχει νομολογία ελληνικών δικαστηρίων που κρίνουν παράνομη την εντοπιότητα ως πρωταρχικό κριτήριο πρόσληψης !!!!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:

1. Το κριτήριο της εντοπιότητας έχει νόημα μόνο σε παραμεθόριες περιοχές υπό προϋποθέσεις και όχι ως πρωταρχικό κριτήριο πρόσληψης.

2. Σε κάθε περίπτωση η απόλυτη πρόταξη του κριτήριου εντοπιότητας για τις προσλήψεις είναι αντισυνταγματική - Υπάρχει δεδικασμένο!

3. Το κριτήριο εντοπιότητας σε μη παραμεθόριες περιοχές ενισχύει την αναξιοκρατία .


ΕΠΟΜΕΝΩΣ Η “ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ” ΣΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ:

MHN ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΑΠΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΓΕΩΤΕΕ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΛΛΑ…..

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΑΥΤΟΔΙΚΟΙΚΗΣΗΣ (ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟΙ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΕΔΙΚΑΣΜΕΝΟ ) ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΝΤΕ ΕΝΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΣΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: