Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Πώς θα πάρετε δάνειο για να πληρώσετε οφειλές σε εφορίες και ταμεία

Ξεκίνησε να «τρέχει» και το δεύτερο πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που αφορά στην εγγύηση τραπεζικών δανείων προς επιχειρήσεις για τη ρύθμιση των οφειλών τους προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία
"Η" Online 25/5 14:11

Ξεκίνησε να «τρέχει» και το δεύτερο πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που αφορά στην εγγύηση τραπεζικών δανείων προς επιχειρήσεις για τη ρύθμιση των οφειλών τους προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 700 εκατ. ευρώ εγγυήσεις, καλύπτοντας δάνεια συνολικού ύψους 875 εκατ. ευρώ. Οι παρεχόμενες εγγυήσεις χορηγούνται δυνάμει των υφισταμένων ιδίων κεφαλαίων της ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ. Ο τελικός Προϋπολογισμός του προγράμματος προβλέπεται με νεότερη απόφαση να ανέλθει στο ποσό του 1 δις.€ εγγυήσεων καλύπτοντας δάνεια συνολικού ύψους 1,25 δις.€.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε υφιστάμενες ΜΕ/ΠΜΕ (που έχουν ημερομηνία έναρξης εργασιών έως 31-12-2009) οποιασδήποτε νομικής μορφής, που έχουν έδρα σε οποιαδήποτε περιφέρεια της Ελλάδος, απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους - ΕΜΕ και εμφανίζουν ετήσιο κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ.

Η διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος ορίζεται από την ημερομηνία έγκρισης του προγράμματος (Κοινή Υπουργική Απόφαση των ΥΠ.Ο. και ΥΠΟΙΑΝ) έως την 31-12-2010 εκτός αν η εξάντληση του προϋπολογισμού πραγματοποιηθεί νωρίτερα.

Ειδικότερα καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης από τις ενδιαφερόμενες ΜΕ/ΠΜΕ προς τις τράπεζες είναι η 31-10-2010 και παραλαβής των αιτήσεων αυτών από την ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ η 20-11- 2010.

Επιλέξιμες θεωρούνται οι νέες δανειακές συμβάσεις για τις οποίες υποβάλλεται αίτηση από την ΜΕ/ΠΜΕ στη δανειοδοτούσα τράπεζα, μετά την ημερομηνία έγκρισης του παρόντος προγράμματος.

Επιλέξιμες θεωρούνται οι υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οιασδήποτε μορφής (όπως ατομικές, ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΑΕ, κλπ.) ανεξαρτήτου κατηγορίας τηρούμενων βιβλίων του ΚΒΣ, που δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και για τις οποίες συντρέχουν αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

− Έχουν κέντρο άσκησης της δραστηριότητας τους μέσα στα όρια της ελληνικής επικράτειας.

− Απασχολούν κατά τη διάρκεια της τελευταίας διαχειριστικής χρήσης πριν από τη σύναψη της δανειακής σύμβασης, λιγότερους από 50 εργαζόμενους, υπολογιζόμενους σε Ετήσιες Μονάδες Εργασίας-Ε.Μ.Ε, με βάση το έντυπο Ε7 (ήτοι έντυπο Ε7 οικονομικού έτους 2010) της τελευταίας χρήσης ή αντίστοιχης αποδεικτικής αξίας έγγραφο.

− Ο ετήσιος κύκλος εργασιών της τελευταίας κλεισμένης διαχειριστικής χρήσης, δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. €.

− Έχουν υποχρεώσεις προς ΔΟΥ και Ασφαλιστικά Ταμεία κατά την ημερομηνία προσφυγής τους στις ΔΟΥ και στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

− Έχουν ημερομηνία έναρξης εργασιών στην ΔΟΥ έως 31-12-2009.

Το κατώτατο επιλέξιμο ποσό δανείου προς εγγύηση είναι 5.000,00€

Το ανώτατο επιλέξιμο ποσό δανείου προς εγγύηση είναι 100.000,00€

Συγκεκριμένα, παρέχεται εγγύηση σε όλες τις νέες συμβάσεις τραπεζικών δανείων για τα οποία ισχύουν αθροιστικά πλέον των ανωτέρω τα κάτωθι:

- η διάρκεια του δανείου και της εγγύησης είναι έξι (6) έτη με διετή περίοδο χάριτος κατά την οποία καταβάλλεται μόνο ο αναλογούν τόκος του δανείου,

- για δάνεια έως 40.000€ δεν θα παρέχονται εξασφαλίσεις από την πλευρά των ΜΕ/ ΠΜΕ

- για δάνεια άνω των 40.000€ η επιχείρηση, εφόσον ζητηθεί από την Τράπεζα, θα παρέχει εξασφαλίσεις. Στην περίπτωση που παρέχονται εμπράγματες εξασφαλίσεις αυτές δεν μπορούν να ξεπερνούν το 10% του αρχικού δανείου

- αφορούν δάνεια χρεολυτικής απόσβεσης με εξαμηνιαία συχνότητα πληρωμής δόσεων κεφαλαίου και εξαμηνιαίο ημερολογιακό εκτοκισμό (δηλαδή εκτοκισμό κάθε 30/06 και 31/12). Το επιτόκιο του δανείου καθορίζεται σε EURIBOR 6 μηνών + 600 μονάδες βάσης (6%) κατ’ ανώτατο όριο. Το οριστικό επιτόκιο θα βρίσκεται αναρτημένο στη σχετική ιστοσελίδα της ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. Δάνεια με επιτόκια υψηλότερα του τελικώς διαμορφωθέντος επιτοκίου δεν είναι επιλέξιμα. Σημειώνεται ότι ως επιτόκιο βάσης λαμβάνεται αυτό που ισχύει κατά την ημερομηνία εκταμίευσης και διατηρείται για 6 μήνες, μέχρι την επέτειο δόσης κεφαλαίου, όπου και ανανεώνεται στο τότε ισχύον.

Χρ. Κολώνας

Δεν υπάρχουν σχόλια: