Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Εθνική επιβίωση

Τετάρτη, 05 Μαΐου 2010

Πυρήνας ενός κράτους είναι το σύνταγμά του, που διανέμει την εξουσία και αποτελεί το σχεδιάγραμμα λειτουργίας. Δεν είναι υπερβολή να το ονομάσω ιερό κείμενο προστασίας της δημοκρατίας-ελευθερίας-δικαιοσύνης και συμβόλαιο μεταξύ εξουσίας-λαού. Στην ελληνική περίπτωση είναι εξοργιστική η παραβίασή του από την ίδια τη βουλή. Αναφέρω ενδεικτικά -ν.1266/82 κατά παράβαση αρ. 79, όπου οι «πολιτικοί» νομοθέτησαν το δανεισμό για καταναλωτικές δαπάνες, ενώ επιτρέπεται μόνο για παραγωγικές επενδύσεις, επίσης προβλέπεται ετήσια ή διετής διάρκεια προείσπραξης μελλοντικών εσόδων κα την κάνανε δεκαετή για να μπορούνε να κλέβουν και να μεταφέρουν δαπάνες ως το 2019!-ν.1489/84 που κατάργησε την εποπτεία του προϋπολογισμού, ενώ το αρ. 98 επιβάλλει προληπτικό έλεγχο.

Η πρόσφατη εξαίρεση από τα οικονομικά μέτρα των υπαλλήλων της βουλής αντιτίθεται στο αρ. 4 περί ισονομίας. Κατά τη γνώμη μου, το μεγαλύτερο έργο υποδομής είναι η αναπροσαρμογή του συντάγματος με άρση βουλευτικής ασυλίας και μονιμότητας δημοσίων υπαλλήλων. Καθώς κυρίως η τήρησή του με άμεση-αυτεπάγγελτη επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασής του. Η σημερινή μορφή του με την ασάφεια και έλλειψη λειτουργικής συνεκτικότητας αποτελεί θύμα εκμετάλλευσης και στην ουσία πηγή προβλημάτων. Ποιος έλληνας δεν έχει βασανιστεί από το κράτος; Έχω την εντύπωση ότι οι νομοθέτες δεν γνωρίζουν επαρκώς μαθηματικά-γραφή ώστε να συντάξουν ένα καθαρό-βιώσιμο νόμο. Π.χ. Αν θέλω να ενημερωθώ για μία παράγραφο με παραπέμπουν στην... τροποποίηση... της παραπομπής κτλ. για να... χρειαστώ «βιβλίο».

Όπως και οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι που είναι σα «χρησμοί» κι ο κάθε υπάλληλος «προφήτης» προάγεται σε «πρόεδρο ελληνικής φαυλοκρατίας». Είναι ανάγκη ο κάθε Σύλλογος Εργαζομένων Δημοσίου να απαιτεί την συμμετοχή του στην κατάρτιση οργάνωσης λειτουργίας, που με την εμπειρία τους γνωρίζουν τι και πως μπορεί επιτυχώς να εφαρμοστεί. Για ένα σύστημα που να χειραφετεί έννομους-έντιμους ανθρώπους κι όχι κλέφτες-ψεύτες-απατεώνες. Αλλά... που... αυτοί απεργούν για τα λεφτά κι όχι για τη λύση του δημοσιονομικού προβλήματος που απειλεί την εθνική μας επιβίωση!

Υ.Σ. (Και οι... Τούρκοι θέλουν να μας δανείσουν, Εφημ. «ΚΕΦΑΛΑΙΟ» 30-4-2010).

ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Πηγή Ρεθεμνιώτικα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: