Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Στη Βουλή το ν/σ για τις ΑΠΕ


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ | 23.04.2010-09:15

ImageΤην εγκατά- σταση ΑΠΕ σε γεωργική γη υψηλής παραγωγι- κότητας (ΓΓΥΠ) αλλά βάσει ειδικών διατάξεων για τη μείωση της επίπτωσής τους στη ΓΓΥΠ και τη διαφύλαξη του χαρακτήρα της, και με ανώτατο πλαφόν 1% επί της συνολικής έκτασης ΓΓΥΠ, όπως έχει ήδη ξαναγράψει σε σχετικό θέμα η εφημερίδα Agrenda, επιτρέπει το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που παρουσίασε την Πέμπτη 22 Απριλίου το υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Με βάση το νομοσχέδιο, τίθεται ως εθνικό στόχο 20% για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην κάλυψη της τελικής κατανάλωσης ενέργειας το 2020 και 40% για τον ηλεκτρισμό, απλοποιείται η διαδικασία έκδοσης της άδειας παραγωγής έργων ΑΠΕ και δημιουργούνται προϋποθέσεις για την κατασκευή ιδιωτικών δικτύων από παραγωγούς ΑΠΕ.

Επίσης, με το νομοσχέδιο διευκρινίζεται πως για τα φωτοβολταϊκά εξακολουθεί να ισχύει η κλίμακα των τιμών σύμφωνα με το νόμο 3734/2009, η Πολιτεία αναλαμβάνει την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων, ενώ συστήνεται αυτοτελής υπηρεσία για τις ΑΠΕ στο ΥΠΕΚΑ που θα λειτουργεί στα πρότυπα του one-stop shop.


Βασικές αρχές του νομοσχεδίου

Πιο αναλυτικά, το νομοσχέδιο προβλέπει:

- Καθορίζεται εθνικός δεσμευτικός στόχος 20% για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην κάλυψη της τελικής κατανάλωσης ενέργειας το 2020 και 40% για τον ηλεκτρισμό.

- Καθορίζεται ότι η προστασία του κλίματος μέσω της προώθησης της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ αποτελεί περιβαλλοντική και ενεργειακή προτεραιότητα ύψιστης σημασίας για τη χώρα.

- Απλοποιείται η διαδικασία έκδοσης της άδειας παραγωγής έργων ΑΠΕ. Αναβαθμίζεται ο ρόλος της ΡΑΕ και περιορίζεται η διάρκεια της σχετικής αδειοδοτικής διαδικασίας, σε 2 μήνες (από 10-12 μήνες σήμερα). Οι μικρές εγκαταστάσεις ΑΠΕ, εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής και προωθούνται διεσπαρμένες εφαρμογές ΑΠΕ που αφορούν χιλιάδες μικρομεσαίους επενδυτές.

- Συγχωνεύονται σε μία ενιαία οι διαδικασίες Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ) και Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ), και περιορίζεται η διάρκεια της σε 8-10 μήνες (από 3 χρόνια σήμερα).

- Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την κατασκευή ιδιωτικών δικτύων από παραγωγούς ΑΠΕ, αλλά και διασφαλίζεται η πρόσβαση τρίτων στα έργα σύνδεσης. Εκπονείται ο Στρατηγικός Σχεδιασμός Διασυνδέσεων νησιών εντός εξαμήνου.

- Η τιμολόγηση γίνεται περισσότερο ορθολογική, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα των επενδύσεων, δίχως στρεβλώσεις και κατασπατάληση πόρων. Ενισχύονται τα τιμολόγια για τη βιομάζα, το βιοαέριο, τις μικρές ανεμογεννήτριες και τις μονάδες ΣΗΘΥΑ.

- Δίνεται ένα επιπλέον κίνητρο για την υλοποίηση έργων ΑΠΕ που δεν θα ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα επιδότησης, ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις.

- Για τα φωτοβολταϊκά εξακολουθεί να ισχύει η κλίμακα των τιμών σύμφωνα με τον νόμο 3734/2009.

- Για την προώθηση και ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων, την διαδικασία στρατηγικού σχεδιασμού και αδειοδότησης αναλαμβάνει η πολιτεία, ώστε να αντιμετωπισθούν τα μεγάλα διαδικαστικά εμπόδια στη θάλασσα. Τα αδειοδοτικά ώριμα έργα παραχωρούνται για υλοποίηση από ιδιώτες.

- Ενισχύεται η συμμετοχή των πολιτών στα άμεσα οφέλη των ΑΠΕ, με απευθείας απόδοση στους πολίτες μέρος των εσόδων.

- Κατοχυρώνεται νομοθετικά ότι οι περιοχές απολύτου προστασίας της φύσης, αποτελούν ζώνη αποκλεισμού για τις Α.Π.Ε., ενώ στις υπόλοιπες περιοχές, επιτρέπεται η χωροθέτηση των ΑΠΕ με εκτίμηση των επιπτώσεων και αφού ληφθεί μέριμνα για τη διατήρηση κάθε πιθανού προστατευτέου αντικειμένου της περιοχής.

- Όπου δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί τα θεσμοθετημένα σχέδια ή μελέτες χωροταξικού σχεδιασμού, η έγκριση εγκατάστασης σταθμών Α.Π.Ε. γίνεται με εφαρμογή των κατευθύνσεων του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

- Επιτρέπεται η εγκατάσταση ΑΠΕ στη γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας (ΓΓΥΠ) αλλά βάσει ειδικών διατάξεων για τη μείωση της επίπτωσής τους στη ΓΓΥΠ και την διαφύλαξη του χαρακτήρα της, και με ανώτατο πλαφόν 1% επί της συνολικής έκτασης ΓΓΥΠ.

- Συστήνεται η Αυτοτελής Υπηρεσία για τις ΑΠΕ στο ΥΠΕΚΑ, η οποία θα λειτουργεί στα πρότυπα του «one-stop shop» με αποστολή την παροχή πληροφοριών και τη συντονισμένη διεκπεραίωση αιτημάτων των επενδυτών σε ΑΠΕ.

- Διευκρινίζεται η διαδικασία για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού, παραλίας ή θαλάσσιου χώρου για την εκτέλεση εργασιών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

- Αξιοποιούνται όλοι οι σχετικοί πόροι για την στήριξη των τιμολογίων στους παραγωγούς ηλεκτρισμού από ΑΠΕ.

- Εισάγονται αναλυτικές μεταβατικές ρυθμίσεις για να είναι πλήρως αποσαφηνισμένο σε ποιο στάδιο της νέας απλοποιημένης αδειοδοτικής διαδικασίας εντάσσονται οι υφιστάμενες αιτήσεις για έργα ΑΠΕ.

- Κατοχυρώνεται νομοθετικά η έκδοση των σχετικών κανονιστικών ρυθμίσεων, που προωθεί το ΥΠΕΚΑ για τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) και τη θέσπιση των Ενεργειακών Επιθεωρητών».



Τιμές διϋλιστηρίου

Να σημειωθεί ότι η ΡΑΕ αναλαμβάνει, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, να παρακολουθεί τις τιμές διϋλιστηρίου, χονδρικής και τις λιανικές, με βάση τα στοιχεία που υποβάλουν οι επιχειρήσεις. Μέτρα για την αγορά καυσίμων και επιδοτήσεις για εργασίες εξοικονόμησης ενέργειας στα σπίτια περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή και δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα παρακολουθεί τις τιμές διϋλιστηρίου, χονδρικής και τις λιανικές, με βάση τα στοιχεία που υποβάλουν οι επιχειρήσεις αλλά και τις τιμοληψίες του υπουργείου, και θα παραπέμπει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές ή άλλες στρεβλώσεις του υγιούς ανταγωνισμού.

Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει ότι εργασίες σε σπίτια που έχουν στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορούν να χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η διαδικασία θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση που θα προβλέπει τις επιλέξιμες κατηγορίες σπιτιών και τις επιλέξιμες παρεμβάσεις, το είδος και το ποσοστό της χρηματοδότησης, τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά υποβολής αιτήσεων, κ.α.

Ο κορμός του νομοσχεδίου περιλαμβάνει διατάξεις για απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αλλαγές (σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις) επήλθαν στις διατάξεις με τις οποίες δίνονται κίνητρα (μειωμένα τιμολόγια ρεύματος) στους καταναλωτές των περιοχών όπου εγκαθίστανται μονάδες ΑΠΕ.

Προβλέπεται συγκεκριμένα ότι οι ηλεκτροπαραγωγοί θα επιστρέφουν το 1 % του τζίρου τους στους οικιακούς καταναλωτές του ΟΤΑ στον οποίο είναι εγκατεστημένοι, με προτεραιότητα σε εκείνους που βρίσκονται στο ίδιο διαμέρισμα και με κλίμακα ανάλογα με την κατανάλωση ώστε να ωφελούνται πρώτα οι καταναλωτές με χαμηλό λογαριασμό.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη ότι έως τις 31.12.2019, όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να καλύπτουν το σύνολο της ενεργειακής τους κατανάλωσης με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας, συστήματα τηλεθέρμανσης σε κλίμακα περιοχής ή οικοδομικού τετραγώνου, καθώς και σε αντλίες θερμότητας. Για τα κτίρια του Δημοσίου η υποχρέωση αυτή θα τεθεί σε ισχύ πέντε χρόνια νωρίτερα, το 2014.



Παλινωδίες καταγγέλλει η ΝΔ

Για πολύμηνη καθυστέρηση και παλινωδίες κατηγορεί την κυβέρνηση στο θέμα των ΑΠΕ η Νέα Δημοκρατία, διά του υπεύθυνου τομέα Ενέργειας & Φυσικών Πόρων Μιχάλη Γιαννάκη.

«Η αρμόδια Υπουργός» σχολίασε ο Μ. Γιαννάκης, «κατάφερε με τις καθυστερήσεις, τις παλινωδίες και την αναποφασιστικότητά της να παγώσει για περισσότερους από έξι μήνες την επενδυτική δραστηριότητα στον τομέα της ενέργειας».

«Η Νέα Δημοκρατία, ως υπεύθυνη παράταξη, θα μελετήσει ενδελεχώς τις αλλαγές που επέφεραν οι κάθε είδους παρεμβάσεις στο αρχικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η Υπουργός και θα τοποθετηθεί με υπευθυνότητα στη Βουλή» κατέληξε ο βουλευτής.

pigi agronews

Δεν υπάρχουν σχόλια: