Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Γ.Παπανδρέου: «Χαμένες οι θυσίες των Ελλήνων εάν δεν πέσουν τα επιτόκια» Μαρτίου 19th, 2010

ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΟΣ Φ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Την ανάγκη η Ελλάδα να δανείζεται με ομαλά επιτόκια τόνισε εκ νέου απ’ το Ευρωκοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου.

«Εάν συνεχίσουμε να δανειζόμαστε με υψηλά επιτόκια, δεν μπορούμε να διατηρήσουμε τη μείωση του ελλείμματος, που φιλοδοξούμε με τα μέτρα», δήλωσε μιλώντας ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής Χρημ/κης και Κοινωνικής Κρίσης του Ευρωκοινοβουλίου. «Οι θυσίες των Ελλήνων μπορούν να χαθούν εάν δεν υποχωρήσει το κόστος δανεισμού». Γι αυτό και τόνισε την ανάγκη ευρωπαϊκής υποστήριξης με μία μεγάλη πολιτική στήριξη, αφού σημείωσε εκ νέου ότι η Ελλάδα δεν ζητά χρηματοδοτική βοήθεια από καμία χώρα.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι προτάσεις για Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο «είναι σημαντικές» αν και δεν αντιμετωπίζουν το άμεσο πρόβλημα που έχουμε».

Αφού έκανε αυτοκριτική λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν εκμεταλλεύθηκε τις ευκαιρίες για να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσει τα «δομικά προβλήματα» εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι στο χρηματοοικονομικό σύστημα λέγοντας ότι διασώθηκε απ’ τα κράτη και τώρα το ίδιο μας χτυπάει για τα κρατικά ελλείμματα που «φούσκωσαν» για τη διάσωση του. Υπογράμμισε πάντως ότι δεν αναζητά αποδιοπομπαίο τράγο.

“Αν πηγαίναμε στο ΔΝΤ, τα μέτρα που πήραμε θα εκπλήρωναν όποιες υποχρεώσεις αναλαμβάναμε”, δήλωσε ερωτηθείς σχετικά, συμπληρώνοντας όμως ότι: “θα προτιμούσαμε μία ευρωπαϊκή λύση”.

Έλληνας αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε στο πρακτορείο Dow Jones Newswire ότι εάν δεν υπάρξει ξεκάθαρη στήριξη της Ελλάδας στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 και 26 Μαρτίου, τότε η Ελλάδα θα προσφύγει στο ΔΝΤ το Πάσχα.

Εν τω μεταξύ εκπρόσωπος του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel δήλωσε πως θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να απευθυνθεί στο ΔΝΤ για χρηματοδοτική βοήθεια.

Στέλιος Μορφίδης

Πηγή: Ισοτιμία

Δεν υπάρχουν σχόλια: