Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Πως και πόσο επιδοτούνται 119.000 θέσεις εργασίας

Η κυβέρνηση επιχειρεί εν μέσω κρίσης να στηρίξει την απασχόληση η οποία υποχωρεί αυξάνοντας, σταθερά από μήνα σε μήνα, τον αριθμό των ανέργων

pigi;Imerisia

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ

Με προγράμματα επιδότησης συνολικά 119.000 θέσεων εργασίας (115.000 θέσεων μέσω της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών και άλλων 4.000 θέσεων με τριετή επιχορήγηση που θα φθάνει τα 24.000 ευρώ) θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να στηρίξει την απασχόληση, η οποία υποχωρεί εν μέσω της κρίσης αυξάνοντας, σταθερά από μήνα σε μήνα, τον αριθμό των ανέργων.

Τα νέα προγράμματα που θα θέσει σε εφαρμογή ο ΟΑΕΔ αμέσως μετά το Πάσχα οριστικοποίησε ο διοικητής του Οργανισμού Ηλ. Κικίλιας σε συνεργασία με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδο και τα άλλα συναρμόδια υπουργεία και ενέκρινε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ζητώντας την άμεση υλοποίησή τους.

Τι προβλέπεται
Τα νέα προγράμματα, σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες της «Η», προβλέπουν:
Πως και πόσο επιδοτούνται 119.000 θέσεις εργασίας

1 Την επιδότηση για 4 χρόνια των ασφαλιστικών εισφορών 40.000 ανέργων, εφόσον προσληφθούν μέσω του ΟΑΕΔ σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που δεν έχουν μειώσει το προσωπικό τους μέσα στους τελευταίους 6μήνες, ούτε και θα το μειώσουν σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Οι επιχειρήσεις θα υποχρεώνονται, ακόμη, να διατηρήσουν τους επιδοτούμενους για 1 ακόμη χρόνο, μετά τη λήξη του προγράμματος. Η επιδότηση θα είναι, κατ’ αρχήν, 100% τον πρώτο χρόνο, 75% το δεύτερο, 50% τον τρίτο και 25% τον τέταρτο. Τα ποσοστά της επιδότησης θα αυξάνονται, ωστόσο, σε 100% τον πρώτο χρόνο, 100% το δεύτερο, 50% τον τρίτο και 50% τον τέταρτο, εφόσον προσλαμβάνονται ειδικές ομάδες ανέργων, όπως νέοι άνεργοι ηλικίας έως 30 ετών, άνεργοι που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση (τους λείπουν έως 1.500 ένσημα), άνεργες γυναίκες ηλικίας πάνω από 50 ετών και όσες είναι μακροχρόνια άνεργες για διάστημα πάνω από 12 μήνες) καθώς και οι πολύτεκνοι και αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών.

2 Την επιδότηση για 2 χρόνια των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη και απασχόληση 25.000 ανέργων. Σε αυτή την περίπτωση, τα ποσοστά των επιδοτήσεων θα είναι 80% τον πρώτο χρόνο, 60% το δεύτερο με την υποχρέωση συνέχισης της απασχόλησης για 1 ακόμη χρόνο. Εφόσον η επιχείρηση προσλάβει άνεργους της ειδικής κατηγορίας (όπως παραπάνω) τα ποσοστά της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών θα είναι 80% και για τον πρώτο και για το δεύτερο χρόνο. Οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή μιας επιχείρησης είναι, και πάλι, να μην έχει μειώσει το προσωπικό στο προηγούμενο 6μηνο, να διατηρήσει το σύνολο των θέσεων σε όλη της διάρκεια της επιδότησης και να συνεχίσει να απασχολεί, χωρίς επιδότηση, όσους προσλάβει για ακόμη 1 χρόνο μετά τη λήξη του προγράμματος.

3 Την επιδότηση για 2 μήνες του 100% των ασφαλιστικών εισφορών για 50.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους που θα επαναπροσληφθούν από τις επιχειρήσεις του κλάδου πριν και μετά την «αιχμή» της τουριστικής περιόδου (τον Απρίλιο και το Μάιο και από τον Οκτώβριο και Νοέμβριο). Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που έλαβε χθες το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα πρέπει να λειτουργήσουν με τον ίδιο αριθμό του προσωπικού που είχαν πέρυσι το Μάιο.

4 Την 3ετή επιχορήγηση, με 24.000 ευρώ συνολικά κατ’ άτομο, 4.000 άνεργων γυναικών που θα αποφασίσουν να αυτοαπασχοληθούν ως νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες (πρόγραμμα ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας).



275 εκατ. ευρώ για 6.000 επιχειρήσεις

Tέσσερις νέες δράσεις για την ενίσχυση των μεταποιητικών επιχειρήσεων, προϋπολογισμού 275 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους ανακοίνωσε χθες η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη σε συνέντευξη Τύπου.

Οι δράσεις στοχεύουν στην ενίσχυση περίπου 6.000 επιχειρήσεων, προκειμένου να επενδύσουν στον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας, την καινοτομία, την εξωστρέφεια και τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον διαδικασιών.

200 εκατ. ευρώ
Το μεγαλύτερο από τα νέα προγράμματα, που όμως θα είναι το τελευταίο που θα «τρέξει» είναι η δράση «Μεταποίηση στις νέες συνθήκες», προϋτπολογισμού 200 εκατ. ευρώ. Αφορά στην επιχορήγηση με ποσοστά 35%-40%-45% ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη, μεταποιητικών επιχειρήσεων όλων των εταιρικών μορφών που απασχολούν ως 50 εργαζόμενους και έχουν τζίρο ως 10 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων από 40.000 ως 200.000 ευρώ. Η δράση θα προκηρυχθεί στις αρχές Μαΐου.

Οι τρεις άλλες δράσεις αφορούν: «Πράσινη Επιχείρηση», προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, που αφορά σε επενδύσεις από 30.000-200.000 ευρώ και επιχορήγηση σε ποσοστά 35%-40%-45%, τις «Πράσινες Υποδομές» προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ για σχέδια από 300.000 ευρώ ως 2,5 εκατ. ευρώ και την Ενδυση- Υπόδηση, προυπολογισμού 15 εκατ. ευρώ. Οι προκηρύξεις για τα τρία αυτά προγράμματα θα δημοσιευτούν αμέσως μετά το Πάσχα.

Τέλος, την Τρίτη του Πάσχα αναμένεται να ανακοινωθούν οι νέες τιμές περίπου 6.500 φαρμάκων, που θα είναι μειωμένες γύρω στο 20% κατά μέσον όρο, προκειμένου τα ασφαλιστικά ταμεία να εξοικονομήσουν γύρω στο 1 δισ. ευρώ.
LINK ΧΟΡΗΓΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: