Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Αντισυνταγματική η προσωποκράτηση για χρέη στο Δημόσιο

NAFTEMPORIKI.GR Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2010 17:25

Δημοσιεύθηκε η υπ' αριθμ. 1/2010 απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) με την οποία έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο.

Το ζήτημα είχε παραπεμφθεί στο ΑΕΔ λόγω των αντίθετων αποφάσεων που είχαν εκδώσει για το ζήτημα οι Ολομέλειες του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε κρίνει αντισυνταγματική την προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο, ενώ αντίθετα η Ολομέλεια του ΑΠ είχε κρίνει ότι είναι συνταγματική.

Το ΑΕΔ με πλειοψηφία 8-5 τάχθηκε υπέρ της θέσης της Ολομέλειας του ΣτΕ και έκρινε ότι η προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο είναι αντίθετη στα άρθρα 2 και 5 του Συντάγματος.

Ειδικότερα, έκρινε ότι είναι «συνταγματικώς ανεπίτρεπτο» το μέτρο της προσωποκράτησης, καθώς είναι αντίθετο στις επιταγές των άρθρων 2 και 5 του Συντάγματος που προβλέπουν ότι ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας, όπως και ότι η προσωπική ελευθερία είναι απαραβίαστη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: