Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Καρδιαγγειακές παρενέργειες

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2010
Αποσύρονται από την Ευρώπη φάρμακα για αδυνάτισμα με την ουσία σιβουτραμίνη
Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010
Η φαρμακευτική ουσία σιβουτραμίνη που κυκλοφορεί με διάφορες εμπορικές ονομασίες για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας αποσύρεται από την αγορά της ΕΕ λόγω σοβαρών αλλά μη θανατηφόρων παρενεργειών στο καρδιαγγειακό σύστημα, ανακοίνωσε ο ΕΟΦ.

Την απόσυρση του φαρμάκου ζήτησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έπειτα από την ολοκλήρωση μελέτης που παρακολούθησε 10.000 ασθενείς για διάστημα έως και έξι ετών. Η αρμόδια επιτροπή του Οργανισμού έκρινε ότι ο κίνδυνος υπερβαίνει τα οφέλη.

Τα φάρμακα που περιέχουν sibutramine (Reductil, Reduxade και Zelium) χρησιμοποιούνται ως συμπληρωματική αγωγή για την απώλεια σωματικού βάρους σε παχύσαρκους ασθενείς και σε υπέρβαρους ασθενείς που έχουν και άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως διαβήτη τύπου ΙΙ ή δυσλιπιδαιμία, μαζί με δίαιτα και άσκηση.

Στο εξής, οι ιατροί δεν θα πρέπει να συνταγογραφούν τη σιβουτραμίνη και οι φαρμακοποιοί πρέπει να πάψουν να διαθέτουν το φάρμακο. Οι ασθενείς μπορούν να διακόψουν τη λήψη του φαρμάκου ανά πάσα στιγμή και να ζητήσουν ιατρική συμβουλή για εναλλακτικά μέτρα αδυνατίσματος.

Η μελέτη έδειξε ότι το φάρμακο προσφέρει μόνο μέτρια απώλεια βάρους, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή.

Η σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων αναμένεται τώρα να υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η σιβουτραμίνη έχει εγκριθεί στην ΕυρωπαΙκής Ένωσης με τις εμπορικές ονομασίες: Afibon, Ectiva, Lindaxa, Meissa, Meridia, Minimacin, Minimectil, Obesan, Sibutral, Sibutramine/Teva, Sibutril, Siluton, Sitrane, Redoxade, Reductil, Zelixa και Zelium.

πηγή τα νέα on line

Δεν υπάρχουν σχόλια: