Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2010

αιμορροΐδες,

Αναίμακτη λύση στο βασανιστικό... ταμπού
Χιλιάδες άνθρωποι ταλαιπωρούνται από αιμορροΐδες, όμως ελάχιστοι επισκέπτονται γιατρό φοβούμενοι την πιθανότητα χειρουργείου. Μια νέα μέθοδος χωρίς νυστέρι θεραπεύει το πρόβλημα μέσα σε μισή ώρα! «E» 23/1
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Με μια νέα μέθοδο, χωρίς χειρουργική εκτομή ιστών, είναι δυνατή πλέον με τη σύγχρονη τεχνολογία η αντιμετώπιση του βασανιστικού προβλήματος των αιμορροΐδων. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι σχεδόν ανύπαρκτος και μικρής διάρκειας, την πρώτη μόνο ημέρα και η επιστροφή στις δραστηριότητες είναι άμεση.

Ο χειρουργός εντοπίζει την αρτηρία, με τη βοήθεια του «ντόπλερ» (υπερήχου), την περιδένει και έτσι δεν τροφοδοτούνται με αίμα οι αιμορροΐδες, με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται και να θεραπεύονται εντελώς
Ο χειρουργός εντοπίζει την αρτηρία, με τη βοήθεια του «ντόπλερ» (υπερήχου), την περιδένει και έτσι δεν τροφοδοτούνται με αίμα οι αιμορροΐδες, με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται και να θεραπεύονται εντελώς ανώδυνα!

«Πρόκειται για τη μέθοδο "ΤHD" (Transanal Haemorrhoidal Dearteria-lization), δηλαδή "Δια πρωκτική Απαγγείωση των Αιμορροΐδων", που ήδη εφαρμόζεται και στη χώρα μας», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο δρ Διαμαντής Ε. Θωμάς, γενικός χειρουργός στο «Mediterraneo Hospital» στη Γλυφάδα.
Ο γενικός χειρουργός δρ Διαμαντής Ε. Θωμάς.
Ο γενικός χειρουργός δρ Διαμαντής Ε. Θωμάς.

«Χρησιμοποιούμε έναν τελευταίας τεχνολογίας υπέρηχο, μεγάλης ευαισθησίας, με τον οποίο εντοπίζουμε τις τελικές απολήξεις των αιμορροϊδικών αρτηριών. Κατά τον εντοπισμό της αρτηρίας, με τη βοήθεια του "ντόπλερ" (υπερήχου), ο χειρουργός την απολινώνει (περιδένει) και έτσι δεν τροφοδοτούνται με αίμα οι αιμορροΐδες, με αποτέλεσμα οι παθολογικές αιμορροΐδες να συρρικνώνονται και να θεραπεύονται εντελώς ανώδυνα!

Η διαδικασία αυτή γίνεται χωρίς νυστέρι άρα χωρίς εκ τομές ιστού. Εάν είναι αναγκαίο σε προσπίπτουσες αιμορροΐδες 3ου ή 4ου βαθμού μπορεί να γίνει ανάταξη τους στη σωστή ανατομική θέση με τη χρήση του THD και απορροφήσιμες ραφές (αιμορροϊδοπηξία).

Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται πάνω από την οδοντωτή γραμμή του πρωκτού, που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν νεύρα στη περιοχή άρα δεν υπάρχει και πόνος. Η διάρκεια του χειρουργείου είναι περίπου μισή με μία ώρα, και απαιτεί νοσηλεία στο νοσοκομείο μιας ημέρας».

Κλινικές μελέτες απέδειξαν ότι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε THD είχαν:

* Ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο.
* Μικρότερο ποσοστό επιπλοκών.
* Γρήγορη ένταξη σε μια-δύο ημέρες.

Με τους προϋπάρχοντες, παραδοσιακούς τρόπους αντιμετώπισης των αιμορροΐδων, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι έντονος, με μεγάλη διάρκεια, πάνω από μία εβδομάδα και απαιτείται χρήση ισχυρών παυσίπονων.

Η δε επιστροφή στις φυσιολογικές δραστηριότητες καθυστερεί περίπου δύο εβδομάδες και το ποσοστό των επιπλοκών είναι αυξημένο, όπως αιμορραγία, μολύνσεις, κακώσεις του σφιγκτήρα, ρήξη του ορθού κ.ά., σε αντίθεση με την τεχνική «THD», η οποία με την εμπειρία του εξειδικευμένου χειρουργού προσφέρει άριστα και μόνιμα θεραπευτικά αποτελέσματα. Η μέθοδος «THD» έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία στην Ευρώπη και στην Αμερική.

Η αιμορροϊδοπάθεια, γνωστή στο ευρύ κοινό ως «αιμορροΐδες», είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της καθημερινής ζωής. Οι αιμορροΐδες είναι ένα σύνηθες πρόβλημα που ταλαιπωρεί περίπου το 50% του πληθυσμού της γης.

Η διόγκωση
O ένας στους τρεις θα ταλαιπωρηθεί σε κάποια περίοδο της ζωής του από αυτό το βασανιστικό πρόβλημα. Αιμορροΐδες υπάρχουν σε κάθε άνθρωπο, σχηματίζονται από ένα σύμπλεγμα αγγείων που μεταφέρει αίμα στην περιοχή του πρωκτού και ονομάζεται «αιμορροΐδικό πλέγμα». Το πρόβλημα ξεκινά όταν οι αιμορροΐδες διογκωθούν και οι ιστοί που τις συγκρατούν στη θέση τους χαλαρώσουν με αποτέλεσμα να προπίπτουν από τον πρωκτικό δακτύλιο.

Οι αιμορροΐδες προκαλούνται συχνά από έναν συνδυασμό πολλών πραγμάτων όπως, το σφίξιμο κατά τη διάρκεια μιας κένωσης, τη συχνή δυσκοιλιότητα (σκληρές ή δύσκολες κενώσεις), τη διάρροια (συχνή χαλαρή, υδατώδης κένωση), εγκυμοσύνη, παχυσαρκία και κίρρωση του ήπατος.

Τα συμπτώματα μπορούν να είναι: πόνος και πίεση στο πρωκτικό κανάλι, ένα εξόγκωμα, φαγούρα και πόνος στον πρωκτό ή και γύρω από αυτόν ή/και αίμα στο εσώρουχο, στο χαρτί τουαλέτας.

ΟΙ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ... ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Οι περισσότεροι ασθενείς αποφεύγουν την επίλυση του προβλήματος αυτού λόγω του φόβου της παραδοσιακής χειρουργικής και του έντονου μετεγχειρητικού πόνου. Επίσης επειδή η νόσος αυτή αφορά μία περιοχή του ώματος για την οποία το ευρύ κοινό πολλές φορές νιώθει άβολα να συζητήσει ή να ενδιαφερθεί σοβαρά.

Διάγνωση και θεραπεία της πάθησης

«Ο ασθενής με αιμορροΐδες», λέει ο δρ Δ. Θωμάς, «φθάνει στον ιατρό αργά, σε προχωρημένη κατάσταση, χωρίς σωστή κατανόηση του προβλήματος και κάποιες φορές, με θεραπεία που παρείχε ο... γείτονας!».

Επίσης, κάθε ενόχληση στην περιοχή του πρωκτού δεν πρέπει να αποδίδεται στις αιμορροΐδες. «Αλλες παθήσεις, που εμφανίζονται συχνότατα στον γενικό πληθυσμό, όπως ραγάδες, περιπρωκτικά συρίγγια, αποστήματα και πλήθος άλλων μπορεί να παρουσιάζονται με ανάλογο τρόπο ή ακόμη και να συνυπάρχουν με αιμορροΐδες.

Η λαθεμένη εκτίμηση από τον ασθενή αλλά και, δυστυχώς, η ανεπιτυχής διάγνωση, κάποιες φορές, από τον μη ειδικό ιατρό, οδηγεί στην ύπαρξη άλλων συμπτωμάτων ακόμη και μετά την εγχείρηση για αιμορροΐδες.

Τέσσερις βαθμοί
Οι αιμορροΐδες, ανάλογα με το στάδιο εξέλιξής τους, διακρίνονται σε τέσσερις βαθμούς: 1ου βαθμού είναι αιμορροΐδες που δεν είναι εμφανείς απέξω και φαίνονται μόνο με το πρωκτοσκόπιο κατά την εξέταση, 2ου βαθμού είναι αυτές που προπίπτουν μέσα στον πρωκτό, 3ου βαθμού αυτές που εξέρχονται έξω από τον πρωκτό και ανατάσσονται από τον ίδιο τον ασθενή με τη βοήθεια του δακτύλου του και 4ου βαθμού αυτές που εξέρχονται και δεν ανατάσσονται εύκολα.

Η θεραπεία των αιμορροΐδων των δύο αρχικών σταδίων είναι συντηρητική. Οταν οι αιμορροΐδες επιμένουν, παρά τα συντηρητικά μέτρα, που θα εφαρμοστούν και παραμένουν πολύ διογκωμένες και δεν ξαναμπαίνουν μέσα, κυρίως όμως όταν αιμορραγούν συνεχώς τότε απαιτείται κάποια επεμβατική μέθοδος.

Σήμερα πλέον, με την εξέλιξη της ιατρικής σε συνδυασμό με την τεχνολογία του 21ου αιώνα, υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αιμορροΐδων ανώδυνα, αναίμακτα, μη επεμβατικά με γρήγορη επιστροφή στη καθημερινότητα», καταλήγει ο δρ Θωμάς.

Γιάννης Κρητικός
jkritikos@pegasus.gr

3 σχόλια:

Αφροδιτη είπε...

Είναι ευτυχές ότι η ιατρική επιστήμη προοδεύει στην επεμβατική αντιμετώπιση των αιμορροίδων και σας συγχαίρω για το ενημερωτικό σας άρθρο.
Για τα πρώτα στάδια των αιμορροίδων η συντηρητική αγωγή εκ μέρους των παθολόγων είναι κρέμες και κορτιζονούχες αλοιφές.
Θα ήθελα να θεωρούσαν ότι στη φαρέτρα τουςυπάρχουν και τα φαρμακευτικά βότανα (για αποφυγή των χημικών ουσιών) αλλά δυστυχώς είναι φαινόμενο σπάνιο.
Έχω αναρτήσει πληροφορίες αλλά και προτεινόμενες συνταγές με βότανα για την αντιμετώπιση της αιμορροιδοπάθειας στο
http://byebyehemorrhoids.wordpress.com/ ελπίζοντας να βοηθήσω σε μια πιο εναλλακτική ματιά, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είμαι γιατρός.
Και πάλι συγχαρητήρια και καλά άρθρα!

Ιωάννης Σ. Κιούσης είπε...

Χαίρετε,

Μία ακόμα αναίμακτη λύση που αξίζει να αναφερθεί όσον αφορά την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση που απαιτούν οι αιμορροΐδες είναι η γανοθεραπεία.

Η γανοθεραπεία είναι μία εξαιρετική φυσική διατροφική μέθοδος, η οποία είναι ιδιαίτερα εδραιωμένη στην ΠΚΙ.

Επίσης, η παράλληλη τοπική εφαρμογή της στις αιμορροΐδες βοηθάει στην ταχύτερη ίαση τους.

Αξιοσημείωτα αποτελέσματα υπάρχουν σε 30 έως 60 ημέρες, ανάλογα σε ποιο στάδιο βρίσκεται η κάθε περίπτωσης, π.χ. 1ο, 2ο, 3ο ή 4ο

Αιμορροιδεσ είπε...

Πράγματι το άρθρο σας είναι πολύ καλό. Και εγώ ταλαιπωρούμε εδώ και 3 μήνες από αιμορροΐδες μετά την γέννα μου αλλά δεν μπορώ να κάνω χειρουργείο λόγο θηλασμού μου προτείνεται κάποια λύση μέχρι να αποθηλάσω ώστε να κάνω τότε χειρουργείο.