Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Λούκα Κατσέλη: Μικρο-τροποποιήσεις στα σ/ν για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και νοικοκυριά


''Μικροτροποποιήσεις στις ρυθμίσεις των δύο νομοσχεδιών που αφορούν στη ρευστότητα της αγοράς και στην υπερχρεωση των νοικοκυριών, χωρίς όμως να αλλάξει η βασική τους φιλοσοφία'' πρανηγγειλε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικόητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη μετά τη συνάντηση που είχε με τα μέλη της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές που ετοιμάζονται στο νομοσχέδιο για τη ρευστότητα στην αγορά αφορούν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες και θα αφορούν πλέον σε χρέη μέχρι 1,5 εκατ. ευρώ έναντι 1 εκατ ευρώ που προέβλεπε η ρύθμιση. Η αλλαγή αυτή θα γίνει με πρωτοβουλία του ίδιου του υπουργείου.

Εν τω μεταξύ οι θέσεις των τραπεζών για τις ενήμερες οφειλές αλλά και για τον Τειρεσία δεν έγιναν δεκτές από το υπουργείο και δεν θα υπάρξουν αλλαγές σε αυτά τα σημεία.

Στο νομοσχέδιο δεν υπήρχε σαφής αναφορά τι γίνεται με τις εξασφαλίσεις και τις προσημειώσεις και έγινε δεκτή η πρόταση των τραπεζών ώστε αυτά να ισχύουν και μετά τη ρύθμιση του οφειλέτη.

Επίσης, οι τράπεζες ζήτησαν όταν γίνει διευθέτηση της οικονομικής εκκρεμμότητας του οφειλέτη με μια τράπεζα ό,τι ισχύει για μία τράπεζα να ισχύει και στις άλλες τράπεζες. Να υπάρχει δηλαδή ενιαία αντιμετώπιση του οφειλέτη.

Μετά το πέρας τρίωρης συνάντησης με το προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών η κυρία Κατσέλη δήλωσε ότι ''στο πλαίσιο των συναντήσεών μας με όλους τους φορείς της αγοράς είχαμε μια τρίωρη συναντηση με τους εκπροσώπους του τραπεζικού συστήματος με στόχο την αναθέρμανση της οικονομίας. Το σχέδιο νόμου για την υπερχρέωση των νοικοκυριών συζητείται σήμερα στη Βουλή και θα καταθέσουν όλοι οι φορείς τις προτάσεις τους τις οποίες και θα λάβουμε υπόψη''.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν αναμένονται τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο η υπουργός ανέφερε ότι ''μικροτροποποιήσεις θα υπαρξουν γιαυτό και γίνεται η συζήτηση στη Βουλή αλλά δεν υπάρχει αλλαγή στη βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου''.

Η υπουργός ανέφερε ότι η συζητηση δεν αφορούσε στο τρίτο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται από το υπουργείο και αφορά στη διαφάνεια των τραπεζικών συναλλαγών.

Ο αντιπρόεδρος της Έλληνικής Ένωσης Τραπεζών, κ. Ν. Νανόπουλος, δήλωσε ότι το ζητούμενο για όλους είναι το ίδιο, η αναθέρμανση της οικονομίας και η τόνωση της αγοράς. Σημείωσε ότι ''μπορούμε να προχωρήσουμε με αμοιβαία συμφωνία σε πολλά σημεία''.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ικανοποίηση της τραπεζικής αγοράς σε ότι αφορά στις ρυθμίσεις για τον Τειρεσία ο κ. Ν. Νανόπουλος είπε ότι δεν σχολιάζει συγκεκριμένες ρυθμίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: