Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

“Ο Ιησούς ως έρωτας και εραστής”

img_8544Με αυτό τον τίτλο κυκλοφόρησε πρόσφατα το 15ο βιβλίο του, o γνωστός συγγραφέας κληρικός πανοσιολογιότατος Νεκτάριος Μουλατσιώτης, το οποίο παρουσιάστηκε απόψε στα Χανιά από τον δημοσιογράφο – εκπαιδευτικό Χαράλαμπο Ξεκουκουλωτάκη, παρουσία του τιμώμενου και μοναδικού κληρικού ανάμεσα σε αρκετούς φίλους του βιβλίου και της εκκλησίας, εντός της αίθουσας του Εργατικού Κέντρου Χανίων.

img_8536

img_8543Για το βιβλίο αυτό, ο συγγραφέας απάντησε στο ερώτημα μας ως εξής: “Είναι το τελευταίο μου βιβλίο το 15ο σε σειρά που παρουσιάζει ο κ. Ξεκουκουλωτάκης ο οποίος τιμητικά με προσκάλεσε να παραβρεθώ στη αποψινή εκδήλωση παρά του ότι είναι εορτές Χριστουγέννων αφήνοντας τα υπόλοιπα καθήκοντα μου και έφτασα μέχρι τα Χανιά γιατί ειλικρινά αγαπώ την Κρήτη κι έχω έρθει πολλές φορές. Μάλιστα δε ο πρώην Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Ειρηναίος, νυν Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, με είχε τιμήσει και είχε έρθει και στο Μοναστήρι. Στο βιβλίο μου κεντρικό νόημα είναι το πρόσωπο του Ιησού και πως μπορεί κανείς σήμερα ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι πως μπορούν να δουν κάτω από ένα άλλο πνεύμα τον Ιησού. Πως μπορούν ν’ αγαπήσουν τον Θεό μέσω ενός Θεϊκού έρωτος. Ενός έρωτος όχι σαρκικού γιατί εμείς την έννοια έρωτας την έχουμε μπερδέψει με το σεξ. Δεν έχει κάποια σχέση με αυτό αλλά κάποια σχέση που έχει να κάνει με την καρδιά και με τον ίδιο μας τον Θεό. Μέσα λοιπόν, από αυτή την έννοια του Θεού και της καρδιάς του ανθρώπου πως μπορεί να ενωθεί ο άνθρωπος με τον Θεό και αυτό το ονομάζουνε οι πατέρες οι Άγιοι και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Άγιος Μάξιμος ο ομολογητής και ο Μέγας Βασίλειος, τον αποκαλούν “Θεϊκό έρωτα”.
Καταγράφουμε μικρά τμήματα από το πλούσιο περιεχόμενο του βιβλίου: Για τι ο άνθρωπος δεν γνώρισε τον Ιησού ως εραστή αλλά ως ένα νομοθέτη Θεό. Ο Θεός στη Δύση: Αν ρωτήσουμε κάποιον Ευρωπαίο ή Αμερικάνο τι είναι ο Θεός, η απάντηση που θα πάρουμε θα είναι στερεότυπη: Θα μας πει ότι ο Θεός είναι μια ανωτέρα και υπερτάτη δύναμη, ένα ον υπερφυσικό, που δημιούργησε το σύμπαν και βρίσκεται μέσα σε αυτό. Η έννοια του Θεού στη δύση είναι κυρίως ότι ο Θεός, ως ανώτερο ον βρίσκεται και κινείται έξω από τον δικό μας κόσμο και από τη δική μας ζωή”. Στο τέλος πάνω στο εξώφυλλο γράφει ο συγγραφέας: “ Κάνε Κύριε σε εκείνον που θα διαβάσει τις γραμμές αυτού του βιβλίου, που η αναξιότητα μου έγραψε, να Σε συναντήσει, να Σε γνωρίσει και κλείνοντας αυτό το βιβλίο, να ανοίξει διάπλατα τις σελίδες της καρδιάς του για να γράψεις Εσύ εκεί το Άγιο όνομά Σου, Ιησούς”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: