Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

18.000 ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΟΤΑΝ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ 4.000

Μετά από 3 χρόνια -και αν- το εφάπαξ στο Δημόσιο

Σαν την πρώτη κατάρρευση ασφαλιστικού οργανισμού θα πρέπει πλέον να αντιμετωπίζεται το ταμείο Πρόνοιας του Δημοσίου.


Περισσότεροι από 18.000 συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι αναμένουν στην... ουρά την καταβολή της εφάπαξ παροχής (50.000 ευρώ κατά μέσον όρο) έως και ενάμιση χρόνο. Και καθώς τα ετήσια έσοδα του ταμείου δεν υπερβαίνουν το 320 εκατ., γίνεται κατανοητό ότι όσοι σήμερα αναμένουν το εφάπαξ, δεν θα το πάρουν πριν περάσουν τρία χρόνια: το έτος 2012.

Αλλά, αν η μια πτυχή του αδιεξόδου είναι τα έσοδα και οι μεγάλες αναμονές για την απόδοση του εφάπαξ, «ταφόπλακα» αποδεικνύεται η αδυναμία να βρεθεί λύση χρηματοδότησης. Το Δημόσιο αρνείται να δώσει κρατική εγγύηση, όπως προτείνεται σχετικά, ώστε οι νυν συνταξιούχοι να λάβουν τις (προσδοκώμενες) αποδοχές τους.

850 εκατ. οι υποχρεώσεις

Αλλά, και αν ακόμη ο προϋπολογισμός είχε τη δημοσιονομική ευχέρεια να δώσει κρατική εγγύηση, το (συ)ζητούμενο ποσό ανέρχεται σε 200 εκατ., ικανά για το εφάπαξ μόλις 4.000 συνταξιούχων, όταν το ταμείο Πρόνοιας έχει άμεση ανάγκη από τουλάχιστον 850 εκατ. ευρώ.

Η λύση που πρότειναν τα στελέχη του ταμείου για παρακράτηση ενός 15νθήμερου από τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους (σε 36 μηνιαίες δόσεις), απορρίφθηκε μετ' επαίνων από την προηγούμενη κυβέρνηση, μετά τη θύελλα που προκλήθηκε σχετικά και δεν αναμένεται να επανέλθει σήμερα, εν μέσω οριακών αυξήσεων στους μισθούς, παγώματος για τις αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ, περικοπής και φορολόγησης των επιδομάτων κ.ά.

Για την επίτευξη λύσης η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Α. Λοβέρδος και Γ. Κουτρουμάνης επισκέφθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου με αίτημα τη δανειακή διευκόλυνση, με κρατική εγγύηση, του ταμείου, προκειμένου να καταβληθεί ένας ορισμένος αριθμός εφάπαξ, ώστε να εκτονωθεί η κοινωνική ένταση. Και ο κ. Παπακωσταντίνου, πιεσμένος και από τις «αγορές», απάντησε με πρωτοφανή άνεση (ή απόγνωση) για το διακύβευμα ότι «το αίτημα θεωρείται ως μη υποβληθέν».

Υστερα και απ' αυτήν την εξέλιξη δεν φαίνεται να υπάρχει φως στο τούνελ για τους 18.000 εν αναμονή συνταξιούχους και, φυσικά, τίποτε ευοίωνο δεν προμηνύεται για τους εργαζομένους με ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα που ετοιμάζονται να βγουν στη σύνταξη. Ισως αυτό να είναι και το ισχυρότερο αντικίνητρο στην πρόωρη συνταξιοδότηση πολλών δημοσίων υπαλλήλων, ώστε με το εφάπαξ να πληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο ή να χρηματοδοτήσουν μια άλλη απασχόληση (στην παραοικονομία πολλές φορές).

Οι λόγοι κατάρρευσης

Τέσσερις είναι οι λόγοι της οικονομικής κατάρρευσης του ταμείου Πρόνοιας: α) οι δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες αυξάνονταν αναδρομικά οι μισθοί των... συνταξιούχων δικαστικών (οι οποίοι επέστρεφαν στο ταμείο Πρόνοιας για συμπληρωματικό εφάπαξ), β) ο υπολογισμός των εφάπαξ με βάση τον τελευταίο μισθό, κάτι που αποδείχτηκε ιδαίτερα ευεργετικό για όσους είχαν την ευχέρεια τιμητικής προαγωγής λίγο πριν από τη σύνταξη, γ) η κακοδιαχείριση των αποθεματικών του Ταμείου και δ) η (πρόωρη) φυγή των δημοσίων υπαλλήλων από τις συνεχείς ανακινήσεις ασφαλιστικού θέματος (μήπως και παγιδευτούν από νέα αυξημένα όρια ηλικίας).

Η ΑΔΕΔΥ, μπροστά στο αδιέξοδο, πραγματοποίησε χθες παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του Ταμείου και ακολούθως διοργάνωσε πορεία στη Βουλή. Στο υπόμνημα αναφέρει ότι, αν δεν αντιμετωπιστεί το θέμα του εφάπαξ και δεν δοθούν ικανοποιητικές αυξήσεις στους μισθούς, θα προκηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις. Για την εισοδηματική πολιτική, αναφέρει ότι και για όσους αμείβονται κάτω από 2.000 ευρώ «η αύξηση που αναμένεται να δοθεί είναι της τάξης των 15-20 ευρώ . Είναι φανερό ότι η μείωση του εισοδήματος δεν θα περιοριστεί μόνο για το 2010 -όπως δεν περιορίστηκε στο 2009 αλλά θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια». *
Πηγή αναιτολικα

Δεν υπάρχουν σχόλια: