Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Γιορτινό τραπέζι με περσινές τιμές

«Εκπτώσεις» και προσφορές από βιομηχανίες και σούπερ μάρκετ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δήμητρα Σκούφου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009
Τελευταία ενημέρωση: 15/12/2009 15:33

Με τιμές περσινές, ίσως και προπέρσινες, θα στρώσουν φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι οι καταναλωτές. Η πτώση των πωλήσεων ακόμα και σε βασικά είδη διατροφής αναγκάζει εμπόρους, βιομηχανίες και σούπερ μάρκετ να παγώσουν ή και να μειώσουν τις τιμές στα τρόφιμα, ενώ οι προσφορές έχουν την τιμητική τους.

Την εικόνα της αγοράς αποτυπώνει η έρευνα του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών, που δείχνει ότι φέτος οι Έλληνες θα μειώσουν τα χρήματα που θα ξοδέψουν για την αγορά τροφίμων από τον 13ο μισθό. Ενώ τα περασμένα Χριστούγεννα ξόδεψαν το 15,61% του Δώρου για το γιορτινό τραπέζι, φέτος το ποσοστό αυτό θα είναι γύρω στο 10,94%.

Όπως λένε οι έμποροι, ο κόσμος κοιτάει πλέον τις τιμές, και εκείνοι που αγοράζουν έχουν περιορίσει σημαντικά τις ποσότητες. Μάλιστα, όπως εκτιμούν, όσο καλές- από άποψη κίνησης- κι αν είναι οι τελευταίες ημέρες, μέχρι τα Χριστούγεννα είναι αδύνατο να καλύψουν τη μείωση του τζίρου όλο το προηγούμενο διάστημα. Όπως τονίζουν οι κρεοπώλες, η πτώση του τζίρου σε σχέση με πέρσι υπολογίζεται στο 30%. Μάλιστα, λένε ότι δεν έχει μειωθεί ο αριθμός των πελατών τους αλλά οι ποσότητες που αγοράζονται.

Στα περσινά επίπεδα οι τιμές
Τα φετινά Χριστούγεννα οι τιμές θα θυμίζουν την περασμένη χρονιά. Τα ντόπια αρνάκια- κατσικάκια γάλακτος πωλούνται γύρω στα 8,50- 9 ευρώ το κιλό, τα χοιρίδια 7- 8,5 ευρώ, ενώ τα μεγάλα αρνιά 6 ευρώ. Όσο για τη γαλοπούλα, οι εισαγόμενες αναμένεται να πωλούνται στα περσινά επίπεδα, δηλαδή γύρω στα 3,5- 4 ευρώ το κιλό, ενώ για την ελληνική γαλοπούλα οι Έλληνες παραγωγοί ζητούν φέτος 5,5 ευρώ το κιλό, όμως σύμφωνα με τους κρεοπώλες όταν τελικά θα οριστικοποιηθούν οι τιμές η λιανική τιμή δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 7 ευρώ το κιλό, όπως και πέρυσι, αφού οι καταναλωτές δύσκολα βάζουν πλέον το χέρι στην τσέπη. Όσο για την εισαγόμενη κατεψυγμένη γαλοπούλα, η τιμή της αρχίζει από 2,5 ευρώ το κιλό.

Παγωμένες και οι τιμές στην αγορά των λαχανικών. Στους πάγκους των λαϊκών αγορών αλλά και των οπωροπωλείων τα μαρούλια πωλούνται έως και 0,40 ευρώ το τεμάχιο και οι πατάτες 0,5 έως και 0,6 ευρώ το κιλό, τα λάχανα 0,27 έως και 0,30 ευρώ το κιλό, ενώ τα πορτοκάλια προς 0,70-0,80 ευρώ το κιλό και τα μήλα προς 0,9 έως και 1,2 ευρώ το κιλό.

Όσο για τα γλυκά των γιορτών, και φέτος οι ζαχαροπλάστες και οι αρτοποιοί έχουν δηλώσει ότι θα κρατήσουν τις τιμές στα περσινά επίπεδα. Έτσι, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπου οι τιμές είναι αρκετά υψηλότερες, στα ζαχαροπλαστεία και στα αρτοποιεία η τιμή των μελομακάρονων κυμαίνεται από 9 έως και 12,5 ευρώ το κιλό, ενώ των κουραμπιέδων από 10 έως και 14 ευρώ το κιλό. Στα σούπερ μάρκετ οι τιμές για τα τυποποιημένα προϊόντα κυμαίνονται από 5,5 έως 8 ευρώ το κιλό.

Προσφορές από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ
Η κρίση πάντως αγγίζει και τις πωλήσεις των αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Μάλιστα, η μείωση των πωλήσεων στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχει δημιουργήσει προβλήματα στις βιομηχανίες, που βλέπουν τα προϊόντα τους να μένουν απούλητα στα ράφια. Έτσι προχωρούν σε εορταστικές προσφορές, δίνοντας όμως στην πλειονότητά τους ως δώρο επιπλέον ποσότητες των προϊόντων τους.

Αλλά και οι αλυσίδες έχουν αρχίσει διάφορες προσφορές εν όψει των γιορτών. Η αλυσίδα Carrefour Μαρινόπουλος μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου προσφέρει στους καταναλωτές που θα κάνουν τις αγορές τους μέσω πιστωτικών καρτών της Εurobank έκπτωση 10% της αξίας των αγορών από τον επόμενο λογαριασμό της κάρτας. Επίσης για αγορές που πληρώνονται με τη Simply Visa Carrefour επιστρέφεται το 5% του συνόλου της αξίας των αγορών. Όμως και μέσω των εορταστικών καταλόγων της η αλυσίδα προσφέρει τρόφιμα, ποτά αλλά και δώρα και χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά σε τιμές προσφοράς.

Ανάλογες προσφορές ετοιμάζουν και οι άλλες μεγάλες αλυσίδες όπως η Α-Β Βασιλόπουλος, η Βερόπουλος, η Μασούτης, η Μέτρο κ.λπ. οι οποίες αναμένεται να ανακοινώσουν τις επόμενες ημέρες προσφορές σε τρόφιμα., ποτά αλλά και σε αλλά είδη όπως στολίδια, παιχνίδια κ.λπ. Προσφορές κάνει και η εκπτωτική αλυσίδα Αldi όπως και η αλυσίδα Lidl.

ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ
προσέχουν πλέον τις τιμές, ενώ εκείνοι που αγοράζουν τρόφιμα έχουν περιορίσει σημαντικά τις ποσότητες

PIGI:ta nea on line

Δεν υπάρχουν σχόλια: