Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Νέες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για τον «Τειρεσία»Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης, που συνίσταται σε τέσσερις δέσμες πολιτικών, περιέγραψε χθες, στη Βουλή, η υπουργός Οικονομίας, Ναυτιλίας και Ανταγωνιστικότητας, Λούκα Κατσέλη, ενημερώνοντας τη Βουλή για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, που αφορά στην ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς και στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.


Η υπουργός Οικονομίας, Ναυτιλίας και Ανταγωνιστικότητας, Λούκα Κατσέλη.

Οπως τόνισε η κα Κατσέλη, η πρώτη δέσμη θα αφορά στην προώθηση επενδύσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με την ενεργοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του ΕΣΠΑ. Η δεύτερη αφορά στην ενίσχυση ρευστότητας της αγοράς, όπου σε αυτό εντάσσεται το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την άρση της πιστωτικής ασφυξίας.

Στο ίδιο πλαίσιο θα κατατεθεί, εντός των επόμενων εβδομάδων, και το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τη ρύθμιση χρεών φυσικών προσώπων. Επίσης, θα ληφθούν μέτρα για τη στήριξη του οικογενειακού προϋπολογισμού. Η τρίτη δέσμη περιλαμβάνει την αναθεώρηση των όρων και διαδικασιών του ΤΕΜΠΜΕ Η υπουργός διευκρίνισε ότι, μέσω ΤΕΜΠΜΕ, θα διοχετευθούν στην αγορά 13,5 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν αντλήσει οι τράπεζες από το πακέτο των 28 δισ., αλλά δεν τα έχουν διαθέσει στην αγορά.

Η τέταρτη δέσμη περιλαμβάνει θεσμικές αλλαγές για την αναθέρμανση της οικονομίας και της ανάπτυξη με την αλλαγή διαδικασιών του ΕΣΠΑ, την απλοποίηση διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων και την αναθεώρηση του επενδυτικού νόμου. Οπως ανακοίνωσε η κα Κατσέλη, ο ισχύων επενδυτικός νόμος θα κλείσει στις 31 Δεκεμβρίου του 2009 και, το νέο έτος, θα ισχύσει νέος επενδυτικός νόμος.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές - «Τειρεσίας»

Επί του νομοσχεδίου, η κα Κατσέλη τόνισε ότι σκοπεύει να ενσωματώσει, τις επόμενες ημέρες, και ορισμένες από τις προτάσεις που διατύπωσαν τα κόμματα. Ενδεικτικά ανάφερε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ρυθμιστούν και οφειλές που δημιουργήθηκαν πριν από την 1.1.2008, ενώ ταυτόχρονα διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο ουσιαστικά παρέχει «αμνηστία» και σε πολλές καταγραφές του «Τειρεσία» πριν από την 1.1.2008, λόγω της μείωσης του χρόνου τήρησης των δυσμενών δεδομένων στο σύστημα. Δεσμεύτηκε, όμως, να εξετάσει το ενδεχόμενο γενικής «αμνηστίας» προ του 2008.

Σημειώνεται ότι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, ζήτησε να προβλεφθούν και διοικητικές κυρώσεις για τις τράπεζες, σε περίπτωση που δεν εφαρμόσουν τις ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ο κ. Πρωτόπαπας κάλεσε, επίσης, την υπουργό να αποτρέψει το ενδεχόμενο διατήρησης των παλαιών αρχείων του «Τειρεσία» από τα τραπεζικά ιδρύματα. Η κα Κατσέλη εμφανίστηκε θετική απέναντι σε αυτές τις προτάσεις και ανακοίνωσε ότι σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή θα περιλαμβάνονται διατάξεις για τις αθέμιτες χρεώσεις και τις καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο βουλευτής της Ν.Δ., Κώστας Μουσουρούλης, είπε ότι οι ρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με το σχέδιο του προϋπολογισμού, δεν διασφαλίζουν τη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά. Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος ζήτησε να υπάρξει πλήρες «πάγωμα» των δανειακών υποχρεώσεων των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων για όσο διαρκεί η κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: