Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

λόκληρη η λίστα με τα εισοδήματα για τα οποία το υπουργείο Οικονομικών προωθεί αλλαγή στον τρόπο φορολόγησής τους Ποιοι δηλώνουν τα αυτοτελώς φορολογο

Στο στόχαστρο, μηχανικοί, οδηγοί ταξί, εφοριακοί, αθλητές, βουλευτές
του Γιώργου Καράμπελα

Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν τα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα τα οποία εισπράττουν και δηλώνουν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργείου ο τρόπος φορολόγησης τους θα αλλάξει. Θα συμπεριληφθούν στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και αυτό σημαίνει ότι ο συντελεστής φορολόγησης τους μπορεί να αυξηθεί ακόμη και στο 40%. Ποιοι είναι όμως αυτοί που εκμεταλλεύονται σήμερα τις διατάξεις της αυτοτελούς φορολόγησης; Το enet.gr, δημοσιεύει ολόκληρο τον κατάλογο.

H λίστα με τα αυτοτελή περιλαμβάνει πολλές δημοφιλείς κατηγορίες όπως πολιτικούς μηχανικούς, οδηγούς ταξί και φορτηγών καθώς και τους τόκους των τραπεζικών καταθέσεων. Η συγκεκριμένη κατηγορία είναι, ίσως, η μοναδική η οποία δεν πρόκειται να υποστεί κάποια αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης. Αυτό σημαίνει ότι οι καταθέσεις μας θα εξακολουθήσουν να φορολογούνται με συντελεστή 10%.

Η επιθυμία του υπουργείου Οικονομικών να αλλάξει τον τρόπο φορολόγησης των αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων, συνδέεται και με τον προωθούμενο...πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής. Ορισμένες κατηγορίες εισοδημάτων που φορολογούνται αυτοτελώς δεν ενδιαφέρονται για το ποσό των εσόδων που θα δηλώσουν. Έτσι μπορούν να εκδίδουν τιμολόγια και να δημιουργούν έξοδα σε κερδοφόρες εταιρείες. Οι τελευταίες, θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα έξοδα για να πληρώσουν με τη σειρά τους λιγότερο φόρο. Βέβαια δεν μπορούν όλοι όσοι φορολογούνται με τεκμαρτό τρόπο ή αυτοτελώς, να "βοηθήσουν" τη φοροδιαφυγή. Και γι' αυτό δεν είναι δυνατόν να κατηγορούνται ή να θεωρούνται "ύποπτα" όλα τα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα. Σε κάθε περίπτωση τα επαγγέλματα τα οποία σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργείου κινδυνεύουν να φορολογηθούν με βάση την κλίμακα, είναι τα εξής:

Εισόδημα από ομόλογα-κινητές αξίες-τόκους τραπεζών

Πώληση μετοχών μη εισηγμένων εταιρειών

Αμοιβές αρχιτεκτόνων- πολιτικών μηχανικών

Εισοδήματα από βραβεία ιπποδρομιών

Εισοδήματα δημάρχων-βουλευτών

Αμοιβές σε ξένα συγκροτήματα

Ποσά επιβράβευσης αθλητών από το Δημόσιο

Αποζημιώσεις απόλυσης υπαλλήλων

Οι αμοιβές ποδοσφαιριστών και καλαθοσφαιριστών

Αποζημιώσεις τελωνειακών-εφοριακών-χημικών

Τα ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας

Πλανόδιοι λιανοπωλητές ή λαϊκές αγορές

Οδηγοί ΤΑΞΙ

Ναυπηγοί-Μηχανολόγοι μηχανικοί

Οδηγοί φορτηγών

Επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων-Κάμπινγκ

Αγρότες
Εισόδημα από ομόλογα-κινητές αξίες-τόκους τραπεζών

Το εισόδημα το οποίο είναι αποτέλεσμα τραπεζικών τόκων, είτε αφορά φυσικά ή νομικά πρόσωπα φορολογείται αυτοτελώς. Κάθε πολίτης, ανεξαρτήτως της ιθαγένειας του και του τόπου κατοικίας του, που κερδίζει εισόδημα από τόκους στην Ελλάδα φορολογείται για αυτό με συντελεστή 10%. Κατά πάσα πιθανότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να καταργήσει τον τρόπο φορολόγησης των παραπάνω εισοδημάτων.

Οι τόκοι αυτοί μπορούν να έχουν προκύψει από οποιαδήποτε μορφή κατάθεσης, περιλαμβανομένων και των πιστοποιητικών καταθέσεων, σε τράπεζα ή ταμιευτήριο, που είναι στην Ελλάδα, οποιαδήποτε μορφή κατάθεσης στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή ομολογιακά δάνεια επιχειρήσεων.

Ο φόρος που υπολογίζεται, παρακρατείται από τον οφειλέτη των τόκων την ώρα που εισπράττει τα χρήματα από εκείνον που καταβάλλει τους τόκους. Ειδικώς, για ομόλογα χωρίς κουπόνια (zero coupon) ο φόρος υπολογίζεται κατά την έκδοσή τους.
Πώληση μετοχών μη εισηγμένων εταιρειών

Το χρηματικό όφελος που προκύπτει από την πραγματική αξία πώλησης μετοχών, ημεδαπών ανωνύμων εταιρειών μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 5% .

Για τον προσδιορισμό της πραγματικής αξίας των μετοχών λαμβάνεται υπόψη η κατώτατη πραγματική αξία των μετοχών που μεταβιβάζονται, η οποία βρίσκεται βάση συγκεκριμένης διαδικασίας, με υπολογισμό των ιδίων κεφαλαίων του τελευταίου ισολογισμού.
Αμοιβές αρχιτεκτόνων- πολιτικών μηχανικών

Οι αρχιτέκτονες και οι πολιτικοί μηχανικοί που ασχολούνται με την ανέγερση οικοδομών προς πώληση ανήκουν επίσης στις κατηγορίες που φορολογούνται αυτοτελώς. Αρκεί βέβαια να εκπόνησαν μερικώς ή ολικώς τη μελέτη του κτιρίου ή να επέβλεψαν την εκτέλεση των εργασιών του οικοδομικού έργου.

Ο συντελεστής φορολόγησης είναι δέκα πέντε τοις εκατό (15%), πλέον εισφοράς Ο.Γ.Α. δέκα πέντε τοις εκατό (15%) στο ποσό του φόρου. Ο φόρος αυτός υπολογίζεται στο σύνολο της νόμιμης αμοιβής τους, μειωμένη κατά δέκα τοις εκατό (10%) ποσό που είναι αφορολόγητο.
Εισοδήματα από βραβεία ιπποδρομιών

Τα έσοδα που προκύπτουν από έπαθλα ή βραβεία από την κατοχή και εκμετάλλευση αλόγων που τρέχουν σε ιπποδρομίες φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 10%.
Εισοδήματα δημάρχων-βουλευτών

Οι πάσης φύσεως παροχές που χορηγούνται στα πρόσωπα που εκλέγονται για τον πρώτο και δεύτερο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή φόρου είκοσι τοις εκατό (20%).Ο φόρος που προκύπτει παρακρατείται κατά την πληρωμή.

Ακόμα το εισόδημα που προκύπτει από τις αμοιβές των βουλευτών φορολογείται επίσης αυτοτελώς, αφού πρώτα αφαιρεθεί ένα αφορολόγητο ποσοστό .
Αμοιβές σε ξένα συγκροτήματα

Οι αμοιβές που καταβάλλονται από το Ελληνικό Δημόσιο, τους δήμους και τις κοινότητες του Κράτους, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης - Θεσσαλονίκη 1997, το Σύλλογο "Οι Φίλοι της Μουσικής", καθώς και την Εθνική Λυρική Σκηνή σε ξένα καλλιτεχνικά συγκροτήματα ή μεμονωμένους καλλιτέχνες ξένων χωρών, για τη συμμετοχή τους σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα, φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή φόρου είκοσι τοις εκατό (20%).

Ο φόρος που προκύπτει παρακρατείται κατά την πληρωμή. Με την παρακράτηση αυτού του φόρου τονίζεται ότι εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση από το φόρο εισοδήματος των δικαιούχων για τις ως άνω αμοιβές.
Ποσά επιβράβευσης αθλητών από το Δημόσιο

Τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται σε αθλητές εθνικών ομάδων όλων των αθλημάτων, σαν επιβράβευση από το Δημόσιο για τις επιδόσεις τους σε διεθνείς στόχους-αγώνες, ατομικά ή ομαδικά καθώς και τα χρηματικά ποσά των κάθε είδους χορηγιών που εισπράττουν οι ανωτέρω αθλητές, φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή φόρου είκοσι τοις εκατό (20%).
Αποζημιώσεις απόλυσης υπαλλήλων

Το ποσό της αποζημίωσης που εισπράττουν οι εργαζόμενοι κατά την απόλυση από την εργασία τους σαν φορολογείται επίσης αυτοτελώς με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%).

Σημειώνεται πως ο φόρος υπολογίζεται για το καθαρό ποσό της αποζημίωσης μετά την αφαίρεση ποσού είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ όπου είναι αφορολόγητο και παρακρατείται κατά την πληρωμή της στο δικαιούχο.

Οι αποζημιώσεις απόλυσης, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να αλλάξουν καθεστώς φορολόγησης και κατά τα φαινόμενα θα συνεχίσουν να φορολογούνται με το ίδιο καθεστώς.
Οι αμοιβές ποδοσφαιριστών και καλαθοσφαιριστών

Τα χρήματα που εισπράττουν οι ποδοσφαιριστές και οι καλαθοσφαιριστές καθώς και οι προπονητές τους και οι άλλοι αμειβόμενοι αθλητές φορολογούνται με σταθερό συντελεστή.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι μισθοί που λαμβάνουν όλοι οι παραπάνω από τις ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες ή τα αναγνωρισμένα αθλητικά σωματεία, κατά την υπογραφή του συμβολαίου μετεγγραφής ή την ανανέωση του συμβολαίου συνεργασίας, φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή φόρου είκοσι τοις εκατό (20%).
Αποζημιώσεις τελωνειακών-εφοριακών-χημικών

Τα ποσά των αποζημιώσεων που καταβάλλονται στους δικαιούχους από τους λογαριασμούς των ΔΕΤΕ, ΔΕΧΕ και ΔΙΒΕΕΤ φορολογούνται αυτοτελώς. Πρόκειται για επιδόματα τελωνειακών (Δικαιώματα Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών), υπαλλήλων του Γενικού Χημείου του Κράτους (Δικαιώματα Εκτέλεσης Χημικών Εργασιών) και για επιδόματα που εισπράττουν οι εφοριακοί (Δικαιώματα Βεβαίωσης και Είσπραξης Εσόδων υπέρ τρίτων).

Ο φόρος υπολογίζεται στο ποσό της μισής αποζημίωσης που εισπράττουν και ο συντελεστής φόρου είναι δεκαπέντε τοις εκατό (15%).
Τα ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας

Τα ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας όπως το πτητικό, το καταδυτικό, το ναρκαλιείας, των αλεξιπτωτιστών, των δυτών και υποβρύχιων καταστροφών, που καταβάλλονται σε αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας, της πυροσβεστικής υπηρεσίας και του λιμενικού σώματος φορολογούνται αυτοτελώς. Το ίδιο ισχύει και για το επίδομα ναρκαλιείας που καταβάλλεται σε ιδιώτες οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες ναρκαλιείας με οποιαδήποτε σχέση στα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Δημόσιας Τάξης και Εμπορικής Ναυτιλίας.

Ο συντελεστής φόρου για αυτά τα επιδόματα είναι δεκαπέντε τοις εκατό (15%)

Το ποσό του φόρου που προκύπτει παρακρατείται κατά την καταβολή των αποζημιώσεων αυτών από τον υπόχρεο για την καταβολή τους.
Πλανόδιοι λιανοπωλητές ή λαϊκές αγορές

Για σταθερό εισόδημα, ανεξαρτήτως εσόδων φορολογούνται οι λιανοπωλητές που διατηρούν πάγκους σε λαϊκές αγορές ανεξαρτήτως τιμολογίων που εκδίδουν. Σημειώνεται οτι τα ποσά του φόρου είναι σταθερά ανεξαρτήτως το πότε μέσα στη χρονιά ξεκινούν να εργάζονται και για όσους έχουν άδεια που ανανεώνεται κάθε έξι μήνες μειώνονται στο μισό και πληρώνονται με την ανανέωση της άδειας.

Συγκεκριμένα οι πλανόδιοι λιανοπωλητές πληρώνουν 335 ευρώ ετησίως ή 230 ευρώ σε πόλεις με λιγότερους από 200.000 κατοίκους.

Ακόμη οι παραγωγοί που πωλούν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές ο φόρος είναι 426 ευρώ ή 215 ευρώ σε πόλεις κάτω των 200.000 κατοίκων.

Οι έμποροι οπωρολαχανικών, ψαριών και αγροτικών προϊόντων πληρώνουν 550 ευρώ και 276 ευρώ αντίστοιχα για πόλεις κάτω των 200.000 κατοικων.

Το ποσό τώρα του εισοδήματος που βάζουν στη δήλωση τους για κάλυψη των τεκμηρίων εξαρτάται από τον αριθμό των παιδιών που έχει ο καθένας και από το φόρο που πληρώνουν. Παραδείγματα για τα ποσά του εισοδήματος που δηλώνουν οι λιανοπωλητές φαίνονται στον πίνακα που ακολουθεί.

Ποσά φόρου Χωρίς παιδιά Ένα παιδί Δύο παιδιά Τρία παιδιά
107,50 11.217 12.120 12.898 20.898
213,00 11.920 12.511 13.289 21.289
215,00 11.933 12.519 13.296 21.296
230,00 12.019 12.574 13.352 21.352
276,00 12.189 12.744 13.522 21.522
335,00 12.407 12.963 13.741 21.741
426,00 12.744 13.300 14.078 22.078
550,00 13.204 13.759 14.537 22.537
Οδηγοί ΤΑΞΙ

Οι οδηγοί ΤΑΞΙ φορολογούνται, ανεξαρτήτως εσόδων μέσα στη χρονιά, με βάση τεκμαρτά ποσά ως εξής:

α) Για επιβατικό αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης με άδεια κυκλοφορίας εκατό τοις εκατό (100%) και οδηγό τον ιδιοκτήτη, από δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ.

β) Για επιβατικό αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης με άδεια κυκλοφορίας εκατό τοις εκατό (100%) και οδηγό τρίτο πρόσωπο, από δεκατέσσερις χιλιάδες (14.000) ευρώ.

γ) Για επιβατικό αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης με άδεια κυκλοφορίας πενήντα τοις εκατό (50%) και οδηγό τον ιδιοκτήτη, από δεκατρείς χιλιάδες (13.000) ευρώ.

δ) Για επιβατικό αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης με άδεια κυκλοφορίας πενήντα τοις εκατό (50%) και οδηγό τρίτο πρόσωπο, από δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ.

ε) Για δύο (2) επιβατικά αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης με άδεια κυκλοφορίας πενήντα τοις εκατό (50%) στο καθένα, από είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ.

Σημειώνεται πως εαν το ΤΑΞΙ χρησιμοποιείται σε πόλη με πληθυσμό 50.000-200.000 κατοίκους υπάρχει μείωση 30% στο εισόδημα και εαν είναι σε πόλη με κάτω από 50.000 κατοίκους το ποσό του εισοδήματος μειώνεται κατά 50%. Ακόμη τα ποσά υπολογίζονται αναλογικά με τους μήνες μέσα στο χρόνο που εργάστηκε το ταξί.

Τέλος φορολογείται, το πρόσωπο που έχει στο όνομα του την άδεια κυκλοφορίας του επιβατικού αυτοκινήτου δημόσιας χρήσης (ΤΑΞΙ) ανάλογα με το ποσοστό της άδειας του αυτοκινήτου.
Ναυπηγοί-Μηχανολόγοι μηχανικοί

Οι αμοιβές και τα εισοδήματα των μηχανικών που αφορούν σε τεχνικά έργα, φορολογούνται, σύμφωνα με το νόμο, υποχρεωτικά με βάση σταθερό συντελεστή αναλόγως το είδος του τεχνικού έργου.

Αυτό σημαίνει πως η αξία του τιμολογίου που θα κόψει ο μηχανικός δεν επηρεάζει σε τέτοιο βαθμό τον φόρο που θα πληρώσει σε σύγκριση με την περίπτωση που θα φορολογούταν για τα έσοδα μείον τα έξοδα όπως ισχύει για όλους τους επιτηδευματίες. Ο συντελεστής ο οποίος φορολογείται το έσοδο, έχει να κάνει με το είδος της μελέτης-τεχνικού έργου που εκτελεί ο μηχανικός.
Οδηγοί φορτηγών

Οι οδηγοί-ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων Δ.Χ. φορολογούνται επίσης για σταθερό εισόδημα που εξαρτάται από τους τόνους του φορτηγού και υπολογίζεται αναλογικά για τους μήνες που δούλεψε το φορτηγό μέσα στο έτος. Επίσης εξαρτάται από το εάν ο φορολογούμενος είναι ο ιδιοκτήτης ή τρίτος οδηγός του οχήματος.

Τα ποσά αυτά μειώνονται, προκειμένου για επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται φορτηγά Δ.Χ. και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό κάτω από 20.000 κατοίκους λόγω φορολογικών κινήτρων, κατά ποσοστό 20%.

Αναλυτικά τα ποσά του φόρου καθώς και το τεκμαρτό εισόδημα που δηλώνεται για επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται φορτηγά Δ.Χ., το οποίο εξαρτάται και από τον αριθμό των παιδιών που έχει ο οδηγός, παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί:

Οδηγός ιδιοκτήτης
Φορτηγα Φόρος
Χωρίς παιδιά Ένα παιδί Δύο παιδιά Τρία παιδιά
μέχρι 5 τόνους 590 13.352 13.907 14.685 22.685
5-11 τόνους 825 14.222 14.778 15.556 23.556
11-16,5 τόνους 1.415 16.407 16.963 17.741 25.741
Πάνω από 16,5 τόνους 1.765 17.704 18.259 19.037 27.037
Οδηγός τρίτο πρόσωπο
Φορτηγα Φόρος
Χωρίς παιδιά
Ένα παιδί
Δύο παιδιά Τρία παιδιά
μέχρι 5 τόνους 415 12.704 13.259 14.037 22.037
5-11 τόνους 590 13.352 13.907 14.685 22.685
11-16,5 τόνους 940 14.648 15.204 15.981 23.981
Πάνω από 16,5 τόνους 1.180 15.537 16.093 16.870 24.870
Επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων-Κάμπινγκ

Οι επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων, διαμερισμάτων και κάμπινγκ φορολογούνται αυτοτελώς για σταθερό εισόδημα ανεξαρτήτως των εσόδων που έχουν όλη τη χρονιά.

►Για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, εάν αυτά είναι μέχρι επτά τότε για το καθένα υπολογίζεται ένα σταθερό ποσό φόρου το οποίο είναι 77 ευρώ ανά δωμάτιο για Α' κατηγορία, 68 ευρώ για δωμάτια Β' κατηγορίας και 59 ευρώ το δωμάτιο για δωμάτια Γ΄ κατηγορίας.

►Για τα επιπλωμένα διαμερίσματα (studios) ο αντίστοιχος φόρος σε ευρώ ανα διαμέρισμα φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί:

Είδος διαμερισμάτων
Α' κατηγορια Β' κατηγορία Γ' κατηγορία
Μονόχωρα 88 83 77
Δίχωρα 118 112 106
Τρίχωρα 176 171 165


►Όσον αφορά τις επιχειρήσεις κάμπινγκ το ποσό του φόρου που πληρώνουν ετησίως καθορίζεται σε 30 ευρώ για κάθε θέση σκηνής, τροχόσπιτου ή αυτοκινήτου που έχουν.

Σημειώνεται τέλος πως υπάρχουν κίνητρα για επιχειρήσεις που λειτουργούν σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους, όπου και τα ποσά του φόρου μειώνονται κατά 40%. Ακόμα αν στην επιχείρηση λειτουργεί παράλληλα και καφέ-μπαρ το ποσό του φόρου προσαυξάνεται κατά 30%.

Το ποσό του εισοδήματος που μπαίνει στη φορολογική τους δήλωση για την κάλυψη τεκμηρίων σε καθεμία από τις παραπάνω κατηγορίες, εξαρτάται από τον αριθμό των δωματίων και των παιδιών που έχουν και είναι ως ακολούθως:

Αριθμός δωματίων Χωρίς παιδιά Ένα παιδί Δύο παιδιά Τρία παιδιά
1 10.953 11.953 12.752 20.752
2 11.407 12.226 13.004 21.004
3 11.860 12.478 13.256 21.256
4 12.174 12.730 13.507 21.507
5 12.426 12.981 13.759 21.759
6 12.678 13.233 14.011 22.011
7 12.930 13.485 14.263 22.263
Μονόχωρα διαμερίσματα Χωρίς παιδιά Ένα παιδί Δύο παιδιά Τρία παιδιά
1 11.053 12.030 12.807 20.807
2 11.607 12.337 13.115 21.115
3 12.089 12.644 13.422 21.422
4 12.396 12.952 13.730 21.730
5 12.704 13.259 14.037 22.037
6 13.011 13.567 14.344 22.344
7 13.319 13.874 14.652 22.652
Δίχωρα διαμερίσματα Χωρίς παιδιά Ένα παιδί Δύο παιδιά Τρία παιδιά
1 11.247 12.137 12.915 20.915
2 11.993 12.552 13.330 21.330
3 12.411 12.967 13.744 21.744
Τρίχωρα διαμερίσματα Χωρίς παιδιά Ένα παιδί Δύο παιδιά Τρία παιδιά
1 11.640 12.356 13.133 21.133
2 12.433 12.989 13.767 21.767
Αριθμός θέσεων κάμπινγκ Φόρος Χωρίς παιδιά
Ένα παιδί Δύο παιδιά
40 1200 5611 6167 6944
50 1500 6722 7278 8056

Αγρότες

Για τους αγρότες το καθεστώς είναι πιο περίπλοκο. Φορολογούνται μεν και αυτοί τεκμαρτά, για σταθερό εισόδημα αλλά το συγκεντρώνουν με βάση τις καλλιέργειες και τον αριθμό των ζώων που έχουν και έτσι αθροίζεται το συνολικό τους εισόδημα.Συγκεκριμένα, έχουν την επιλογή της τήρησης βιβλίων και άρα της λογιστικής (έσοδα-έξοδα) αντιμετώπισης του εισοδήματος τους, αλλά στην πράξη κανείς δεν τηρεί βιβλία και όλοι φορολογούνται τεκμαρτά.

Καταρχήν σύμφωνα με το νόμο, αγρότες είναι οι ασχολούμενοι με κύρια απασχόληση σε κάθε είδους αγροτική εργασία, που τους αποφέρει εισόδημα τουλάχιστον το 50% του συνολικού τους εισοδήματος και απασχολούνται αυτοπροσώπως και επαγγελματικά τουλάχιστον κατά το 50% του συνολικού χρόνου απασχόλησής τους, έστω και αν συμπληρωματικά χρησιμοποιούν και ξένους εργάτες.

Για αυτούς που εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία, το εισόδημα τους υπολογίζεται αθροιστικά για κάθε κλάδο γεωργικής εκμετάλλευσης. Για κάθε τομέα παραγωγικής δραστηριότητας (φυτική, ζωική κλπ) υπάρχει ένα ποσό καθαρού γεωργικού εισοδήματος. Παραδείγματος χάρη, για κάθε στρέμμα ή για ζώο που πρέπει να δηλωθεί υπάρχει ένα σταθερό ποσό εισοδήματος το οποίο πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό στρεμμάτων ή ζώων αντίστοιχα και έπειτα μπαίνει αθροιστικά στη δήλωση.

Τέλος οι αγροτικές ενισχύσεις και οι επιδοτήσεις, δεν φορολογούνται αλλά μπορούν να συμπεριληφθούν σαν τεκμήρια στην φορολογική δήλωση.

* Εκτύπωση σελίδας
* Αποστολή με Email
* Διάδοση στο Google
* Διάδοση στο del.icio.us
* Διάδοση στο Stumbleupon
* Διάδοση στο Facebook
* Διάδοση στο Twitter
* Διάδοση στο Buzz

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τo πορτοφόλι μου
Με λέξεις-κλειδιά
Φορολογία
Τελευταίες ειδήσεις στην κατηγορία Τo πορτοφόλι μου
Υπολογίστε την έκτακτη εισφορά στα ακίνητα
Πώς θα πάρετε τα χρήματα της απόσυρσης
ΑΣΕΠ: Οριστικά αποτελέσματα για 273 θέσεις στην Αγροτική Τράπεζα
ΑΣΕΠ: Προσωρινά αποτελέσματα για διοριστέους εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας
Ποιοι δηλώνουν τα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα και πόσα θα πληρώσουν

Δεν υπάρχουν σχόλια: