Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Ολα τα θέματα της αγοράς βάζει στο "τραπέζι" ο νέος Γ.Γ. Εμπορίου

Όλα τα θέματα της αγοράς έχουν τεθεί εκ νέου στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και των εκπροσώπων της βιομηχανίας και του εμπορίου.

Σήμερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Στ. Κομνηνός, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ ενώ υπήρξε επικοινωνία και με την Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας και οι συναντήσεις θα συνεχιστούν με όλους τους εκπροσώπους της αγοράς τις προσεχείς ημέρες.

Όπως έγινε γνωστό, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος ανέφεραν την εκτίμησή τους ότι από την ανακοστολόγηση που δήλωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι θα κάνει θα υπάρξει μείωση έως και 30% στο τζίρο ορισμένων επιχειρήσεων με άμεσες επιπτώσεις στην απασχόληση ενώ εξέφρασε ο κλάδος τις αντιρρήσεις του για την μείωση της τιμής των αντιγράφων φαρμάκων κάτα από το 80% της τιμής των πρωτοτύπων που είναι σήμερα καθώς αυτό εκτιμάται ότι θα επιφέρει νέα προβλήματα στον κλάδο. Η εκτίμηση της βιομηχανίας είναι ότι εφόσον το υπουργείο είναι αποφασισμένο να προχωρήσει σε ανακοστολόγηση αυτό να γίνει σταδιακά και όχι δια μιας για το σύνολο των 6000 φαρμάκων της αγοράς και προτείνει καταρχήν η ανακοστολογηση να γίνει για τα 5 τετευταία χρόνια και σταδιακά να γίνεται και για τα φάρμακα που κυκλοφόρησαν παλαιότερα.

Στο μεταξύ σε επικοινωνία που είχε ο κ. Κομνηνός με τους εκπροσώπους της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου του επισημάνθηκε ότι είναι θετική η εκτίμηση του κλάδου για τη μείωση της τιμής των αντιγράφων κάτω από το 80% διότι έτσι θα καταστούν ανταγωνιστικότερα τα φάρμακα αυτά καθώς θα ενταχθούν στη συνταγογράφηση.

Η συζήτηση με το ΣΕΒΤ όπως έγινε γνωστό περιστάφηκε γύρω από την δυσκολία εφαρμογής της αγορανομικής διάταξης που αφορά στις προωθητικές ενέργειες και κυρίως δηλώθηκε, ενοψει των εορτών, ότι θα υπάρχουν δυσλειτουργίες του κλαδου προκειμένου να εφαρμοστούν όσα προβλέπει η αγορανομική σχετικά με την πώληση εμπορευμάτων σε καθεστώς προσφοράς. Για το θέμα ο κλάδος θα καταθέσει άμεασα υπόμνημα στο υπουργείο με στόχο να υπάρξουν τροποποιήσεις στην αγορανομική διάταξη.

Σε ότι αφορά στο λιανεμπόριο οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου τιμών ενώ η συζητηση περιστράφηκε γύρω από το εμπορικό χωροταξικό, την αδειοδότηση των υπεραγορών και γενικότερα το πλάισιο λειτουργίας τους και αναφέρθηκε ότι θα κατατεθούν οι απόψεις του κλάδου με σχετικό υπόμνημα.

Κέρδος online 26/11/2009 21:01

Δεν υπάρχουν σχόλια: