Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Ποιοί δικαιούνται επίδομα θέρμανσης

petreleoΕπίδομα θέρμανσης με στόχο την ενίσχυση των μικροσυνταξιούχων, αλλά και όλων των μακροχρόνια άνεργων προβλέπεται σε τροπολογία που κατέθεσαν οι υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης. Η τροπολογία αφορά στη χορήγηση έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης στους πάσης φύσεως συνταξιούχους, στους οποίους καταβάλλεται ΕΚΑΣ, στους συνταξιούχους του ΟΓΑ καθώς και στους μακροχρόνια άνεργους.
Το ποσό της ενίσχυσης κυμαίνεται από 100 ευρώ έως 200 ευρώ ανά δικαιούχο, με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν κατά γεωγραφική περιοχή της χώρας.
Η ενίσχυση χορηγείται σε κάθε άτομο που ανήκει σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει και άλλο άτομο στο ίδιο νοικοκυριό που δικαιούται την ενίσχυση. Επομένως, το ύψος της ενίσχυσης για τα νοικοκυριά με δύο δικαιούχους, μπορεί να φθάσει έως τα 400 ευρώ
Ειδικότερα, χορηγούνται:
-200 ευρώ για τους κατοίκους των νομών: Αρκαδίας Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Λάρισας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φλώρινας και Χαλκιδικής.
-150 ευρώ στους κατοίκους των νομών: Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Άρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Λακωνίας, Λέσβου, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Κέρκυρας, Κορίνθου, Πρέβεζας, Φθιώτιδας και Φωκίδας.
Τέλος, 100 ευρώ για τους δικαιούχους των νομών: Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων και Χίου.
Επισημαίνεται ότι, οι παραπάνω ζώνες κλιματολογικών συνθηκών είχαν ισχύσει και κατά τη χορήγηση ανάλογου επιδόματος στο παρελθόν.
Το ποσό της ενίσχυσης είναι αφορολόγητο και θα καταβληθεί στους μεν συνταξιούχους μέσω των ασφαλιστικών φορέων από τους οποίους χορηγείται η κύρια σύνταξη, στους δε μακροχρόνια ανέργους μέσω του ΟΑΕΔ.
Η χορήγηση του συγκεκριμένου έκτακτου επιδόματος θα καλυφθεί από τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού που προορίζονται για τη χρηματοδότηση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής.
Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, για το Ταμείο Εγγυήσεων, και θα ψηφιστεί την ερχόμενη Τετάρτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: