Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Οι ρυθμίσεις για τα χρέη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών

eforiaΤη δυνατότητα σε όσους δανειολήπτες που δεν μπορούν αποδεδειγμένα να εξυπηρετήσουν το σύνολο των οφειλών τους προς τις τράπεζες, να απαλλαχθούν από το μεγαλύτερο μέρος των χρεών τους, θα δίνει το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, το οποίο θα είναι από τα πρώτα που θα καταθέσει στη Βουλή η νέα κυβέρνηση. Συγκεκριμένα οι δανειολήπτες που δεν έχουν εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία που να επαρκούν για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους, θα μπορούν με βάση το εισόδημα τους να ρυθμίζουν τα χρέη τους και, σύμφωνα με όσα θα ορίζει δικαστική απόφαση, να εξοφλούν τμήμα των οφειλών τους που δεν θα είναι χαμηλότερο από το 10% των συνολικών χρεών.

Το ποσό αυτό θα καταβάλλεται σε περίοδο από 3 έως 5 έτη και στη συνέχεια, εφόσον ισχύουν τα ίδια δεδομένα ως προς την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη, θα απαλλάσσεται από την καταβολή του υπόλοιπου τμήματος των οφειλών του


Η υπαγωγή στη ρύθμιση και το ποσό που θα καταβάλλεται στο πλαίσιο του διακανονισμού θα αποφασίζεται από το δικαστήριο. Πριν τις δικαστικές αίθουσες, προβλέπεται η δυνατότητα εξωδικαστικού συμβιβασμού.



Εφόσον δεν υπάρξει λύση, τότε θα μπορεί να υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση.
Ο δανειολήπτης θα πρέπει να ρευστοποιήσει τα περουσιακά του στοιχεία, πριν υπαχθεί στη ρύθμιση, ώστε να πληρώσει όσο το το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της οφειλής.
Η κύρια κατοικία έως 240 τμ (με 30τμ για κάθε παιδί πάνω από τα δύο) δεν θα ρευστοποιείται. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να εξοφλήσει σε περίοδο έως 20 έτη ποσό οφειλών έως το 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, όπως θα αποτιμηθεί από το δικαστήριο.
Αν η κατοικία έχει εμπορική αξία 100.000 ευρώ, πρέπει να πληρώσει τα 85.000 ευρώ σε περίοδο 20 ετών το ανώτερο, εφόσον, βεβαίως, το χρέος είναι μεγαλύτερο απ' αυτό το ποσό.

Στις περιπτώσεις δανειοληπτών, που είναι μακροχρόνια άνεργοι ή έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, τότε θα μπορούν να απαλλαχθούν από την πληρωμή και του 10% των οφειλών τους. Οι περιπτώσεις αυτές θα επανεξετάζονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: