Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

ΟΑΕΕ 62χρονος-θύμα της συνένωσης δικαιώνεται από το Συνήγορο του Πολίτη

Τις δυσλειτουργίες και το χάος που επήλθαν από τη συγχώνευση των ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και ΤΑΕ στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) καλούνται να πληρώσουν και μάλιστα πολύ ακριβά οι ασφαλισμένοι του Ταμείου.

της Μαρούλας Πλήκα

Αυτό καταδεικνύει η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη (ΣτΠ), που ζητά από τη διοίκηση του ασφαλιστικού οργανισμού να δώσει γραπτές εξηγήσεις για την περίπτωση ενός ασφαλισμένου, ο οποίος κινδυνεύει να μείνει χωρίς καθόλου εισόδημα εξαιτίας παραλείψεων του Οργανισμού και της κακής πληροφόρησης που του παρείχαν οι αρμόδιοι. Το πλέον τραγικό σε αυτήν την υπόθεση είναι ότι επί έξι μήνες οι υπάλληλοι του ΟΑΕΕ δεν είχαν ενημερωθεί για τις νέες ρυθμίσεις που ισχύουν στη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να παραπληροφορούν τους ασφαλισμένους.
Το σχετικό πόρισμα του ΣτΠ αναφέρεται στην περίπτωση ενός πολίτη του οποίου το αίτημα για συνταξιοδότηση από τον ΟΑΕΕ απορρίφθηκε, επειδή βάσει του Π.Δ. 258/2005 έχασε το δικαίωμα να εξαγοράσει επιπλέον χρόνο ασφάλισης δυόμισι ετών που ίσχυε μέχρι τις 31.12.2006. "Αποτέλεσμα της παραπάνω εξέλιξης είναι να κινδυνεύει ο πολίτης, που είναι 62 ετών με συνολικό χρόνο ασφάλισης 32,5 έτη, να παραμείνει για τα επόμενα τρία χρόνια χωρίς εισοδηματικές απολαβές, αφού διέκοψε την επιχειρηματική δραστηριότητα, προκειμένου να δικαιωθεί σύνταξης", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ
Όπως σημειώνει ο ΣτΠ, ο 62χρονος το 1998 προσήλθε στον ασφαλιστικό οργανισμό του, για να εξαγοράσει ένσημα 7,5 χρόνων βάσει του Π.Δ.116/1998. Το Ταμείο αποδέχτηκε το αίτημά του δίνοντας τη δυνατότητα στον ασφαλισμένο να εξαγοράσει άμεσα τα πέντε χρόνια, ενώ για τα άλλα δυόμισι τού απάντησε εγγράφως ότι μπορεί να τα εξαγοράσει κατά το χρόνο συνταξιοδότησής του, επειδή ο χρόνος αυτός λαμβάνεται υπόψη μόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Το Δεκέμβριο του 2006 ο ασφαλισμένος προσήλθε εκ νέου στον ΟΑΕΕ και εμπρόθεσμα, για να καταθέσει αίτηση για τη συνταξιοδότησή του, και ο αρμόδιος υπάλληλος τον προέτρεψε να υποβάλει τη σχετική αίτηση τη νέα χρονιά, επειδή υπήρχαν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του Ταμείου εξαιτίας της συγχώνευσης των ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και ΤΑΕ. Στο μεταξύ οι όροι συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ άλλαξαν, αλλά ως προς αυτό οι υπάλληλοί του φέρονται να ενημερώθηκαν εγγράφως στις 20 Αυγούστου του 2007. Έτσι από τη 1/1/07 δεν δινόταν η δυνατότητα στους ασφαλισμένους για την αναγνώριση χρόνου προεγγραφής και η αίτηση του 62χρονου για συνταξιοδότηση απορρίφθηκε. Όπως σημειώνει ο ΣτΠ, ο ΟΑΕΕ "μερίμνησε για την ενημέρωση του προσωπικού του γι' αυτό το μείζον ζήτημα οκτώ μήνες μετά την αλλαγή που επήλθε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται με τη σειρά του για την πληρότητα και την εγκυρότητα της ενημέρωσης που έλαβε μεγάλη ομάδα ασφαλισμένων, προκειμένου να ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς χρόνου προεγγραφής βάσει του προεδρικού διατάγματος του '88 μέχρι 31/12/06". Τώρα η ανεξάρτητη αρχή, όπως και οι ενδιαφερόμενοι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, περιμένουν από τη διοίκηση του Ταμείου να δώσει απαντήσεις και λύσεις στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε.

Η ΟΒΣΘ ΧΤΥΠΑ ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ
Την "άμεση επίλυση των σοβαρών και επειγόντων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ΟΑΕΕ" ζήτησε χθες η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΟΒΣΘ), επισημαίνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση το Ταμείο του κλάδου κινδυνεύει να αποδομηθεί πλήρως και να καταρρεύσει οικονομικά. Στο πλαίσιο αυτό η ΟΒΣΘ καλεί την κυβέρνηση να καταθέσει εγγράφως τις προτάσεις και να δεσμευτεί επ' αυτών, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι για τη διά βίου βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ απαιτούνται η χρηματοδότησή του με ποσοστό επί του ΑΕΠ, η κάλυψη ελλειμμάτων ΤΑΕ και ΤΣΑ, λύση στο πρόβλημα της διαδοχικής ασφάλισης και βελτίωση της ασφάλισης και συνταξιοδότησης των νεοεισερχόμενων (από το 1993) στο Ταμείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: