Τη σφραγίδα του ίδιου του πρωθυπουργού θα φέρουν οι τελικές επιλογές των γενικών γραμματέων των υπουργείων. Ο κ. Παπανδρέου φέρεται αποφασισμένος να εγγυηθεί την επιλογή των «αρίστων» και όχι των αρεστών για τις θέσεις των γενικών και ειδικών γραμματέων.
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερόμενων, η οποία έληξε χτες, δημιούργησε μία βάση δεδομένων με περισσότερα από 20.000 βιογραφικά.
Η ευρεία συμμετοχή σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη επιβεβαιώνει την πίστη των συμμετεχόντων ότι θα τηρηθούν αξιοκρατικές διαδικασίες. «Αυτήν την εμπιστοσύνη του κόσμου θέλει να την επικυρώσει ο ίδιος ο πρόεδρος της κυβέρνησης συμμετέχοντας στην τελική επιλογή και διασφαλίζοντας την αξιοκρατική τοποθέτηση των νέων γενικών και ειδικών γραμματέων της κυβέρνησης σε συνεργασία με τους καθ’ ύλην υπουργούς», αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης.
Το έργο της αξιολόγησης των βιογραφικών έχει επωμιστεί ομάδα συνεργατών από το γραφείο του πρωθυπουργού οι οποίοι εργάζονται υπό την εποπτεία του υπουργού Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη.
Διαδικασία
Αν και η αξιολόγηση των υποψηφίων αποτελεί μία άτυπη διαδικασία η οποία δεν προβλέπεται από το μέχρι σήμερα ισχύον θεσμικό πλαίσιο, η ομάδα επεξεργασίας των βιογραφικών έχει συναντηθεί με στελέχη του ΑΣΕΠ για να ανταλλάξουν απόψεις και σκέψεις με στόχο τη θεσμοθέτηση της συγκεκριμένης διαδικασίας στο μέλλον.
Τα στάδια αξιολόγησης
Η ομάδα συνεργατών του πρωθυπουργού θα επεξεργαστεί τα 20.000 βιογραφικά βάσει κριτηρίων που έχουν προσδιοριστεί από την έναρξη της διαδικασίας. Η συγκεκριμένη διαδικασία αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα έργα της επιλογής αφού η πλειονότητα των βιογραφικών που έχουν κατατεθεί διαθέτουν σημαντικά τυπικά προσόντα.
Πάντως, το γραφείο του πρωθυπουργού προτίθεται στο τέλος της διαδικασίας να ευχαριστήσει όλους τους συμμετέχοντες και να αξιοποιήσει τα βιογραφικά τους στη νεοσύστατη μονάδα Αξιολόγησης Ανθρώπινου Δυναμικού.
Μετά την πρώτη επιλογή θα δημιουργηθούν λίστες με τους 10 επικρατέστερους υποψήφιους για κάθε θέση τις οποίες θα επεξεργαστεί επιτροπή που θεωρείται δεδομένο -κατ' αρχήν- ότι θα συμμετέχουν ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού κ. Ν. Αθανασάκης καθώς και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης τα οποία δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμα.
Σε αυτό το στάδιο μπορεί να ζητηθεί και προσωπική συνέντευξη των υποψηφίων. Μετά το πέρας της συγκεκριμένης διαδικασίας θα δημιουργηθούν λίστες με τους 3 - 4 επικρατέστερους για κάθε θέση η οποία θα κοινοποιηθεί στον πρωθυπουργό. Την τελική επιλογή θα κάνουν ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός με τον πρωθυπουργό.
Πιέσεις
Σύμφωνα με κύκλους του πρωθυπουργού δεν υπήρχαν σημαντικές πιέσεις από στελέχη του κόμματος για την κατάληψη των θέσεων των γενικών και ειδικών γραμματέων. «Φαίνεται ότι σέβονται τη διαδικασία», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Δεν έλειψαν όμως και οι λίγες αλλά χαρακτηριστικές παρεμβάσεις αποτυχόντων βουλευτών σε στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου.
Πληροφορίες αναφέρουν για αποτυχόντα βουλευτή της Β’ Αθήνας ο οποίος πλησίασε συνεργάτη του πρωθυπουργού λέγοντάς του: « Δεν πιστεύω ότι η διαδικασία που ανακοινώσατε ισχύει και για μας;». Για να λάβει την απάντηση: «Για όλους ισχύει. Εσύ πρέπει να έχεις δυνατό βιογραφικό. Κατέθεσέ το και θα δεις από την αξιολόγηση».
Δεν απουσιάζουν όμως και οι φωνές που αναφέρουν ότι η εφαρμογής της συγκεκριμένης διαδικασίας επιλογής για τους συμβούλους και τους μετακλητούς υπαλλήλους στα γραφεία των υπουργών θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα, αφού τα τυπικά προσόντα δεν εγγυώνται, σύμφωνα με τους παραπονούμενους, ότι οι επιλεγέντες θα μπορούν να κάνουν τη δουλειά που θα τους ανατεθεί.
Πάντως, κύκλοι του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι θα ακολουθήσουν δεκάδες διεθνών διαγωνισμών για τη θέση των διοικητών οργανισμών με σκοπό την επιλογή των αξιότερων στελεχών για τις συγκεκριμένες θέσεις αλλά και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των Ελλήνων στις αρχές της αξιοκρατίας και της ισονομίας.
Η αξιολόγηση
Η ομάδα συνεργατών του πρωθυπουργού θα επεξεργαστεί τα 20.000 βιογραφικά βάση κριτηρίων που έχουν προσδιοριστεί από την έναρξη της διαδικασίας.
Μετά από το πρώτο φιλτράρισμα θα δημιουργηθούν λίστες με τους 10 πιο «δυνατούς» υποψήφιους για κάθε θέση τις οποίες θα επεξεργαστεί επιτροπή κυβερνητικών στελεχων.
Σε αυτό το στάδιο μπορεί να ζητηθεί και προσωπική συνέντευξη των υποψηφίων.
Μετά το πέρας της συγκεκριμένης διαδικασίας θα δημιουργηθούν λίστες με τους 3-4 επικρατέστερους για κάθε θέση η οποία θα κοινοποιηθεί στον πρωθυπουργό.
πηγή:ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Σας άρεσε αυτό το κείμενο; Καταχωρήστε το σε ένα από τα παρακάτω δημοφιλή sites.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου