Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

22 Σεπτεμβρίου "Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο"

(Ε.Π.Κ.ΧΑΝ) Ταχ.Δ/νση: Πλατ.1866 αριθ.2
Τηλέφωνο:28210 92666
FAX¨2821092666
Email: epkxan@gmail.com

22 Σεπτεμβρίου "Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο"

Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, θέλει να πιστεύει ότι οι 1500 πόλεις της Ευρώπης, που συμμετέχουν σ’ αυτό το κάλεσμα, δεν είναι σαν τη πόλη μας, δεν είναι οι πολίτες των σαν εμάς, δεν είναι η πόλη που οι υπεύθυνοι της Δημοτικής Αρχής, διοργανώνουν κείνη την ημέρα κάποιες" φιέστες "για να δείξουν την ευαισθησία τους, και τίποτα παραπάνω, στις υπόλοιπες 364 ημέρες του χρόνου.

Είδαμε στην πόλη μας, κάποια κίνηση πολιτών "ποδηλατολάτρες" που άσκησαν κάποια πίεση στην δημοτική αρχή και στην τοπική κοινωνία γενικότερα, διεκδικώντας την επιθυμία τους να κάνουν χρήση του ποδηλάτου τους στη πόλη, ένα δικαίωμα που τους το στερούμε όλοι εμείς, οι υπόλοιποι που θέλουμε να κατεβαίνουμε στην πόλη με το αυτοκίνητο, αδιαφορώντας για το δικαίωμα των άλλων (ποδηλατρών και πεζών). Οι πολίτες αυτοί (ποδηλατολάτρες), ζήτησαν διαμαρτυρόμενοι μια άλλη πόλη, πόλη των πεζών, πόλη των ποδηλάτων, με ποδηλατοδρόμους με λιγότερα αυτοκίνητα, αλλά καμιά ενέργεια.

Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, ως φορέας που απαιτεί, διεκδικεί και συμμετέχει στην δράση "για μια πόλη καθαρή" στηρίζει την κίνηση των πολιτών, που θέλουν να κατέβουν στην πόλη είτε κάνοντας χρήση του ποδηλάτου τους είτε ως πεζοί, γιατί την ενδιαφέρει η προστασία τουπεριβάλλοντος, την ενδιαφέρει η απαλλαγή από τη ηχορύπανση την ενδιαφέρει η λιγότερη ενεργειακή κατανάλωση ,την ενδιαφέρει ηοικονομία στον προϋπολογισμό του καταναλωτή.

Λέμε ναι, στα ποδήλατα ναι, στη κυκλοφορία των πεζών, αλλά υπάρχει συνειδητοποιημένη συμπεριφοράτων οδηγών αυτοκινήτων; Υπάρχουν πεζόδρομοι, υπάρχουν ποδηλατοδρόμοι; Δυστυχώς λόγια για να μην ξεχνιόμαστε, αδυναμίες όλων μας, πολιτών και αρχόντων.

Στόχος και όραμα της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ είναι "τα θέλω' κάποιων πολιτών να γίνουν σεβαστά, συμβάλλοντας στην διαμόρφωση μιας πόλης με λιγότερα αυτοκίνητα σε καθημερινή βάση, στοχοποιώντας τα "κακώς κείμενα" που στο χέρι μας είναι να τα αλλάξουμε. Παραθέτουμε τις προτάσεις μας, που θα πρέπει να είναι σεβαστές και εκτελεστές από τον καθένα από μας, πιέζοντας έτσι με την στάση μας και τους θεσμοθετημένους φορείς (πολιτεία, τοπική αυτοδιοίκηση, κόμματα) να μας ακολουθήσουν, χωρίς να αφήνουμε χώρο άλλης επιλογής.

Και αυτές είναι:
-Λιγότερη χρήση του αυτοκινήτου μας.
-Ελεύθερα πεζοδρόμια, από εμπορεύματα, αυτοκίνητα, μηχανάκια, άχρηστααντικείμενα που εμποδίζουν την κίνηση κάθε πεζού, ιδιαίτερα ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων (ηλικιωμένοι ,μητέρες με μωρό κ.α).
-Δημιουργία στο κέντρο πεζοδρόμων.-Δημιουργία ποδηλατοδρόμων
-Αφήνουμε πίσω μας παλιές συνήθειες και νοοτροπίες, και αντικαθιστούμε την μαγκιά του νεοπλουτισμού, που υποδεικνύουμε με την χρήση χωρίς λόγο του αυτοκινήτου, σεβόμαστε τον πεζό, τον ποδηλάτη, το περιβάλλον εμάς τον ίδιο.
-Σεβόμαστε τον Κ.Ο.Κ, πεζό σταματάμε στις διαβάσεις πεζών, δίνουμε προτεραιότητα στον πεζό στον ποδηλάτη.

Τέλος Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, ενημερώνει τους πολίτες ότι θα πρέπει λόγω της οικονομικής κρίσης, των κλιματικών αλλαγών, της επιθυμίας όλων μας για μια πράσινη ανάπτυξη, για ένα πράσινο περιβάλλον να περιορίσουν την χρήση του Ι.Χ αυτοκινήτου τους, στις μόνο απαραίτητες μετακινήσεις και στις 22-9 να μην το κινήσουν καθόλου δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στον εαυτό μας αποδεικνύοντας ότι όταν "Θέλουμε Μπορούμε" για μια περισσότερο υγιή και ενεργητική στάση ζωής.

Η Πρόεδρος της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ
Ιωάννα Μελάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: