Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΑΡΑ ΤΑ ΥΨΗΛΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Τα καρτέλ των ξενόγλωσσων βιβλίων καταδυναστεύουν και συμπολίτες βιβλιοπώλες

Τα καρτέλ των ξενόγλωσσων βιβλίων καταδυναστεύουν και συμπολίτες βιβλιοπώλες
Σε θυσίες υποχρεώνονται και οι γονείς για να μην στερήσουν από τα παιδιά τους
Σάββατο, 05 Σεπτεμβρίου 2009 - Της ΕΥΑΣ ΛΑΔΙΑ

Το ίδιο καρτέλ ξενόγλωσσων βιβλίων που δημιουργεί πρόβλημα και σε συμπολίτες βιβλιοπώλες, τιμωρήθηκε πρόσφατα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού με άλλες επτά βρετανικές και ελληνικές εκδοτικές εταιρείες με πρόστιμα ύψους 15,2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι εταιρείες αυτές που έγιναν εφιάλτης σε Ρεθεμνιώτες επαγγελματίες, παρέβησαν τη διάταξη για τον καθορισμό των τιμών, επίσης διαπιστώθηκε παράβαση εκ μέρους των και των άρθρων που περιλαμβάνονται στη Συνθήκη Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για απαγόρευση παθητικών πωλήσεων.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως αναφέρει ο Δ. Χαροντάκης, στο ΒΗΜΑ (7/8/09), αφού υποχρεώνει τις επιχειρήσεις αυτές να σταματήσουν τις παραβάσεις, τις απειλεί με χρηματική ποινή ύψους 5.000 ευρώ σε βάρος καθεμιάς για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης.

Το θέμα αυτό που έχει περάσει απαρατήρητο, έρχεται στην επικαιρότητα ξανά με αφορμή το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γονείς αυτή την περίοδο, που για την αγορά ξενόγλωσσων βιβλίων χρειάζονται ένα ποσόν δυσβάσταχτο για τις δυνατότητές τους.

Η κρίση που έχει πλήξει αρκετά επαγγέλματα και έχει ανεβάσει το δείκτη ανεργίας, κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη θέση αρκετών γονέων, που δεν μπορούν ωστόσο να στερήσουν από τα παιδιά τους το δικαίωμα στη μάθηση και μάλιστα των ξένων γλωσσών που είναι ένα εφόδιο για την επαγγελματική εξέλιξή τους.

«Είναι αφάνταστη η μέθοδος που ακολουθούν οι συγκεκριμένες εταιρείες, μας έλεγε συμπολίτης βιβλιοπώλης. Μιλάμε για σκληρούς εκβιασμούς που γίνονται σε βάρος μας, για τη θηλιά στο λαιμό, εκμεταλλευόμενοι τις περιστάσεις επειδή είναι η περίοδος που έχουμε απόλυτη ανάγκη να προετοιμαστούμε ώστε να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας».

Γίνονται λοιπόν σκληρά παζάρια σε βάρος βιβλιοπωλών, οι οποίοι σημειωτέον ότι από το πενιχρό κέρδος τους θα κάνουν και πάλι τις απαιτούμενες εκπτώσεις επειδή σέβονται αφενός τον πελάτη τους και αφετέρου αντιλαμβάνονται την κρίση που πλήττει τους μισθοσυντήρητους γονείς και θέλουν να συμβάλουν επιτελώντας παράλληλα και κοινωνικό έργο.

«Μας πνίγει το δίκιο, προσθέτει άλλος συμπολίτης βιβλιοπώλης, επειδή διαπιστώνουμε ότι εταιρείες που μας εγκλωβίζουν σε μια απίστευτη ταλαιπωρία, αρνούμενοι να δεχτούν ακόμα και απόδειξη αποστολής των επιταγών μας, είναι οι μόνοι που θησαυρίζουν. Κι ενώ έχουν υποστεί τις απαιτούμενες κυρώσεις από την αρμόδια επιτροπή Ανταγωνισμού δεν συμμορφώνονται...».

Με τη μέθοδο αυτή πλήττονται άμεσα οι βιβλιοπώλες και της πόλης μας, αλλά κυρίως οι γονείς και μάλιστα στην πιο κρίσιμη περίοδο που διέρχονται οι πάντες, με αποτέλεσμα να στενάζει η τοπική αγορά. Αυτή την περίοδο επωφελούνται τα κάθε είδους καρτέλ για να θησαυρίζουν.

«Ποιός μπορεί να μας προστατεύσει;», ρωτούν οι ενδιαφερόμενοι. Αλλά δεν περιμένουν καμιά απάντηση. Και το μόνο που τους απομένει, είναι τουλάχιστον να ενημερώσουν τους πελάτες τους ότι θα πρέπει να είναι αρκετά επιφυλακτικοί, όταν ακούν για μεγάλες εκπτώσεις γιατί σίγουρα αυτό προέρχεται από υπερτιμολόγηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και πέρυσι κατήγγειλε τη δημιουργία καρτέλ ξενόγλωσσου εκπαιδευτικού βιβλίου σε σχετική εκπομπή του ΑΝΤ1, ο βιβλιοπώλης Γιώργος Φλωράς, αφήνοντας αιχμές και για την επιτροπή ανταγωνισμού κατά της οποίας είχε καταθέσει και αγωγή.

Φέτος είδαμε την επιτροπή να αντιδρά επιβάλλοντας υψηλά πρόστιμα, στις συγκεκριμένες εταιρείες, γεγονός που επιβεβαιώνει τις καταγγελίες, αλλά δεν έγινε τίποτα περισσότερο ώστε να συνετιστούν οι επιχειρήσεις αυτές και να μην λειτουργούν ως κράτος εν κράτει σε βάρος των βιβλιοπωλών, που δεν έχουν φυσικά το δικό τους οικονομικό εύρος και περιμένουν από ένα πενιχρό κέρδος να καλύψουν δυσβάσταχτες υποχρεώσεις, υποχρεωμένοι να κάνουν και άλλες υποχωρήσεις για να διευκολύνουν τους πελάτες τους, που θέλοντας να μορφώσουν τα παιδιά τους, υποβάλλονται σε σκληρές οικονομικές θυσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: