Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Προς μονιμοποίηση 5.500 συμβασιούχοι πυροσβέστες

Στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων Παυλόπουλου συνεχίζεται σήμερα η παραφιλολογία και τα σχετικά ρεπορτάζ. Αναδημοσιεύουμε σημερινό εκτενές ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας...
ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΕ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Αρωμα εκλογών και χθες από την κυβέρνηση με μια ακόμα ρύθμιση που «τακτοποιεί» μια μεγάλη ομάδα συμβασιούχων, τους πυροσβέστες.


Στη λίστα, λοιπόν, των παροχών και οι 5.500 πυροσβέστες που εργάζονται ακόμα και 25 χρόνια υπό το καθεστώς αποικιοκρατικών συμβάσεων έργου οκτώ μήνες τον χρόνο. Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας χθες σε τηλεοπτική εκπομπή στο Μέγκα αποκάλυψε την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει άμεσα τροπολογία στη Βουλή, που θα «τακτοποιεί» το αίτημα των πυροσβεστών για μονιμοποίηση που εκφράζεται πάγια από τους συλλόγους τους τα τελευταία χρόνια.

Πριμοδότηση

Η τροπολογία θα περιλαμβάνει τους όρους της σχετικής προκήρυξης που θα πριμοδοτεί ισχυρά τους πυροσβέστες που υπηρετούν ήδη με σύμβαση έργου. Υπάρχει εν ενεργεία νόμος που δίνει τη δυνατότητα πριμοδότησης συμβασιούχων προκειμένου να καταλάβουν θέσεις στις οποίες ήδη υπηρετούν, αρκεί να έχουν προϋπηρεσία τουλάχιστον δύο ετών. Η πριμοδότηση είναι ισχυρή (55%) και δίνει τη δυνατότητα σε αυτούς που υπηρετούν ήδη στις συγκεκριμένες θέσεις να μονιμοποιηθούν. Με την ενεργοποίηση αυτού του νόμου και το σύστημα της πριμοδότησης έχουν μονιμοποιηθεί σε δύο φάσεις οι εργαζόμενοι των ΚΕΠ, ενώ εκκρεμεί μία ακόμα προκήρυξη για τα ΚΕΠ που θα εκδοθεί μέσα στον Αύγουστο. Οπως όλα δείχνουν, μέσα στον Αύγουστο θα υπάρξει εξέλιξη και για τους πυροσβέστες.



Τα δύο κριτήρια

Η προκήρυξη θα θέτει δύο βασικά κριτήρια πρόσληψης: Το πρώτο έχει να κάνει με την ηλικία των πυροσβεστών και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα οριστεί ως όριο η ηλικία των 45 χρόνων. Αυτό θα αποτελέσει και το πρώτο αγκάθι στη διαδικασία μονιμοποίησης μεταξύ κυβέρνησης και ομοσπονδίας των πυροσβεστών, που απαιτούν να υπάρξει πλήρης κάλυψη και για τους 5.500 πυροσβέστες, ακόμα και για όσους είναι πάνω από 45 ετών. Υπάρχουν αρκετοί πυροσβέστες που υπηρετούν εδώ και 25 χρόνια ως συμβασιούχοι και έχουν ξεπεράσει τα 45, ακόμα και τα 50 και τα 55 χρόνια τους. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει την πρόθεση να θέσει σε καθεστώς προστασίας τους πυροσβέστες που είναι από 45 έως και 52 ετών που θα μονιμοποιηθούν και θα καταταγούν στην Αγροφυλακή. Εκτός ρύθμισης φαίνεται ότι θα τεθούν όσοι είναι πάνω από 52 ετών που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι οι «αδικημένοι» της συγκεκριμένης προκήρυξης.

Δεύτερο κριτήριο θα αποτελεί η προϋπηρεσία των πυροσβεστών. Ορίζεται απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση 24μηνη τουλάχιστον προϋπηρεσία. Τα υπόλοιπα εξάμηνα της προϋπηρεσίας θα πριμοδοτηθούν και θα αποτελέσουν την ειδοποιό διαφορά για τη μονιμοποίηση κάθε εργαζόμενου.

Υπολογίζεται ότι οι πυροσβέστες που μπορούν να μονιμοποιηθούν σύμφωνα με τη νέα προκήρυξη θα είναι περίπου 4.000. Οι υπόλοιποι 1.500 είτε θα ενταχθούν λόγω υπέρβασης ορίου ηλικίας στην Αγροφυλακή (από 45 έως 52 ετών) είτε (οι άνω των 52 ετών) θα μείνουν εκτός νυμφώνος.*
.Σημαντικά θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: