Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Στην τελική φάση το νομοσχέδιο για τα «κλειστά» επαγγέλματα

ΑΠΕ
Αθήνα

Σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση των υπηρεσιών προωθεί η κυβέρνηση (16/7/2009)

Ζήτημα λίγων εβδομάδων είναι η κατάθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας για την απελευθέρωση αρκετών από τα λεγόμενα «κλειστά» επαγγέλματα, έτσι ώστε η Ελλάδα να εναρμονιστεί με τη σχετική κοινοτική οδηγία.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ του Έθνους του Σαββάτου, από την 1η Ιανουαρίου 2010 θα τεθεί σε πλήρη ισχύ η οδηγία περί απελευθέρωσης των υπηρεσιών.

Έτσι θα επιτρέπεται σε πολίτες άλλων χωρών-μελών της ΕΕ να ασκούν στην Ελλάδα μία σειρά από επαγγέλματα, όπως:

Δικηγόροι, Γιατροί, Χημικοί, Γεωπόνοι, Οπτικοί, Αρχιτέκτονες, Ορκωτοί ελεγκτές, Εμπορικοί πράκτορες, Ηλεκτρολόγοι, Υδραυλικοί, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Κουρείς, Κομμωτές, Λογιστές, Μηχανικοί, Μηχανολόγοι, Μαίες, Ναυπηγοί, Οδοντίατροι, Νοσηλευτές, Περιβαλλοντολόγοι, Πολεοδόμοι, Πολιτικοί Μηχανικοί, Φαρμακοποιοί, Φοροτεχνικοί, Φυσιοθεραπευτές, Πιστοποιητές - ειδικοί δοκιμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παρούσα φάση η απελευθέρωση δεν θα αφορά τους ξεναγούς (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποδεχθεί σχετικό αίτημα που έχουν υποβάλει η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία και άλλες χώρες), τους συμβολαιογράφους και τους οδηγούς ταξί.

Πάντως, εκτιμάται ότι ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης των υπηρεσιών σε αρκετούς από τους παραπάνω κλάδους οι συνθήκες στην αγορά θα εξακολουθούν να είναι ολιγοπωλιακές.

Και αυτό γιατί σε πολλά από τα επαγγέλματα αυτά οι τιμές θα συνεχίσουν να καθορίζονται με διοικητικές πράξεις.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: