Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

SΟS για την αρρυθμία

Επικίνδυνη για τη ζωή είναι η κολπική μαρμαρυγή, που αφορά πάνω από 100.000 Ελληνες. Η έγκαιρη διάγνωση της πάθησης σώζει από θανατηφόρες επιπλοκές
«Αθόρυβη» και επικίνδυνη για τη ζωή είναι η κολπική μαρμαρυγή. Η σοβαρή αυτή καρδιακή αρρυθμία αφορά περισσότερους από 100.000 Ελληνες κάθε ηλικίας. Εκδηλώνεται πιο συχνά σε ηλικιωμένους, με συνυπάρχουσα καρδιακή νόσο.


Μια απλή εξέταση στον καρδιολόγο και το καρδιογράφημα μπορούν να «αποκαλύψουν» την κολπική μαρμαρυγή και να αποτρέψουν κινδύνους

Η απλή εξέταση από καρδιολόγο και το ηλεκτροκαρδιογράφημα, μπορούν να τη φέρουν στο φως και να αποτρέψουν τον κίνδυνο θανατηφόρων επιπλοκών και καρδιακής ανεπάρκειας.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Βλάσιος Πυργάκης, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Καρδιακού Ρυθμού (8 έως 14 Ιουνίου). Η Καρδιολογική Εταιρεία και το υπουργείο Υγείας διοργανώνουν σειρά ενημερωτικών ενεργειών, με κεντρικό σύνθημα «Ο ρυθμός δίνει ζωή στην καρδιά. Γνωρίστε τον ρυθμό σας».

Σύμφωνα με τον κ. Πυργάκη, η κολπική μαρμαρυγή εκδηλώνεται όταν διαταράσσεται η ηλεκτρική λειτουργία του καρδιακού μυός. Στην υγιή καρδιά, ο ηλεκτρικός διεγέρτης προκαλεί ένα ερέθισμα στους κόλπους, το οποίο μεταφέρεται στις κοιλίες, με συντονισμένο τρόπο.

Στους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, η ανωμαλία αυτή, πυροδοτεί μία γρήγορη και ασυντόνιστη δραστηριότητα των κόλπων της καρδιάς, προκαλώντας ακανόνιστους και γρήγορους ρυθμούς.

Οι ειδικοί περιμένουν σημαντική αύξηση στη συχνότητά εμφάνισης της κολπικής μαρμαρυγής τα επόμενα χρόνια. Η συγκεκριμένη πάθηση, μαζί με τον διαβήτη, το μεταβολικό σύνδρομο και την καρδιακή ανεπάρκεια, εκτιμάται ότι θα εξελιχθούν σε «συνοδούς» της γήρανσης του πληθυσμού.

Πρόβλημα
Το πρόβλημα είναι ήδη ορατό, καθώς μία στις τρεις εισαγωγές για νοσηλεία, αφορούν αρρυθμιολογικά προβλήματα. Το οικονομικό κόστος για τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας ξεπερνά τα 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ κάθε νοσηλεία σε ελληνικό νοσοκομείο κοστίζει 1.363 ευρώ.

Η κολπική μαρμαρυγή «ευθύνεται» για το 15% έως 20% των εγκεφαλικών επεισοδίων. Αυξάνει κατά δύο έως τρεις φορές τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και διπλασιάζει τη θνησιμότητα. Η έγκαιρη διάγνωσή της, ωστόσο, μπορεί να περιορίσει σημαντικά την απειλή.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: