Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Η κατάχρηση αντιβίωσης «δυναμώνει» τα μικρόβια

Σε κατάχρηση αντιβιοτικών και ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων οδηγεί η πρώιμη θεραπεία της μέσης ωτίτιδας.

Παρά τις συστάσεις για αναμονή και παρακολούθηση, οι περισσότεροι γιατροί προχωρούν σε χορήγηση αντιβίωσης. Αυτό οδηγεί σε σημαντική αύξηση της αντοχής του πνευμονιόκοκκου, ο οποίος προκαλεί μηνιγγίτιδα, πνευμονία, μέση ωτίτιδα, ιγμορίτιδα και βρογχίτιδα.


Τα παραπάνω ανακοίνωσαν, μεταξύ άλλων, χθες οι καθηγητές Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, Βασιλική Συριοπούλου, Γιώργος Συρογιαννόπουλος και Μαρία Θεοδωρίδου, παρουσιάζοντας το νέο εμβόλιο, το οποίο καλύπτει δέκα ορότυπους του πνευμονιόκοκκου.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι το 70% των παιδιών στην Ελλάδα είναι εμβολιασμένα κατά του πνευμονιόκοκκου, ποσοστό το οποίο εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 90% με το νέο εμβόλιο.

Λοίμωξη
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πιο συνηθισμένη πνευμονιοκοκκική λοίμωξη για την οποία συνταγογραφούνται κατά κόρον αντιβιοτικά, είναι η λοίμωξη του μέσου ωτός (μέση ωτίτιδα). Τρία στα τέσσερα παιδιά παρουσιάζουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο μέσης ωτίτιδας έως την ηλικία των τριών ετών. Τα περισσότερα υποχωρούν, χωρίς μακροχρόνιες επιπλοκές.

Οι εκστρατείες για πιο ορθολογική χρήση αντιβιοτικών δεν έχουν αποτέλεσμα στον περιορισμό των συνταγών που χορηγούνται για τη μέση ωτίτιδα. Μελέτες δείχνουν ότι το 82% των γιατρών χρησιμοποιούν τα αντιβιοτικά ως θεραπεία πρώτης γραμμής.

Η πνευμονιοκοκκική νόσος μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε, αλλά ομάδες υψηλού κινδύνου θεωρούνται τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και οι πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις, όπως πνευμονοπάθεια, καρδιοπάθεια, νεφρική νόσο, διαβήτη και αλκοολισμό.

Ο πιο συχνός τρόπος μετάδοσής της είναι μέσω της επαφής με άτομα που νοσούν ή φέρουν βακτήρια στον ρινοφάρυγγά τους. Με τον βήχα ή το φτάρνισμα εκτοξεύονται βακτήρια σε αντικείμενα και στη συνέχεια μεταφέρονται με το άγγιγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: