Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Με 90 ευρώ θα εξαγοράζουν κάθε μήνα πρόσθετης θητείας οι ανυπότακτοι

«ΠΑΡΑΘΥΡΟ» ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας

▅ Επανήλθε ξαφνικά χθες το υπουργείο στο θέμα της μείωσης της θητείας στο τέλος του χρόνου (εννέα μήνες στον Στρατό Ξηράς)
Με το χαμηλό αντίτιμο των 90 αντί των 1.000 ευρώ θα μπορούν να εξαγοράζουν ξανά κάθε μήνα πρόσθετης στρατιωτικής θητείας που έχουν χρεωθεί οι πάνω από 33.000 ανυπότακτοι. Το φθηνό «τιμολόγιο» θα ισχύσει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2009 ως μεταβατική περίοδο και αμέσως μετά όσοι δικαιούνται εξαγορά θα την πληρώνουν με 1.100% αύξηση, δηλαδή αντί 1.000 ευρώ τον μήνα.

Στη «μια κι έξω» τεράστια αύξηση από 90 σε 1.000 ευρώ είχαν προχωρήσει τα συναρμόδια υπουργεία Άμυνας και Οικονομικών τον περασμένο Δεκέμβριο (16-12-08) σε μια προσπάθεια αύξησης των κρατικών εσόδων και κυρίως αποτροπής της ανυποταξίας. Η επιβάρυνση για κάθε έναν από τους ανυπότακτους ή λιποτάκτες ήταν περίπου 5.500

ευρώ, καθώς η μη νόμιμη παραμονή τους εκτός στρατεύματος τους φόρτωνε με 6 μήνες επιπλέον θητεία ως διοικητική ποινή- πέραν τυχόν ποινικών επιπτώσεων.

«Επί δικαίους και αδίκους»
Ωστόσο η άρον άρον απόφαση, πέρα από κάθε έννοια δικαίου και λογικής όχι μόνο δεν προνόησε για μεταβατική περίοδο με σχετική προαναγγελία, αλλά περιέλαβε με αναδρομική ισχύ και όσους είχαν καταταγεί τους τελευταίους μήνες.

Οι τελευταίοι που είχαν επιλέξει να καταταγούν υπολογίζοντας ότι τα χρήματα που θα πλήρωναν ήταν 540 ευρώ κλήθηκαν ξαφνικά να πληρώσουν 6.000 ευρώ!

Τη διάσταση αυτή έφεραν στη δημοσιότητα «ΤΑ ΝΕΑ» (11-2-2009) με αποτέλεσμα να αναγνωρίσει το υπουργείο Άμυνας το λάθος του και ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Κ. Τασούλας να δηλώσει ότι θα υπάρξει διόρθωση. Αυτό έγινε τις προάλλες με κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 109, 14-5-09, τεύχος Β΄) των κ.κ. Κ. Τασούλα και Ν. Λέγκα που ορίζει ότι η καμπάνα των 1.000

ευρώ για την εξαγορά κάθε μήνα πρόσθετης θητείας αρχίζει ουσιαστικά από 1-1-2010. Συγκεκριμένα αφού ορίζεται η αύξηση από 90 σε 1.000 ευρώ προστέθηκε νέα παράγραφος που αναφέρει ότι «κατ΄ εξαίρεση όσοι κηρύχτηκαν ανυπότακτοι ή λιποτάκτες μέχρι 17-12-2008 και διέκοψαν ή θα διακόψουν την ανυποταξία ή τη λιποταξία τους μέχρι 31-12-2009 καταβάλλουν για την εξαγορά κάθε μήνα πρόσθετης υποχρέωσης που επιβλήθηκε το χρηματικό ποσό των 90 ευρώ».

Κίνητρο για κατάταξη
Κύκλοι του υπουργείου Άμυνας ανέφεραν στα «ΝΕΑ» ότι η διόρθωση του λάθους με καθορισμό «μεταβατικής περιόδου» θα χρησιμοποιηθεί ως κίνητρο για να σπεύσουν να καταταγούν ανυπότακτοι προκειμένου να γλιτώσουν τα 5.500 ευρώ. Μάλιστα έλεγαν ότι θα γίνει σχετική καμπάνια προκειμένου να ενημερωθούν οι ανυπότακτοι και οι λιποτάκτες, καθώς και οι γονείς τους.

● Από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Άμυνας αναφέρεται ότι όσοι στρατευμένοι κλήθηκαν και πλήρωσαν μέχρι τώρα την οφειλόμενη εξαγορά με 1.000 ευρώ τον μήνα, η διαφορά θα τους επιστραφεί.


Ξανά για μείωση θητεία

ΧΘΕΣ- ΚΑΙ έπειτα από 5μηνη σιωπή από την πλευρά της κυβέρνησης- επανήλθε θέμα ενδεχόμενης μείωσης της στρατιωτικής θητείας από 12 σε 9 μήνες στον Στρατό Ξηράς.

Συγκεκριμένα ο υφυπουργός Άμυνας κ. Κ. Τασούλας, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο (ΑΠΕ-ΜΠΕ) δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό μέχρι το τέλος του χρόνου να ανακοινωθεί η μείωση της θητείας στους 9 μήνες στον Στρατό Ξηράς. Πρόσθεσε δε ότι αυτό δεν έχει να κάνει με πιθανότητα εκλογών και ψήφους, αλλά με την άμυνα της χώρας και την προσαρμογή της θητείας στα σύγχρονα επιχειρησιακά και κοινωνικά δεδομένα. Πάντως, απέφυγε να πει γιατί εδώ και 5 χρόνια δεν υλοποιήθηκε η προεκλογική υπόσχεση της Ν.Δ. για 6μηνη θητεία ούτε γιατί φρενάρισε πριν από 5-6 μήνες ρύθμιση ανάλογη μ΄ αυτή που ανέφερε ο ίδιος...

Δεν υπάρχουν σχόλια: