Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Ο γόρδιος δεσμός των Stage

Για τα προγράμματα Stage ο λόγος και πάλι, καθώς η παράταση των συμβάσεων των συμμετεχόντων συνεχίζεται και η εκμετάλλευσή τους επίσης.

Ο ΟΑΕΔ έχει βρει την πονηριά. Λέει, δεν ανανεώνεις τις 18μηνες συμβάσεις για να μην υπάρχει δήθεν αμφιβολία σε κανέναν ότι υποκρύπτεται απασχόληση για κάλυψη παγίων αναγκών και κατά συνέπεια μπει κανείς στον πειρασμό να το επικαλεστεί ως τεκμήριο για μονιμοποίηση με βάση την κοινοτική οδηγία.
Επιλέξτε

Εκείνο που κάνει είναι να φτιάχνει ένα νέο πρόγραμμα, αντίγραφο του προηγούμενου με την προσθήκη κάπου μιας παραγράφου που λέει πως έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο νέο Stage και αυτοί που παρακολούθησαν το προηγούμενο, δηλαδή οι ίδιοι.

Από μόνο του αυτό υποδηλώνει αυτόματη ανανέωση της σύμβασης, υποκρύπτει εξαρτημένη σύμβαση εργασίας και θέτει σε ομηρεία τους νέους ανθρώπους.

Οι κρυπτόμενοι πίσω από το δάχτυλό τους μπορούν να υποστηρίξουν πως ούτε ασφάλιση σύνταξης, που είναι υποχρεωτική για κάθε εργαζόμενο, δεν έχουν τα... «παιδιά». Πρακτική άσκηση κάνουν. Για 12 μήνες καλά. Για 18 εντάξει. Για τρία συνεχή χρόνια, καλύτερα και από τον διευθυντή τους ή τον πρόεδρο του οργανισμού που «ασκούνται», μαθαίνουν τη δουλειά. Εδώ μεταπτυχιακό παίρνεις σε τόσα χρόνια.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα προγράμματα Stage στον εργασιακό χώρο και στο εργατικό δίκαιο είναι τριτοκοσμική.

Στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν φρίξει για το πώς ευνοεί η Ελλάδα τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα γίνουν μπαλάκι στην επόμενη κυβέρνηση με το αίτημα της μονιμοποίησης, όπως έκανε και η προηγούμενη σε αυτήν. Πιο κάτω, όμως, δεν γίνεται να πάει κανείς στου κακού τη σκάλα. Ο γόρδιος δεσμός των Stage πρέπει να λυθεί τώρα με συναίνεση των πρώην, των νυν και των επόμενων.

Οι άνθρωποι που εργάζονται να ασφαλιστούν και οι πολιτικοί να πάψουν οριστικά να παίζουν με το δικαίωμα στην εργασία και στην αξιοπρέπεια των νέων.

gsgeorge@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: