Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Μητρότητα... χωρίς όρια

Με όπλο τα βλαστοκύτταρα οι επιστήμονες θα ξαναγεμίζουν την αποθήκη των ωαρίων καθυστερώντας την εμμηνόπαυση. Ανοίγει ο δρόμος για θεραπείες υπογονιμότητας

Το ιατρικό «δόγμα» που θέλει τις γυναίκες να γεννιούνται με συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων που καθορίζει την αναπαραγωγική διάρκεια της ζωής τους κατερρίφθη από Κινέζους επιστήμονες.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Τσιάο Τονγκ στη Σανγκάη ανακάλυψαν ότι οι ωοθήκες πειραματόζωων περιέχουν βλαστοκύτταρα, γεγονός που σημαίνει ότι οι «αποθήκες» μπορεί να γεμίσουν ξανά.

Παρατείνοντας την «εργασιακή ζωή» των ωαρίων, οι γυναίκες θα είναι σε θέση, στο εγγύς μέλλον, να καθυστερήσουν την εμμηνόπαυση. Επιπλέον, η ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο και σε θεραπείες υπογονιμότητας.

«Τα ευρήματά μας φαίνεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην αναγεννητική και αναπαραγωγική ιατρική», γράφουν στην ιατρική επιθεώρηση «Νέιτσουρ» οι συντάκτες της μελέτης.
Μητρότητα... χωρίς όρια

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Τσι Γου, και οι συνάδελφοί του διεξήγαγαν πειράματα σε θηλυκά ποντίκια, τα οποία, όπως και οι άνθρωποι και τα περισσότερα άλλα θηλαστικά, πιστεύεται ότι δεν μπορούν να παραγάγουν νέα ωάρια μετά τη γέννησή τους.

Βάζοντας στο μικροσκόπιο τις ωοθήκες νεογέννητων και ενήλικων ποντικών, οι ερευνητές εντόπισαν πρόδρομα κύτταρα, τα οποία μπορούν να δώσουν νέα ωάρια.

Τα κύτταρα αυτά καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο επί έξι μήνες και εν συνεχεία μεταμοσχεύτηκαν σε στείρα θηλυκά ποντίκια. Το σημαντικό είναι, υπογραμμίζουν οι Κινέζοι επιστήμονες, πως το 80% των πειραματόζωων απέκτησε τελικά απογόνους.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, τα ωοκύτταρα μπορεί να αναγεννηθούν σε στείρες γυναίκες με μεταμόσχευση αυτών των πρόδρομων κυττάρων.

Ο αριθμός των ωαρίων των γυναικών καθορίζεται κατά τον έκτο περίπου μήνα της εμβρυϊκής τους ζωής και δεν ανανεώνονται, καθώς δεν υπάρχουν βλαστικά γενετικά κύτταρα.

Στη συνέχεια μειώνονται σταδιακά, γεγονός που οδηγεί στην εμμηνόπαυση.

Οι Κινέζοι επιστήμονες εξηγούν πως η έρευνά τους μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια με πρόβλημα στειρότητας να τεκνοποιήσουν.

ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ
mina@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: