Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Αναζητούν ασπίδα για τον καρκίνο του νεφρού

Ενθαρρυντικά ήταν τα συμπεράσματα πιλοτικών μελετών για την αντιμετώπιση της νόσου, τα οποία ανακοίνωσαν οι επιστήμονες στο Πανευρωπαϊκό Ουρολογικό Συνέδριο που έγινε στη Στοκχόλμη

Ενα βήμα πιο κοντά στην εξατομίκευση της θεραπείας για τον προχωρημένο καρκίνο του νεφρού, με εστίαση στον ασθενή, βρίσκονται πλέον οι γιατροί. Η ανάπτυξη στοχευμένων θεραπειών έχει αλλάξει συγκλονιστικά τη θεραπεία και τον χειρισμό του συγκεκριμένου μεταστατικού καρκίνου.

Σήμερα, οι γιατροί έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε 4 φαρμακευτικές ουσίες για να χτυπήσουν τον καρκίνο του νεφρού. Σε πιλοτικές κλινικές μελέτες, αυτοί οι 4 στοχευμένοι παράγοντες βελτίωσαν σημαντικά τη
Σήμερα, οι γιατροί έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε 4 φαρμακευτικές ουσίες για να χτυπήσουν τον καρκίνο του νεφρού. Σε πιλοτικές κλινικές μελέτες, αυτοί οι 4 στοχευμένοι παράγοντες βελτίωσαν σημαντικά την επιβίωση των ασθενών.

Επιπρόσθετα της ανοσοθεραπείας (της μοναδικής μέχρι πρότινος θεραπευτικής προσέγγισης), σήμερα, οι γιατροί έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε 4 στοχευμένους παράγοντες, ήτοι 4 φαρμακευτικές ουσίες (sorafenib, sunitinib, bevacizumab και temsirolimus), που μπήκαν στο «μικροσκόπιο» των επιστημόνων. Η ανοσοθεραπεία μπορούσε να προσφέρει υψηλή αποτελεσματικότητα σε ένα περιορισμένο αριθμό ασθενών, ενώ ήταν ακατάλληλη για την πλειονότητα των ασθενών εξαιτίας της τοξικότητάς της.

Σε πιλοτικές κλινικές μελέτες, οι 4 στοχευμένοι παράγοντες βελτίωσαν σημαντικά την επιβίωση των ασθενών. Ομως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία συγκριτική επεξεργασία των αποτελεσμάτων, ενώ τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ασθενών που συμμετείχαν στα ερευνητικά προγράμματα, διέφεραν από μελέτη σε μελέτη, έτσι ώστε η σύγκριση των περιπτώσεων να μην είναι εφικτή.

Η μη ύπαρξη μιας θεραπείας που να είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς είναι μια πραγματικότητα. Σε αντιστοιχία με ό,τι συμβαίνει με τις περισσότερες θεραπείες κατά της «σκληροτράχηλης» νόσου, στην αντιμετώπιση του καρκίνου του νεφρού υπάρχει περισσότερο από ποτέ η ανάγκη για μια προσέγγιση που θα εστιάζει στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ασθενών.

Ελπίδες
Κατά τη διάρκεια του Πανευρωπαϊκού Ουρολογικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Στοκχόλμη -και στο πλαίσιο ενός δορυφορικού συμποσίου για τη θεραπεία του καρκίνου του νεφρού- παρουσιάστηκαν κάποια ελπιδοφόρα συμπεράσματα για το θέμα, με τη συμμετοχή τεσσάρων καθηγητών-ειδικών στην αντιμετώπιση του καρκίνου του νεφρού (Χοακίμ Μπελμόντ από την Ισπανία, Γιούργκεν Γκσεντ από τη Γερμανία, Ζίγια Κιρκάλι από την Τουρκία, Πίτερ Μάλντερς από την Ελβετία).

Πιο συγκεκριμένα, ταυτοποιήθηκαν οι ιδιαίτεροι εκείνοι παράγοντες, οι οποίοι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την επιλογή της θεραπείας, προκειμένου να είναι η ενδεδειγμένη για τους ασθενείς. Οι παράγοντες αφορούσαν:

* Τα χαρακτηριστικά των ασθενών (π.χ. ηλικία, φυσική κινητική κατάσταση, άλλα νοσήματα).
* Τα χαρακτηριστικά της νόσου (π.χ. πρόγνωση, σημεία και αριθμός μεταστάσεων, ιστολογικοί υποτύποι της νόσου).
* Τα χαρακτηριστικά της θεραπείας (π.χ. προθεραπευμένοι ή μη ασθενείς, προηγηθείσες θεραπείες).

Σήμερα η κύρια απόφαση που καλείται να πάρει ο θεράπων ιατρός δεν είναι αν θα δώσει ή όχι ανοσοθεραπεία, αλλά ποιο φάρμακο θα χορηγήσει σε κάθε ασθενή, μια και στη θεραπευτική φαρέτρα του υπάρχουν ήδη οι 4 στοχευμένοι παράγοντες, καθώς επίσης και ένας πέμπτος, ο οποίος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης.

Ετσι υπάρχουν σήμερα οι λεγόμενοι αναστολείς της τυροσινικής κινάσης ή TKIs (π.χ. το sorafenib και το sunitinib), οι οποίοι αναστέλλουν μια γκάμα κινασών (ενζύμων), συμπεριλαμβανομένης και αυτής που ονομάζεται αυξητικός παράγοντας του ενδοθηλίου των αγγείων (VEGF). Επιπλέον, το sorafenib αναστέλλει την κινάση Raf-1, η οποία παίζει ρόλο τόσο στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων όσο και στην αγγειογέννεση.

Επίσης, μια άλλη κατηγορία φαρμάκων, οι mTor αναστολείς (temsirolimus και everolimus), στοχεύουν στο μονοπάτι του mTor (mammalian target of rapamycin), το οποίο επίσης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κυτταρική ανάπτυξη.

Από τις μελέτες που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο φαίνεται πως η χρήση δύο TKIs πριν από ένα mTor αναστολέα, αποτελεί μια λογική αλληλουχία φαρμάκων και ταυτοχρόνως μια καλή υπόθεση που χρήζει περαιτέρω επιστημονικής διερεύνησης.

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ
Περίπου 90% των καρκίνων του νεφρού αναφέρονται ως νεφροκυτταρικοί καρκίνοι.

Μεταξύ των συμπτωμάτων του καρκίνου των νεφρών περιλαμβάνονται: Αίμα στα ούρα ή μη φυσιολογικό χρώμα ούρων. Αυτό είναι συνήθως το πρώτο αναγνωρίσιμο σύμπτωμα

Πόνος στην πλάτη, τα πλευρά ή την κοιλιά (ορισμένες φορές προκαλείται από θρόμβους αίματος στους ουρητήρες ή στην ουροδόχο κύστη) Πυρετός που επιμένει Απώλεια βάρους Οίδημα στις ποδοκνημικές αρθρώσεις (αστραγάλους) ή στα κάτω άκρα (λόγω μειωμένης ικανότητας του σώματος να απαλλαγεί από την περίσσεια υγρών).

Αποστολή: Μαρίνα Ζιώζιου
marina@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: