Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Η κρίση φέρνει αϋπνίες

Οι «μαύρες» οικονομικές προοπτικές ανοίγουν δρόμο στο στρες, που με τη σειρά του διαλύει τη νυχτερινή ξεκούραση. Με ανεπαρκή ύπνο παιδιά και έφηβοι
Χάνουμε τον ύπνο μας από την οικονομική κρίση. Δεν πρόκειται για σχήμα λόγου, αλλά για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τους τελευταίους μήνες στο άκουσμα των «μαύρων» οικονομικών προοπτικών.

Το άγχος για την οικονομική κρίση και το αβέβαιο αύριο αποτελούν παράγοντες έντονου στρες, οι οποίοι υπονομεύουν την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου.

Τα παραπάνω ανέφερε χθες ο καθηγητής Ψυχιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ερευνας Υπνου, κ. Κώστας Σολδάτος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπνου (21 Μαρτίου).

Ο καθηγητής τόνισε ότι ένας στους τρεις ενηλίκους αντιμετωπίζουν, έτσι κι αλλιώς, διαταραχές ύπνου και πως οι σύγχρονοι άνθρωποι κοιμόμαστε κατά 20% λιγότερο, σε σχέση με τους προγόνους μας.
Η κρίση φέρνει αϋπνίες

Εκτεθειμένοι
Οι διαταραχές ύπνου -σημείωσε- αποτελούν σήμερα βασανιστικό πρόβλημα, το οποίο εκδηλώνεται με συχνότητα έως και 50% σε γυναίκες, εργαζομένους που δουλεύουν με βάρδιες και άτομα πάνω από 65 ετών.

Οι περισσότεροι δεν αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις, ενώ μόνο το ένα τρίτο ακολουθεί θεραπεία.

Ανεπαρκή ύπνο έχουν και τα παιδιά, τα οποία πρέπει να κοιμούνται εννέα έως δώδεκα ώρες. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, ωστόσο, δεν επιτρέπει τη βραδινή κατάκλιση τις κατάλληλες ώρες. Ανάλογα προβλήματα έχουν και οι έφηβοι, οι οποίοι κοιμούνται, κατά μέσο όρο, επτά ώρες.

Συνέπειες
Τα προβλήματα ύπνου, εξήγησε ο κ. Σολδάτος, επιδρούν αρνητικά στην εργασία και στις διαπροσωπικές σχέσεις του 80% των πασχόντων. Το 9% δηλώνουν ότι αποκοιμήθηκαν ενώ οδηγούσαν και το 2,07% ότι είχαν ατύχημα με το αυτοκίνητο.

Το 65,6% των ατόμων με αϋπνία αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης και το 71,3% δεν μπορούν να συγκεντρωθούν. Επτά στους δέκα αναφέρουν αρνητική επίδραση στις διαπροσωπικές τους σχέσεις και στις δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου. Το 78,3% έχουν αίσθημα έντασης, το 75,7% ευερεθιστότητα, ενώ το 56,5% εμφανίζουν καταθλιπτικό συναίσθημα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι επιπτώσεις της αϋπνίας είναι πολλές και σοβαρές. Οι πάσχοντες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος και διαβήτη.

Διατρέχουν, επίσης, τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη και να κάνουν κατάχρηση ουσιών, διπλάσιο κίνδυνο να έχουν διαταραχή άγχους και να κάνουν κατάχρηση αλκοόλ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
dkarag@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: