Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Το INTERNET μπορεί να κάνει καλό στη SEXουαλική Υγεία των Ελλήνων

Μέχρι πριν από μια τριετία, οι Έλληνες πολίτες μπορεί να χρειαζόταν να «σερφάρουν» για ώρες, κάθε φορά που αναζητούσαν πληροφορίες σε θέματα σεξουαλικότητας ή σεξουαλικής υγείας. Όμως ακόμα και όταν έβρισκαν κάποια στοιχεία, δεν ήταν και σε θέση να εκτιμήσουν εάν η πληροφόρηση που είχαν ήταν επιστημονικά τεκμηριωμένη ή γραμμένη επιπόλαια από κάποιον που έχριζε τον εαυτό του ως ειδικό. Αναγνωρίζοντας αυτήν την ανάγκη στη χώρα μας, στις 9 Φεβρουαρίου 2006, εγκαινιάστηκε η επίσημη ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (Ι.Μ.Ο.Π.).


Φέτος, τρία χρόνια μετά, αποδεικνύεται πως το διαδίκτυο μπορεί τελικά να κάνει και καλό στη σεξουαλική αγωγή των Ελλήνων! Με αφορμή την ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ για τη ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΥΓΕΙΑ (14 Φεβρουαρίου), γίνεται αναφορά στα…καλά του διαδικτύου. Το Ι.Μ.Ο.Π είναι ένας φορέας εθνικής εμβέλειας με στόχο την επίτευξη στενότερης επαφής των πολιτών με την επιστημονική γνώση για θέματα που αφορούν στα προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος: προβλήματα ακράτειας, παθήσεις του προστάτη καθώς και τα ιδιαίτερα ευαίσθητα θέματα της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας. Η ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (http://www.imop.gr/) αποτέλεσε και αποτελεί μια καινοτόμο προσπάθεια για τα ελληνικά δεδομένα, αφού για πρώτη φορά οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν υπεύθυνη και έγκαιρη πληροφόρηση σε όποια γωνιά της Ελλάδας και αν ζούνε, μέσω του διαδικτύου.
Με βάση την εμπειρία των αποριών που θέτουν τηλεφωνικά οι Έλληνες…
Για την κατασκευή της χρησιμοποιήθηκε η εμπειρία του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας, που φιλοξενείται και στηρίζεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, από το 1998, αποτελώντας ένα από τα 4 κέντρα του Ι.Μ.Ο.Π.
Εξάλλου αυτό αποτελεί και την ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, καθώς η φιλοσοφία κατασκευής της δε στηρίζεται σε μια απλή παράθεση πληροφορίας, αλλά έχει προκύψει από την καταγραφή των προβλημάτων των Ελλήνων, στη γραμμή βοήθειας του Κέντρου (2310 99 90 99).
Χειμώνας, καιρός για σερφάρισμα στην έγκυρη πληροφόρηση!
Κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου λειτουργίας της ιστοσελίδας (Φεβρουάριος 2006-Ιανουάριος 2007), δέχτηκε 59.165 ηλεκτρονικούς επισκέπτες ενώ φέτος (Φεβρουάριος 2008-Ιανουάριος 2009), δέχτηκε 116.990 ηλεκτρονικές επισκέψεις!

Οι περισσότεροι Έλληνες-Ελληνίδες αναζήτησαν την έγκυρη πληροφόρηση της ιστοσελίδας τους μήνες: Ιανουάριο: 12.785 (ο αντίστοιχος μήνας τον πρώτο χρόνο λειτουργίας δέχτηκε 9.276 επισκέπτες). Ακολουθούν οι μήνες: Νοέμβριος με 11.924 και Δεκέμβριος με 11.527 επισκέπτες αντίστοιχα. Ο πιο σχετικά «ηλεκτρονικά ήσυχος» μήνας ήταν ο Αύγουστος με 8.205 ηλεκτρονικές επισκέψεις!

Αναζητώντας, πoια μέρα κάθε μήνα, οι χρήστες του διαδικτύου επισκέπτονταν την ιστοσελίδα, φάνηκε πως, στις 29.12.2008 υπήρξε για φέτος ο μεγαλύτερος αριθμός επισκέψεων:

Ποια μέρα έγιναν οι περισσότερες επισκέψεις ανά μήνα:
19.1.09 540
29.12.08 1285
20.11.08 1176
23.10.08 432
21.9.08 444
8.8.08 440
22.7.08 483
18.6.08 1169
21.5.08 833
30.4.08 1185
28.3.08 869

Στις δέκα πιο δημοφιλείς επισκέψιμες σελίδες, στην πρώτη θέση βρισκόταν όλο το χρόνο το «Σεξουαλική υγεία…Μόνο για νέους», που περιέχει πληροφόρηση για τα θέματα που συχνά ρωτούν οι νέοι στη γραμμή βοήθειας του ΚΕΣΑΥ. Aκολουθούν οι σελίδες με πληροφορίες για το AIDS και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τις παθήσεις του προστάτη και φυσικά τη στυτική δυσλειτουργία, που είναι στις πρώτες θέσεις των ηλεκτρονικών επιλογών των πολιτών.

Όλοι ίσοι απέναντι στην υπεύθυνη πληροφόρηση για την σεξουαλική υγεία
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ενημέρωσης του ΚΕΣΑΥ, δρ. Σταμάτη Παπαχαρίτου, το γεγονός πως περισσότερες από 150.000 φορές, πολίτες της χώρας, είτε ζώντας σε κάποιο νησί είτε σε κάποιο απομακρυσμένο μέρος είτε σε ένα αστικό κέντρο, καταφέρνουν με τη βοήθεια του διαδικτύου να λαμβάνουν έγκαιρα και έγκυρα επιστημονική γνώση για τόσο ευαίσθητα θέματα, καθιστά τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ίσους, απέναντι τουλάχιστον στην έγκυρη ενημέρωση.
Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας (ΥΚΚΑ) και τη στήριξη του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, αφού γεωγραφικά φιλοξενείται στη Β. Ελλάδα απευθύνεται:
σε όποιον αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα αλλά και τον/την σύντροφό του ή και την ευρύτερη οικογένειά του
σε όποιον απλά θέλει να ενημερωθεί για τα θέματα αυτά, που δύσκολα θίγονται και σπάνια αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα
στους επαγγελματίες της Υγείας (ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ψυχολόγους, μαίες κ.α.) αλλά και
στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, προκειμένου οι δημοσιογράφοι να έχουν έγκυρα όλες τις νέες ιατρικές πληροφορίες, που αφορούν στο συγκεκριμένο τομέα.

Γιατί είναι απαραίτητο να …γνωρίζουμε;
Σήμερα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως η ερωτική ζωή είναι ένας καθρέφτης της υγείας.

Σε μελέτη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας της χώρας, με βάση τα στοιχεία που προέρχονται από τη 10χρονη πλέον λειτουργία της ανοιχτής γραμμής (2310 99 90 99) στη χώρα: το 40% των ανδρών που καλούν στη γραμμή αντιμετωπίζοντας στυτική δυσλειτουργία, έχουν και κάποιο άλλο οργανικό (39%) ή κλινικά διαπιστωμένο ψυχολογικό (4%) πρόβλημα υγείας. Και ομοίως, άντρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εκσπερμάτισης ή εμφανίζουν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, ζητώντας ενημέρωση αναφέρουν τόσο οργανικά (18%) όσο και ψυχολογικά (7 και 8%) προβλήματα.

Επιπλέον η τυχόν παρουσία σεξουαλικών δυσλειτουργιών μπορεί να αποτελεί το πρώτο σημάδι/σύμπτωμα κάποιας πάθησης. Σήμερα γνωρίζουμε πως, η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι το πρώτο σύμπτωμα σακχαρώδη διαβήτη (5-10%), καρδιαγγειακής νόσου (5-20%) ή ακόμη νευρολογικών παθήσεων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας (2-7%). Και ξέρουμε πως η έγκυρη γνώση και φυσικά η πρόληψη, σώζει!

Δεν υπάρχουν σχόλια: