Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Από 1 Ιουλίου Yποχρεωτική αναγραφή τιμής στα κτηνιατρικά φάρμακα

Από 1 Ιουλίου

Yποχρεωτική αναγραφή τιμής στα κτηνιατρικά φάρμακα


Από την 1η Ιουλίου στη συσκευασία όλων των κτηνιατρικών φαρμάκων, που κυκλοφορούν στην εγχώρια αγορά, θα αναγράφεται υποχρεωτικά η συνιστώμενη λιανική τιμή πώλησης. Αυτό προβλέπεται σε αγορανομική διάταξη για την διακίνηση και εμπορία των κτηνιατρικών φαρμάκων, που υπέγραψε πρόσφατα ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Βλάχος.

Πιο συγκεκριμένα, με την αγορανομική διάταξη καθορίζεται η υποχρέωση αναγραφής πάνω στη συσκευασία σε όλα τα κυκλοφορούντα στην ελληνική αγορά φάρμακα για κτηνιατρική χρήση, η αναγραφή συνιστώμενης λιανικής τιμής πώλησης επί των συσκευών.

Η εν λόγω συνιστώμενη λιανική τιμή διαμορφώνεται με συγκεκριμένα ανώτατα ποσοστά κέρδους, τα οποία θα διαμοιράζονται, όλοι όσοι διαμεσολαβούν μέχρι την τελική διάθεση στον καταναλωτή – κτηνοτρόφο.

Ειδικότερα, για τη διαμόρφωση του κόστους των κτηνιατρικών φαρμάκων που κυκλοφορούν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (συμπεριλαμβανομένης και της Ελβετίας) λαμβάνονται υπόψη ο μέσος όρος των δύο χαμηλότερων τιμών, με τις οποίες τα φάρμακα κυκλοφορούν εκτός Ελλάδος.

Όσον αφορά στα κτηνιατρικά φάρμακα που προέρχονται από τρίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης χώρες, θα λαμβάνεται υπόψη το κόστος εισαγωγής μέχρι την αποθήκη του εισαγωγέα, σύμφωνα με τους κανόνες κοστολόγησης της Α.Δ./14/89.

Το ίδιο θα ισχύει και για όσα κτηνιατρικά φάρμακα παράγονται στην Ελλάδα. Δηλαδή, θα λαμβάνεται υπόψη το συνολικό κόστος παραγωγής, όπως αυτό διαμορφώνεται με τους κανόνες κοστολόγησης αντίστοιχα της Α.Δ./14/89/

Σημειώνεται ότι με την υπογραφείσα αγορανομική διάταξη καθορίζεται ότι, εντός 10 εργάσιμων ημερών οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να υποβάλλουν για τα νέα φάρμακα τιμοκαταλόγους, που θα συνοδεύονται με τα αντίστοιχα, κατά περίπτωση, κοστολόγια.

Το μέτρο τίθεται σε ισχύ από 1ης Ιουλίου 2008, ώστε να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: