Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Κερδίστε στις μικρές λεπτομέρειες...

Η συνέντευξη αποτελεί το σημαντικότερο μέρος στη διαδικασία αναζήτησης απασχόλησης. Η έκβαση της, πιθανόν να καθορίσει και το επαγγελματικό σας μέλλον. Μπορεί να δώσετε συνέντευξη, είτε απευθείας στο μελλοντικό εργοδότη, είτε μέσω εταιρειών συμβούλων επιλογής στελεχών. Αυτοί είναι που θα προτείνουν τους καταλληλότερους υποψηφίους για τη θέση.

Ένα μέρος της διαδικασίας αυτής κερδίζεται από τη στιγμή που θα γίνει το πρώτο τηλεφώνημα μέχρι τη στιγμή που θα συναντηθείτε με τον αξιολογητή.

Απαντώντας στο τηλεφώνημα πρέπει να είστε σοβαροί, ετοιμόλογοι και ευέλικτοι, ειδικά σε ότι αφορά την ώρα που θα σας προταθεί να συναντηθείτε με τον αξιολογητή. Προσπαθήστε να συμφωνήσετε άμεσα για την ώρα που θα συναντηθείτε, εκτός αν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος που δεν μπορείτε και ίσως χρειαστεί να εξηγήσετε.

Μην προσπαθήσετε να εκμαιεύσετε περισσότερες πληροφορίες για την ενδιαφερόμενη εταιρεία, τη θέση της ή τις αποδοχές, από αυτές που μπορούν να σας δοθούν σε αυτή τη φάση. Θα έχετε το χρόνο να λύσετε τις απορίες σας κατά τη συνέντευξη.

Μην ξεχάσετε ότι δεν ξέρετε ποιος είναι στην άλλη άκρη του ακουστικού και τι ρόλο θα παίξει στην επιλογή σας. Καλό είναι να ζητήσετε και κάποιο τηλέφωνο σε περίπτωση που προκύψει κάτι σημαντικό έως την ημέρα της συνάντησης ή χρειαστείτε πρόσθετες πληροφορίες για το ακριβές σημείο του ραντεβού.

Μάθετε το ιστορικό

Μέχρι την ημέρα της συνάντησής σας, φροντίστε να μάθετε ορισμένα πράγματα για την εταιρεία στην οποία σκοπεύετε να εργαστείτε. Βιβλία, εφημερίδες, περιοδικός τύπος αλλά και το internet, μπορούν να σας βοηθήσουν. Φρεσκάρετε στη μνήμη σας τις ημερομηνίες σπουδών και επαγγελματικών σας ενασχολήσεων. Δεν αρκεί το ότι τις γράφετε στο βιογραφικό σας, πρέπει να είναι κτήμα σας και να εμφανίζονται εύκολα στη μνήμη σας.

Την ημέρα της συνάντησης φροντίστε να είστε απόλυτα ακριβείς στο ραντεβού σας. Προσπαθείτε άλλωστε να δημιουργήσετε την ιδανική εικόνα του επαγγελματία. Αν η συνάντηση γίνεται σε κάποια περιοχή που δε γνωρίζετε, φροντίστε να περάσετε μια μέρα νωρίτερα από εκεί, ώστε να γνωρίζετε πόσος χρόνος θα σας χρειαστεί. Καλύτερα να φτάσετε νωρίτερα και να περιμένετε, παρά να φτάσετε αγχωμένοι και καταϊδρωμένοι.

Για κανένα λόγο, ακόμη κι αν τελικά μετανιώσατε και δε σας ενδιαφέρει πλέον η συγκεκριμένη θέση, μην αφήσετε τους ανθρώπους να σας περιμένουν χωρίς να ειδοποιήσετε ότι δε θα πάτε στο ραντεβού σας. Ποτέ δεν ξέρετε τι θα συμβεί στο μέλλον και ποιοι θα γνωρίζουν αυτή την αμέλειά σας.

Να θυμάστε

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι προσπαθείτε να «πουλήσετε» τον εαυτό σας. Πρέπει λοιπόν να πείσετε τον αξιολογητή σας ότι είστε ο καταλληλότερος για την προσφερόμενη θέση από τους ανταγωνιστές σας. Πρέπει να τονίσετε τα θετικά σας σημεία, αυτά δηλαδή που μπορείτε εσείς να προσφέρετε. Μην ξεχνάτε ότι και ο αξιολογητής έχει την αγωνία να κρίνει αν είστε ο καταλληλότερος όλων των υποψηφίων που θα δει, έχοντας στη διάθεσή του λίγο χρόνο κάθε φορά.

Για να μείνετε στη μνήμη του αξιολογητή σας και να τονισθεί καλύτερα η υποψηφιότητά σας επιστρατεύστε τον αυθορμητισμό σας, τον ενθουσιασμό σας, τους ξεκάθαρους επαγγελματικούς στόχους, το ενδιαφέρον που δείχνετε σε όλα όσα λέει ο συνομιλητής σας, τις εύστοχες ερωτήσεις που θα υποβάλλετε.

Κλείνοντας τη συνέντευξη μπορείτε να ρωτήσετε πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και με ποιον τρόπο θα ενημερωθείτε. Μετά τη συνέντευξη επιβάλλεται να κάνετε την αυτοκριτική σας. Τι πήγε καλά, τι δεν κάνατε τόσο καλά, που έχετε περιθώρια βελτίωσης. Η διαδικασία αυτή μπορεί να επαναληφθεί σύντομα ή με κάποιον άλλο πιθανό εργοδότη. Θα πρέπει να είστε πάντα έτοιμοι και να βελτιώνεστε για να αφήνετε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Νατάσα Διαμαντοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: